АКТУЕЛНО

Пронађена Теслина карта множења!


map

Недавно пронађени оригинални цртежи Николе Тесле представљају карту за множење са свим бројевима у виду система једноставног за употребу. Цртеже је у антикварници у центру Феникса у Аризони пронашао месни уметник Ејб Зука. Сматра се да су цртежи настали последњих година рада Теслине Лабораторије за слободну енергију у Ворденклифу. Верује се да се у рукопису крију решења за многе математичке проблеме.

Скице су биле скривене у малом сандуку заједно са бројним другим цртежима и рукописима о ручним техничким уређајима за слободну енергију. Преко неких цртежа су исписане забелешке. Нешто од тога је већ било познато, али има и новог. Пре свега, карта за множење, тј. математичка спирала. Зука је урадио неколико копија и показао их разним слободним мислиоцима, сањарима и математичарима.

Неколико дана касније, наставник математике Џон Гретер из месне средње школе је радећи на дешифровању система остварио неколико продора. Гретер указује на то да Теслина математичка спирала множење не само да приказује и истражује у виду испреплетене мреже, већ и да „пружа свеобухватно визуелно разумевање тога како су сви бројеви самоорганизовани у 12 позиција композибилности“.

Испоставило се да када се испитује уређај, дигитални корени бројева на позицијама 3, 6, 9 и 12 константно понављају исту секвенцу 3 6, 9! Да ли је то оно на што је Тесла  мислио? Самоорганизовање  бројева и њихове дигиталне корене?

„Карта нам омогућава да бројеве посматрамо као обрасце, формацију простих бројева, двоструких бројева, високо сложених бројева, множење и дељење, као и неколико других система, које, претпостављам, тек треба открити.“

Сам дијаграм је веома интуитиван, што омогућава студентима да сагледају како сви бројева заједно функционишу – на основу спирале са 12 места. 12, или 12x (дељиво са 12) је најкомпозитнији систем, због чега имамо 12 месеци у години, 12 инча у стопи, 24 сати у дану, итд. 12 може да се подели са 2, 3, 4, и 6. Тако су и сви дељиви са 12. На сваких 12 бројева постоји шанса да су 4 броја проста. Они се налазе на позицијама (замислите часовник) 5, 7, 11 и 1.

Чувена је Теслина: „Кад бисте знали за величанственост бројева 3, 6 и 9, онда би у рукама држали кључеве универзума.“ Испоставило се да, када се испитује Теслина „справа“, дигитални корени бројева на позицијама 3, 6, 9 и 12 стално понављају исту секвенцу: 3,6, 9! Да ли је Тесла на то мислио? На самоорганизовање бројева и њихове дигиталне корене?

Тешко је рећи, али изгледа да Гретер мисли управо тако: „Ово откриће је феноменално. Када бисмо успели да ђаци широм света користе ову технику и мало се са њом играју, и тако помогну да разумемо како је треба користити, онда бисмо могли да превазиђемо нашу културну аверзију према математици. Уместо учења таблице множења напамет, учили бисмо положаје бројева и тако боље схватили њихово функционисање.

Хуан Запата, један од ђака господина Гартера, сматра да је ово тако добро, да: „Некада сам говорио да сам никакав математичар, што кажу сви, али сада сам у фазону да је математика превише лака.“

Има још једна интересантна ствар код Теслине спирале. Дијаграм је од 12/12/12! 1912. године. Гретер и његови ђаци желе да се 12. децембар прогласи за национални празник.

Дакле, гајбицу пива и 12 уштипака у руке, славите моћ 12X.

 

 

Извор: CBS News
Превод: Ћирилизовано за СРБски ФБРепортер
Покровитељ преводилачке делатности блога „Ћирилизовано“: Јелички дукат

————

http://wp.me/p1Fuk8-N0R

19. 12. 2015. за ФБР приредила Биљана Диковић

9 replies »

 1. Тесла је Филаделфијским експериментом показао шта треба учинити да планета опстане. У том експерименту САДисти су стопљени са оплатом брода.
  Поштујмо Теслино завештање, галванизујмо САДисте!

  Свиђа ми се

 2. Шта год неко хоће да изрекламира, само налепи назив „Тесла.“ Ево вам кинеског срања од телевизора и телефона које продаје наш Комтрејд, назив Тесла, а унутра кинеско смеће. На Тесли су се обогатили бројни писци измишљајући интервјуе и пишући књиге у којима су лупали глупости и после то приписивали генију.

  Свиђа ми се

 3. Са стручне стране чланак је изузетно занимљив. Али да су теслини списи то највероватније није истина. Аутор овог модела представљања целих бројева има своју страницу и опширније на ову тему. А ово са теслиним именом би се могло схватити као популаризација свог рада и то у спрези са једном медијском кућом. Лично кажем рад има велику вредност, али је теслино име употребљено зарад скретања пажње.

  Свиђа ми се

  • E moj Rodjo..jako je tuzno kada pamet prodaju oni koji je nemaju , kao sto je ti nemas..Kada kupujeko cokoladu Milka namenjenu za Srbiju ,Moldaviju, Ukrajinu, Bosnu…ili prasak za pranje Persil za ova podrucja i to je s*anje. Glupo je pausalno reci da je sve sto Kinezi prave sranje jel to nije tacno. Idi u Englesku i kupi nesto od Kineske tehnike pa ces videti sta je kvalitetiii zato ne lupetaj..

   Свиђа ми се