АКТУЕЛНО

ТРИ СРЕБРА И ТРИ БРОНЗЕ ИЗ ЈУЖНЕ КОРЕЈЕ: Олимпијско сребро за нишку физичарку Богдану и Србију


Богдана Ђорђевић вредно је вежбала за медаљу; фото: ЈВ

Богдана Ђорђевић вредно је вежбала за медаљу; фото: ЈВ

Ученица Гимназије „Светозар Марковић“ Богдана Ђорђевић, једина Нишлијка у српској репрезентацији на Јуниорској научној олимпијади у Јужној Кореји, донеће кући сребро, а не треба занемарити ни екипни успех јер се ниједан од осталих пет чланова тима неће вратити без медаље.

Три сребра и три бронзе – учинак је Србије на престижном такмичењу које од 2. до 11. децембра окупља 15-годишњаке из целог света талентоване за науку. Морали су да се докажу на теоријским и практичним задацима и у експериментима.

Богдана је задовољна успехом, а о томе како је све изгледало једва чека да исприча свом оцу који је и припрема за такмичења. Боравак у Кореји, што је њено прво напуштање Србије, и за њу и за њене вршњаке јединствено је искуство.

Домаћини су се потрудили да све протекне у најбољем реду. Најлепше је то што сам упознала много деце из других земаља и било је занимљиво учити о другим културама – поручује Богдана из Кореје.

О овом успеху јавност је преко Фејсбука обавестио један од вођа пута проф. др Мићо Митровић са Физичког факултета у Београду, а честитке олимпијцима и професорима стижу са свих страна.

dfs

Подсетимо, Богдана се за ово такмичење квалификовала као прва међу најбољима на квалификационим надметањима у Србији.

Сребро су освојили и Алекса Милојевић из Београда и Александар Станојчић из Шапца, док су бронзе припале Димитрију Павлову из Лознице, Игору Пљевцу из Новог Сада и Марији Ђорђевић из Шапца.

 

————-

http://wp.me/p1Fuk8-MNB

10. 12. 2015. С.Ј.-Јужне вести Ниш, за ФБР приредила Биљана Диковић