АКТУЕЛНО

Конференција о приступању Србије СТО и преговорима са ЕУ (!!)


wto1_0
У Београду ће данас бити одржана конференција о приступању Србије Светској трговинској организацији и почетку преговора са ЕУ у организацији Центра за међународне и безбедносне послове – ISAC фонда.

Како је најављено, скуп ће отворити председник саветодавног одбора Фонда Милан Пајевић, а очекује се учешће шефа преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ Тање Мишчевић и амбасадора Шведске у Србији Кристера Аспа.

У радном делу учествоваће Предраг Бјелић са Економског факултета, Петра Беслаћ, саветница за правна питања из Одељења за приступање, Светска трговинска организација, Бојана Тодоровић, помоћница министра трговине и туризма Владе Србије и заменица шефа Радне групе за поглавље 30 Преговарачког тима, наводи се и саопштењу организатора.

Такође, говориће и Фрејк Јанмат шеф сектора за европске интеграције у Делегацији ЕУ у Србији и Хилда Сандберг, заменица директора Одсека за глобалне прописе Одељења за међународну трговинску политику при Министарству спољних послова Шведске.

У оквиру поглавља 30, један од најзначајних сегмената представља приступање Србије СТО, као неопходан услов за затварање овог поглавља.

Заједничка трговинска политика функционише по принципима СТО, а сама ЕУ као царинска територија је њена чланица.

СТО представља форум за мултилатералне трговинске преговоре, служи за решавање трговинских спорова, одређује основна правила трговине путем споразума и надгледа трговинску политику свих чланица кроз такозвани „механизам оцене трговинске политике“.

Србија је свој захтев за чланство у СТО предала 2004. године, и од тада је предузето низ правних и структурних реформи како би се испунили критеријуми за чланство у тој организацији.

СТО данас обухвата 162 државе укључујући све државе у Европи осим БиХ, Србије и Белорусије.

У процесу приступања уз Србију ту је још мали број држава (21) с тим што на Министарској Конференцији у Кенији децембра ове године чланице требало да постану Авганистан и Либерија.

Процес приступања Србије у чланство СТО одвија се на два паралелна колосека, мултилатералном и билатералном.

Мултилатерални, системски део преговора обухвата усклађивање домаћег спољнотрговинског система са правилима СТО која су дата и нису предмет преговора.

На овом плану остало је отворено питање усклађивање прописа који регулише увоз ГМО производа са правилима СТО.

Када је реч о билатералном нивоу, Србија је окончала преговоре са 14 чланица СТО.

Још се воде преговори са Украјином и Бразилом, док се отварају и преговори са Русијом која је половином ове године поднела захтев.

Конференција има за циљ да упозна и пренесе информације о томе шта подразумева чланство у СТО, који значај има за процес приступања Србије ЕУ, која су искуства других држава, као и да покрене правовремену дебату, наводи организатор.

***

ТО ЈЕ БИЛА ВЕСТ. У ПРЕВОДУ – У БЕОГРАДУ СЕ СПРЕМАЈУ ДА НАС УВЕДУ У ДУЖНИЧКО РОПСТВО ПУТЕМ УГОВОРА СА такозваном Светском трговинском организацијом (СТО), односно на енглеском World Trade Organization, WTO.

Најлакше је схватити шта то значи преко слике, па се неко већ побринуо да то нацрта:

slonovi-i-mravi-1-599x330

Или на пример – овако:

2002-11-16-Free-trade-agriculture-subsidies-WTO-protest-1m

АКО ЈЕ ТО ТАКО ДОБРО КАКО КАЖУ, ЗАШТО НАРОДИ У РАЗЛИЧИТИМ ДЕЛОВИМА СВЕТА, НА СВИМ КОНТИНЕНТИМА ОВАКО РЕАГУЈУ НА СТО, ОДНОСНО WTО:

ОДГОВОР ВЛАСТИ НА ПРОТЕСТЕ БИЛА ЈЕ:
skyscraper-security-mgt-part-iii-life-safety-threats-june-2013-84-638

РЕПРЕСИЈА, ГОЛА, ПОЛИЦИЈСКА – ПРОТИВ ВОЉЕ И ЗДРАВЉА, СЛОБОДЕ И ЖИВОТА СВОЈИХ ГРАЂАНА…

Seattle, 30 November '99 Police use teargas and rubber bullets on protesters who have sat down in the road outside the convention centre where the WTO conference is being held. The talks are stopped for one day and the mayor later declares a state of emergency and calls in the National Guard. © Nick Cobbing 07973 642 103

ХОЋЕТЕ ЛИ ОВО У СРБИЈИ? ДОЗВОЛИЋЕТЕ?

scan~WTO~protest2003

———-

http://wp.me/p1Fuk8-MKs

8. 12. 2015. вест са РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »