АКТУЕЛНО

Геодетски завод од јуче у штрајку: Службе раде али не примају нове захтеве


GEODETE

БЕОГРАД – Штрајк запослених у Републичком геодетском заводу, због најављених отпуштања радника, биће настављен и данас, речено је агенцији Бета у Заводу.

Службе ће радити нормално и неће бити застоја у обради предмета, само неће примати нове захтеве.

Штрајк запослених у Заводу је почео јуче због тога што, према одлуци Владе Србије о максималном броју запослених у јавном сектору, треба да буде отпуштено 123 радника од њих 2.201. Захтев запослених у Заводу је да се умањење рачуна од броја радника по старој систематизацији, по којој је у тој државној служби било 2.650 радника.

Републичка агенција за мирно решавање радних спорова посредује у преговорима представника Завода и министарстава за рад, финансије, државну управе и локалне самоуправу и за грађевинарство.

Преговори су почели јуче и биће настављени данас.

Завод је затражио да од 1. јануара 2016. године, поред 207 ангажованих радника ван радног односа на неодређено време, може да ангажује још 571 радника за обављање привремених и повремених послова и по другим основама.

Тај захтев је, како је објавио Завод, подржала и потписала министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. Она је јуче изјавила да нема разлога за штрајк запослених у Заводу и да та служба мора да буде реформисана.

Михајловић: Штрајк да не прерасте у политички

Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић изјавила је данас да нема разлога за штрајк запослених у катастру и позвала синдикате да још једном размисле, као и да не би волела да тај штрајк прерасте у политички.

„Не постоји ниједан разлог зашто не би заједно могли да разговарамо као што разговарамо са свим институцијама које имају неки проблем. Држава је много урадила за РГЗ који је нама срце система, јер ако не функционише катастар не могу да функционишу ни друге важне ствари“, рекла је Михајловић одговарајући на питања новинара.

Она је казала да ако је реч о професионалном, а не политичком штрајку, онда нема никаквог разлога да се не постигне договор.

Михајловић је потврдила да у Министарству грађевинарству постоји 30.000 нерешених предмета у другом степену, објаснивши да предмети долазе у Министарство тек када у првом степену, односно у катастру, не буду решени због неефикасности или незнања.

 

—————

http://wp.me/p1Fuk8-MXx

16. 12. 2015. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић