АКТУЕЛНО

Право на радно место или „окидач за суицид из ватреног оружја колеге из Нове Вароши“: ПИСМО СИНДИКАТА ПОЛИЦИЈЕ СЛОГА


"Због суицида колеге, као знак солидарности застава ће бити црне боје"

„Због суицида колеге, као знак солидарности застава ће бити црне боје“ – са ФБ странице синдиката

Поштовани читаоци, већ смо објавили реаговања полицијских синдиката на најновији „распоред припадника полиције на радна места анализе ризика“
*ОТВОРЕНО ПИСМО Синдиката Српске полиције: Како спавате ових дана, директоре?
*Независни полицијски синдикат Србије: Кривичне пријаве против Министра и Директора полиције и начелника у МУП-у

Данас је у нашу редакцију стигла вест потписана од стране председника још једног полицијског синдиката  – Синдиката полиције Слога, у којој нас, између осталог, обавештавају да имају информацију са терена да је „један полицијски службеник из Нове Вароши извршио суицид из ватреног оружја“.

Морамо да кажемо, да не остане прећутано…

Оно што се догађа полицијским службеницима догодило се у претходном времену и догађа се и дан-данас народу србском после промашених и намерних приватизација од динар, остали су без посла, без права на рад, многи се неизлечиво разболели, породице су се због немаштине распадале, многи су се нашли у њима безизлазним ситуацијама и извршили суицид, нажалост… Морамо сви схватити једно, основно – да је Србија под окупацијом западних служби, амбасада, обавештајних служби и људи из банкарских и осталих интересних група, који само виде свој профит у НАШОЈ ЗЕМЉИ. И ево, дошао ред и на народну полицију да је „приватизују, разреде, отпусте“, да подели своју судбину са народом који је на крају, узгред буди речено – и ПЛАЋА.
И нарочито због тога што дели судбину народа, полиција (али и војска) – која има часну прошлост у одбрани права и народа пре „потпуне политизације полиције“ која је данас више него присутна – припадници полиције не смеју више себи да дозволе да их ПОЛИТИКА ЗЛОУПОТРЕБЉАВА.
* Као што је злоупотребљена да брани стране интересе и интересе сепаратиста шиптара на административној линији са Косовом и Метохијом, заборављајући часне претке који су се борили да се очува та наша света земља, заборављајући на колеге које су погинуле за оно што су они јуче помогли издајничкој власти да је – силом према бранитељима, а договором са ЕУ у Бриселу – поклоне убицама и терористима србског народа.
* Као што је злоупотребљена да брани стране интересе и интересе политичких вођа који су у супротности са интересима србског народа у разним акцијама обезбеђења или забрањивања родољубивих скупова оних који Србији мисле најбоље и желе да опстане.
* Као што је злоупотребљена да брани стране интересе и интересе политичких вођа слепо следећи наредбе које долазе од њихових надређених, који као на пример саветник Блер, никако не желе добро Србији…а има их много више од једног.

Али, саучествујемо у болу и боримо се за истину, за сваког човека који живи овде у нашој лепој Србији, за бољи живот и за опстанак србског рода, традиције, породице и природе, па тако и писмо синдиката полиције Слога објављујемо у целости…

 

***

Атмосфера страха и безнађа која је захватила запослене у Министарству унутрашњих послова а у веза проглашења технолошких вишкова допринела је повећању страха и стреса код запослених који су распоређени на фантомска не постојећа радна места „анализа ризика“. Од поделе решења за распоређивање на тим местима, било је више претњи суицидом.

Управо из тог разлога, данас смо упутили допис министру Небојши Стефановићу. Допис достављамо у целости:

 

Господине министре, ви сте одговорно и овлашћено лице у Министарству унутрашњих послова задужен за рад и организацију рада министарства.

Молимо Вас да овај синдикат информишете зашто сте и на који начин предложили или дали сагласност да се формирају, додају „фантомска радна места“ „анализа ризика“. Зашто сте поједина, извршилачка или руководећа радна места укидали или смањивали број извршилаца. Да ли сте свесни, или информисани какве је то проблеме донело у организовању посла на терену код већ јако малог броја извршилаца. Поједини руководиоци не могу да сачине дневни распоред рада. Тим смањењем броја извршилаца и повлачењем са терена полицајаца, оперативаца и ватрогасаца на фантомске послове „процене ризика“, безбедносни систем може бити или је нарушен а грађани и држава могу сносити несагледиве последице.

Према информацијама које нам стижу са терена, запослени који су прераспоређени на места „анализа ризика“ нису упознати са својим новим радни обавезама и описом посла те не знају које су им нове радне обавезе као ни у ком радном простору га обављају. Они су жигосани, шиканирани, означени као криминалци који чекају отказ. Дакле, спроводи се планско колективно злостављање на раду што је супротно закону.

Такође, по информацијама које стижу са терена, запослени распоређени на радна места „анализа ризика“, од стране руководиоца бивају приморани да наставе да раде оне старе послове као да нису добила нова решења. Одлазе у патролу, ангажовани су у КЗБ, раде на позорничкој делатности, кухињи, ресторану, гашењу пожара и др. Управо због тога, молим Вас да овај синдикат информишете, односно доставите копије упутства или других писмена, која сте линијама рада доставили на поступање у вези ангажовања радника на „анализи ризика“.

