АКТУЕЛНО

Јужна Кореја: Хиљаде демонстраната траже оставку председнице Парк Геун Хје


Predsednica Juzne Koreje

Хиљаде грађана Јужне Кореје, марширало је данас у Сеулу и тражило оставку конзервативног председнице Парк Геун Хје.

Демонстранти су носили транспаренте на којим је писало „Одлази Парк Геун Хје “ и „Стоп регресивној измени закона о раду“.

Многи су носили беле маске које покривају горње делове њихових лица. Паркова је, након сукоба са полицијом који су прошлог месеца избили на митингу, упоредила маскиране демонстранте са терористима Исламске државе.

Данашњи марш су организовале групе радника, пољопривредника и грађана који протестују због погоршања услова рада, те личних и политичких слобода. Полиција је саопштила да се на демонстрацијама окупило 14.000 људи.

Полиција је првобитно била забранила марша из безбедносних разлога. Али, након разматрања жалбе коју је поднео организатор, суд је одбацио забрану у четвртак, 3. децембра, оценивши да се тиме крше права демонстраната „на окупљање“.

Демонстранти су започели марш на истим улицама где су, три седмице раније, одржали протесте на којима се окупило 70.000 људи, што је највећи митинг који се одржао у Сеулу током протеклих десет година. Десетине демонстраната је повређено у сукобима са полицијом током демонстрација 14. новембра.

До сада нема извештаја о евентуалним сукобима или повређеним са данашњег марша, преноси АП.

Организатори су обећали да ће данашњи митинг протећи мирно. Опозициони посланици, будистички монаси, хришћански свештеници и пастори придружили су се маршу да би помогли у спречавању сукоба између демонстраната и полиције.

c6ea2810.544x371

——————

http://wp.me/p1Fuk8-MEX

5. 12. 2015. СРНА/НСПМ, за ФБР приредила Биљана Диковић