АКТУЕЛНО

БАШ ИХ БРИГА ШТО СУ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ПРОТИВ: Скупштина усвојила измене Закона о пољопривредном земљишту


FOTO

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту, којима је утврђено давање у закуп максимално 30 одсто земљишта у локалним самоуправама, на рок до 30 година једном или више инвеститора.

Изменама је пољопривредницима који имају до 30 хектара обрадивог земљишта омогућено да купе до 20 хектара, уз рок отплате до десет година.

Законом је утврђено да се приликом давања права првенства за закуп узима у обзир запошљавање незапослених особа, а одлуку ће доносити локална самоуправа и министарство односно комисија.

Измене тог закона наишле су на бројне критике опозиције и протест пољопривредника, који су тражили повлачење закона, наводећи да омогућава продају земље странцима и тајкунима блиским Српској напредној странци.

Владајућа већина одбацила је критике, а влада и ресорни скупштински одбор усвојили су 14 амандмана којим је првобитни текст закона знатно измењен и како наводе, повољнији за пољопривреднике.

Из владе су навели да је циљ закона да омогући привлачење инвестиција у пољопривредну производњу уз повећање продуктивности и запослености и стварање значајног извозног потенцијала.

Скупштина је усвојила и Закон о заштити земљишта којим се уређује систематско праћење стања и квалитета земљишта, мере санације, инспекцијски надзор и друга питања од значаја за заштиту и очување земљишта као природног ресурса од националног интереса.

————-

http://wp.me/p1Fuk8-Ngr

30. 12. 2015. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »