АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТИ: Без договора паора и државе – МОГУЋА РАДИКАЛИЗАЦИЈА


tr
НОВИ САД – „Влада није усвојила наш захтев да се повуче предлог измена Закона о пољопривредном земљишту“, изјавио је за Радио – телевизију Војводине, Мирослав Киш, председник Асоцијације пољопривредника.

Киш је после састанка у Влади Србије, истакао да ће трактори остати на саобраћајницама на којима се већ данима налазе, а није искључио ни радикализацију протеста.

Он је казао да су им на састанку поручили да се за своје ставове изборе преко народних посланика, путем амандмана.

Како је објаснио, једино око чега је донекле нађен заједнички језик јесте потреба за инвентаром, односно пописом обрадивог земљишта у Србији.

sasa jankovic

Јанковић: Протест да, али не блокирати град

БЕОГРАД – Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је данас да у потпуности поштује право пољопривредника да своје незадовољство изразе протестима било где, па и у Београду, али не на начин који би „блокирао велики део престонице“.

Заштитник грађана је то рекао поводом јавног обраћања Асоцијације пољопривредника упућеном њему због тога што полиција спречава пољопривреднике да тракторима дођу пред скупштину и тако изразе протест због измене Закона о пољопривредном земљишту.

„У потпуности поштујем и подржавам право пољопривредника да изразе неслагање са законским темељима за које сматрају да им наносе велику штету. Безрезервно подржавам и њихово право да то неслагање изразе јавним протестима свугде, па и у Београду, тамо где се доносе закони који нас све обавезују“, рекао је Јанковић, наводи се у саопштењу.

Како је истакао, не подржава жељу организатора да протест изразе на начин који би знатно блокирао велики део Београда, града у коме два милиона људи живи, ради, иде у школу, болницу, обавља друге животне потребе и града у коме сви зависе од саобраћаја.

Заштитник грађана подсећа да је Закон о јавном окупљању због несагласности са Уставом престао да важи и да надлежно Министарство унутрашњих послова и влада нису скупштини предложили нови закон због чега је низ питања поводом те ситуације правно недовољно уређен, наводи се у саопштењу.

Због тога, како се додаје, заштитник грађана још једном упозорава на штетне последице „мањка законског уређења слободе окупљања која је гарантована Уставом и обавезујућим међународним стандардима људских права“.

Паори траже заштиту од омбудсмана

БЕОГРАД – Асоцијација пољопривредника затражила је данас од заштитника грана Саше Јанковића да заштити њихова права, јер им није дозвољено да тракторима дођу у Београд и Скупштини Србије предају захтев за повлачење предлога измена Закона о пољопривредном земљишту.

Како се наводи у саопштењу, пољопривредници сматрају да су њихова права, као грађана Србије угрожена и да их нико не сме спречавати у протестној вожњи, ако су им трактори исправни, регистровани и прописно обележени.

Они су подсетили да „већ 15 дана“ покушавају да изразе протест поводом усвајања нацрта измена и допуна Закона о пољопривредном земљишту на седници владе Србије 5. новембра, али да их у томе спречава полиција.

Пољопривредници сматрају да је предложени закон штетан по њих, село, сеоске средине, а и аграр Србије у целини, а најспорнији је члан у коме се наводи да право првенства закупа до 30 година има фирма уписана у Регистар пољопривредних газдинстава у активном статусу, која достави инвестициони план.

На тај план сагласност, уз предлог мера за реализацију закупа, даје комисија коју образује министар надлежан за послове пољопривреде, с тим што укупна површина предвидјена за давање у закуп по овом основу не може да износи више од 30 одсто пољопривредног земљишта у државној својини предвиђене за давање у закуп.

Према њиховој оцени, таквим законским решењем фаворизује се само једно правно лице, домаће или страно, у једној општини, која ће без икаквих претходно испуњених критеријума закупити до 30 одсто државног пољопривредног земљишта на 30 година, коју су до сада обрађивали локални пољопривредници.

Пољопривредници ће, како наводе, оваквим решењем остати без прилике да се за то земљиште надмећу и даље обрађују, „чиме ће бити доведена у питање егзистенција њих и њихових породица, а сеоске средине остати напуштене и празне“.

policija i paori

————–

http://wp.me/p1Fuk8-MME

9. 12. 2015. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић