Европа

Пораз Mарин Ле Пен у целој Француској


1101783916

13.12.2015. Sputnik

Француски премијер Мануел Валс изјавио је да десничарски Национални фронт Марин ле Пен није освојио изборе ни у једном региону у данашњем другом кругу регионалних избора. Лидерка НФ Марин ле Пен захвалила је вечерас својим присталицама на подршци и поручила да неће одустати од своје борбе.  Валс је навео да то не значи да је „опасност коју представља екстремна десница прошла, далеко од тога“, преноси Ројтерс.

Он је то изјавио након што су прве процене резултата показале да Национални фронт није добио изборе ни у једном региону, упркос рекордним резултатима у првом кругу, наводи АФП. Бирачи су се масовно окренули традиционалним партијама како би спречили да ФН дође на власт, преноси АФП.

Претходно су анкете по изласку са биралишта показале да је екстремно десничарски Национални фронт у другом кругу регионалних избора у Француској изгубио у три кључна региона.
​Упркос добрим резултатима НФ из првог круга, на основу излазних анкета се може закључити да су конзервативци Николе Саркозија и њихови савезници победили у сва та три региона.

Овакав исход уследио је након што се Социјалистичка партија председника Франсоа Оланда повукла у два од три та региона у другом кругу избора и позвала своје присталице да гласају тако да Национални фронт не би дошао на власт, преноси Ројтерс.

Марин ле Пен: Ништа нас неће зауставити

„Ништа неће моћи да нас заустави. Живела Француска Република“, написала је Марин ле Пен на Твитеру по објављивању првих процена о изборним резултатима.

Лидерка НФ је обећала да ће наставити да се бори за подршку бирача, преноси АП.
​Говорећи у тренуцима кад су још пристизали резултати, Ле Пенова је рекла да ће наредних недеља „окупити све Французе, без обзира на порекло, који желе да нам се прикључе“.

„Ништа нас неће зауставити“, рекла је она присталицама у северној Француској, где је изгубила у другом кругу регионалних избора.

Како наводи АП, лидерка НФ је покушала да да позитиван призвук поразу, истакавши да је њена странка освојила чак три пута више места у регионалним саветима него до сада.

1 reply »

  1. prvi pa drugi krug … sto autor teksta ne objasni u cemu je specificnost izbornog sistema Francuske da su tolike razlike u rezultatima? … jel mi mora da znamo finese svih izbornih sistema sveta, ili je to bolje da se to nadje u samo jednom pasusu ovakve vesti?

    Свиђа ми се