АКТУЕЛНО

Произвођачи млека траже оставку министарке: Ако се настави са репресивним мерама према фармерима Србија неће имати производњу ни млека ни меса


kravice

Централна асоцијација произвођача млека Војводине затражила је данас оставку министарке пољопривреде Снежане Богосављевић Бошковић јер њено министарство прописује мере које уништавају сточни фонд.

„Ако се настави са репресивним мерама према фармерима Србија неће имати производњу ни млека ни меса“, упозорила је председница тог удружења Сања Бугарски.

Она је истакла да Министарство пољопривреде предложило измене Закона о субвенцијама којима је предвиђено да премија по литру млека буде до седам динара, а сада је прописано седам динара.

„То значи да ми не знамо колико ће износити премија за млеко у наредној години и да Министарство пољопривреде може и да је укине, уместо да је повећа како би се фармери припремили за тржишну утакмицу са европским произвођачима млека“, рекла је Оливера Латиновић, члан управе Централне асоцијације произвођача млека.

Фармери су незадовољни, како је додала, и што онима који немају више од 20 крава нису достпуни фондови Европске уније, иако се 65 одсто млека откупљује од произвођача који имају од две до пет крава.

Латиновић је казала да је Србија, поред Албаније, једина земља у Европи која нема референтну лабораторију за контролу квалитета млека.

„Проблем је и уклањање лешева животиња који некада леже на фармама и по две до три недеље. Фармери који живе у близини кафилерије у Сомбору, једине у Србији, сами плаћају њихово уклањање, а они који су даље од кафилерије лешеве закопавају по налогу локалног инспектора“, рекла је она.

По подацима удружења произвођача млека у Србији је почетком 2003. године било 1,2 милиона крава, а сада их има 300.000.

mleko

Катанић: Премије за млеко неће бити укинуте

Премије за млеко остаће непромењене, седам динара по литру, неће бити ни смањене ни укинуте, изјавио је данас  помоћник министра пољопривреде Ненад Катанић.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је план да се млеко убудуће плаћа по квалитету и најавио да се са Националном референтном лабораторијом ради на набавци још опреме како би се радиле додатне анализе млека, након чега ће бити уведено плаћање по квалитету млека.

„Млеко прве класе мора да се буде највише плаћено и највише субвенционисано“, указао је Катанић.

Он је објаснио да након усвајања буџета Министарсво доноси уредбу о расподели средстава у пољопривреди, која дефинише износ средстава које ће се издвојити за поједине мере.

Катанић није желео да говори о конкретним цифрама, јер буџет још није усвојен, али је напоменуо да у делу сточарске производње средства неће бити мењана.

Како је рекао, од доношења буџета, ресорно министарство има рок оо 30 дана да донесе уредбу.

————

http://wp.me/p1Fuk8-MMc

9. 12. 2015. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »