АКТУЕЛНО

Стручњаци: Прометом ГМО изгубићемо милијарде , „мутанте“ на референдум!


Фото: Блиц

Фото: Блиц

Уколико Србија дозволи промет генетски модификоване хране, изгубиће део тржишта вредан неколико милијарди евра. То би могло да значи и нову поделу у српском народу.

Уколико Србија дозволи промет генетски модификоване хране, изгубиће део тржишта вредан неколико милијарди евра. То би могло да значи и нову поделу у српском народу, јер ћемо забранити производњу, а у интересу моћних мултинационалних компанија дозволићемо увоз овакве робе. Србија је урадила све како би што пре ушла у Светску трговинску организацију, немарећи за чињеницу да су 124 општине и града усвојили декларацију против ГМО!

– Наша земља не сме да мења постојећи Закон о ГМО, а државници морају народу да омогуће да се на референдуму изјасни да ли је за производњу, промет и употребу оваквих производа – истиче агроекономиста професор Миладин Шеварлић, саветник Економског института. – То је демократска обавеза председника и премијера Србије, што ћемо и тражити. Неприхватање ГМО је у националном интересу. Идеја да Србија брже-боље изађе у сусрет лобистима који се налазе на значајним државним функцијама, јер одатле имају највише утицаја, и мултинационалним компанијама и да подржи промет ГМ робе – равна је катастрофи.

Србија, сматрају стручњаци, мора да искористи то што су ови „мутанти“ забрањени и да пласира конвенционалне и органске производе. Професор Шеварлић истиче да наша шанса лежи у соји и кукурузу, који нису ГМ, да их усмеримо на сточарство, па да пласирамо млеко и месо са ознаком „без ГМО“.

– Уколико дозволимо увоз ГМ производа, имаћемо у продавницама робу која ће вероватно тако бити и обележена, али наши грађани тиме ништа не добијају – сматра професор Шеварлић. – Не видим због чега журимо да уђемо у Светску трговинску организацију пре него што и буде извесно да ћемо ући у ЕУ. Иначе, од свих чланица СТО, Русија је једина која има потпуну забрану свега што има везе са ГМО.

Правила Светске трговинске организације подразумевају да се не може увести забрана промета робе за коју није доказано да штети људском здрављу. И да дозвољавање промета не значи и дозволу за употребу.

У Министарству пољопривреде недавно су рекли да се новим законом о ГМО не баве и да он није на дневном реду. Ипак, како Европска комисија подсећа да промет морамо да дозволимо, стручњаци у Србији упозоравају да би измењени закон могао да ступи на сцену већ следеће године.

Забрана узгоја

Потпуну забрану узгоја ГМО изгласало је, пре нешто више од месец дана, 16 држава чланица ЕУ. Неке од држава не дозвољавају узгајање биљака на само одређеним територијама, а једино промет не могу да зауставе уколико су чланице СТО. Русија је томе, једина, стала на пут.

 

Аутор: Ј. Субин
Извор: Новости

—————-

http://wp.me/p1Fuk8-N4I

21. 12. 2015. МАГАЦИН, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Огледајте се на Швајцарску гледе гмо, они су рекли дословце гмо да, али за 100 година. Није истина, да се захтеви морају прихватити, то гурају подрепници не пристаните на њихову лаж!

    Свиђа ми се