АКТУЕЛНО

И ДАНАС ПРОТЕСТ „ЕФЕКТИВЕ“: „Палимо свеће за спас душа жртава швајцарских кредита“


БЕОГРАД – Удружење банкарских клијената „Ефектива“ одржало је данас још један протест испред Народне банке Србије у упорним покушајима да натера државу да нађе решење за грађане који отплаћују кредите у швајцарским францима.

Будући да је Свети Никола, и „Ефектива“ је овај протест одржала у славској атмосфери – шетњом до Храма Светог Саве.

„Палимо свеће за спас душа жртава швајцарских кредита“, каже председник Ефективе, Дејан Гавриловић.

„Занимљиво је ово што се дешава – како се наши протести продужавају ми све мање контакта имамо са надлежним институцијама. Дакле, највише контаката је било на почетку протеста када смо чак били и примљени у Влади Србије. Имали смо пре протеста и разговор са премијером који је обећао да ће решење бити донето у року од 15 дана. Месец дана након тога, ми смо добили информацију да држава једноставно није заинтересована да реши овај проблем“, објашњава Гавриловић.

А како данас живе они који сваког месеца треба да отплате рату кредита у швајцарској валути?

„Јако тешко! У тренутку када смо узимали кредите, имали смо и колико толико већа примања. У међувремену, те су фирме практично пропале. Сада смо, буквално, на ивици егзистенције. Сарадња са банкама, практично не постоји“, каже један од многобројних клијената који своју рату за стан отплаћује у швајцарцима.

Велики број грађана који отплаћује кредит каже и да обећање да клијенти могу да направе појединачни договор са својом банком о начину отплате кредита, такође, није од користи:

„То је смешно! Тамо вас сачека неки службеник који уопште ни не зна о чему се ради. Тако да нема ни разговора о томе. То је безобразлук, крајњи.“

У Ефективи кажу да појединачни разговори дужника са банкама користе само банкама јер се олакшице нуде оним клијентима који већ сада нису у стању редовно да плаћају своје обавезе или више не плаћају ништа.

Ефектива организује протесте већ готово месец дана. С друге стране, муке оних који отплаћују кредите у швајцарцима трају већ годинама а интензивно последњих годину дана, односно од средине јануара када је швајцарска валута нагло ојачала после укидања паритета франка према евру.

——————

http://wp.me/p1Fuk8-N1P

119. 12. 2015. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Ане знам шта да вам кажем: и ја сам могао да подигнем кредит, па нисам. Вероватно зато што не станујем изнајмљено. Помислио сам како зарађујем од процента, те да ниједног месеца не знам хоћу ли имати за рату – а кад се 2 накупе, онда је већ чупаво. Нисам баш ни имао поверења у кредите приватних банака. Сада испада да сам био у праву, овако нешколован?

    Свиђа ми се