Истичем да би са повећаном пажњом требало пратити запослене, односно да обавежете руководиоце по линијама рада, на коректно поступање према „жигосаним радницима анализе ризика“ јер је највећи број таквих у веома тешком психичком стању, под стресом, а што може да буде окидач за суицид или непримерену агресију према колегама, руководиоцима или члановима породице. О проблемима суицида нема потребе да вас додатно информишем, сматрам да сте добро упознати.

Ја вас нећу питати како спавате,
верујем да боље спавате од мене и нас који спавамо само 3 сата ноћу, или у опште не спавамо
све нас сте јавно путем медија окарактерисали за нераднике и криминалце!

Министре мој, све то што нам радите је нечасно и непрофесионално!

 

Синдикат полиције Слога

Драган Жебељан
Председник

министру стефановићу

Овај синдикат се обратио и заштитнику грађана Саши Јанковићу

Република Србија
ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА
– Саша Јанковић –

Уважени господине Јанковићу,

Нећете ми замерити што Вас и господина Шабића доживљавам као последње Дон Кихоте модерне српске историје. Нападани сте и оспоравани кад год им је то требало и кад год нису имали праве аргументе.

Ништа боља ситуација није ни са синдикатима у Министарству унутрашњих послова, на жалост министар фаворизује само један репрезентативан, ми остали за министра не постојимо. Шта више назива нас нерадницима или криминалцима.

Управо због тога, због недостатка суштинског и правог дијалога принуђен сам да вам се обратим и упознам са чињеничним стањем у Министарству.

Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Министарству унутрашњих послова је и даље степенован као службена тајна. Синдикати нису добили последњу измену систематизације која је преко ноћи промењена и где су настала нека фантомска радна места «анализа ризика». Запосленима су решења уручена с поуком о правном леку да се жалба може уложити Жалбеној комисији Владе. Како и на који начин се жалити када немамо увида у систематизацију? Молимо Вас за помоћ, да ли постоји начин да се скине ознака тајности или да се послодавац примора да је учини доступну синдикатима?

Хаотично стање влада у Министарству унутрашњих послова, свима који су прераспоређени са другим решењем или радним местом речено је да је то само формално, и радници наставе да раде посао као и раније. То је несхватљиво и правно необавезујуће. Запослени којима су уручена решења за фантомско радно место «анализа ризика» немају место рада, не знају обавезе које носи радно место, немају опис посла. Све што имају је ново решење и одговор старешина «немамо појима» шта да радимо са вама.

Са таквим решењем ватрогасци и полицајци одлазе на терен и раде сасвим нормално као и пре решења. Неки су у решења примили у копненој зони безбедности и наставили посао редовно. Шефовима, начелницима, извршиоцима је речено да раде и даље по старом решењу. Нека шефовска и начелничка места су и укинута док извршилачка постоје. Заправо настао је правни хаос.

Синдикат полиције Слога

Драган Жебељан
Председник

***

DIREKTORU POLICIJE

***

Половином децембра, на округлом столу  “И радничка права су људска права“, одржаном на Међународни дан људских права, потпредседник Удружених синдикатa Србије „Слога“ Владимир Радосављевић је оценио да су већини грађана Србијe та права угрожена.

„Ако за свој рад примите минимално један евро, да ли је то право или понижење“, упитао је он.

slika sloga

Радосављевић је упозорио да смо често склони да плачемо над својом судбином оптужујући послодавце који колективно преговарање данас у Србији своде на преписивање лошег Закона о раду, док истовремено нисмо били довољно моћни да се као појединци и организације на улици изборимо да тај закон не прође.

„Ниједно право, цивилизацијско или људско, а нарочито радно, није пало с Марса. То су тековине нечије борбе да се до тога дође. Осмочасовно радно време је издејствовано под кишом метака. Ми данас можемо овде да седимо, разговарамо, да се договарамо и преговарамо, међутим, све  док не будемо организовани и довољно свесни да се за наша основна права морамо борити вршећи јак притисак на оне који одлучују, нећемо урадити ништа“, рекао је потпредседник Слоге у свом обраћању.

Радосављевић је казао и да за такво стање не треба кривити само послодавце, већ и државу која је највећи камен спотицања, као неко ко треба да се брине о заједничким потребама и која треба да штити права запослених.

„Држава не врши своју функцију због које постоји, већ је постала место за задовољење појединачних интереса људи који учествују у њој кроз политички живот, док су демократске институције у фази урушавања и потпуног уништења. Све док један човек у овој држави може да каже да он о свему одлучује, о каквим онда правима ми говоримо“, истиче потпредседник Слоге.

Више у видео прилогу који је припремила Информативна служба „Слоге“

———–

*кратки линк за дељење текста – http://wp.me/p1Fuk8-N6q

22. 12. 2015. за ФБР приредила Биљана Диковић