АКТУЕЛНО

БиХ: Ухапшена три Бошњака због ратног злочина над Србима на подручју Сребренице


фото: НОВОСТИ

фото: НОВОСТИ

Припадници Државне агенције за истраге и заштиту (Сипа) ухапсили су данас на подручју Тузле три особе бошњачке националности због ратног злочина над српским цивилима на подручју Сребренице током 1992. године, саопштено је из Тужилаштва БиХ. Осумњичени су под истрагом да су као припадници снага Армије БиХ, на подручју Сребренице, поступали противно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних особа за време рата.

Осумњичени Изет Арифовић се терети да је 12. јула 1992. приликом напада на село Залазје, убио из непосредне близине једног два цивила српске националности, након што је група од осам цивила, са завезаним рукама, који су се претходно предали, довезена на каросерији камиона до полицијске станице у Сребреници.

„Осумњичени Арифовић из полицијске станице извео два цивила српске националности, након чега је узео аутоматску пушку и пуцњима из ватреног оружја из непосредне близине их убио. Након што су њихова тела натоварена на камион, осумњичени Суад Смајловић је, приметивши да једна од жртава даје знакове живота, пуцао рафалом и тако усмртио двојицу заробљених цивила“, наведено је у саопштењу.

Заједно са заробљеним цивилима камионом су довезена тела четири убијена српска цивила.

Осумњичени Ариф Салиховић, звани Аркан, одвео је преостале српске заробљенике на камиону у непознатом правцу, после чега више нису виђени живи.

После рата су пронађени и ексхумирани посмртни остаци неких од жртава , а за осталим посмртним остацима се још увек трага.

Изет Арифовић осумњичен је и да је 21. јуна 1992. године, у месту Ратковићи убио Живана Продановића, који је раније предао оружје и седео свезаних руку.

Осумњичени Суад Смајловић терети се да је 12. јула 1992, пуцао по телима убијених цивила српске националности, као и на живе заробљенике који су се налазили на каросерији камиона.

Међу заробљеним цивилима српске националности налазили су се Бранко Симић, Петко Симић, Миодраг Ракић, Миладин Тубић, Иван Цвјетиновић, Недељко Глигић, Марко Јеремић, Љубиша Глигорић и Драгомир Вујадиновић.

Осумњичени су под истрагом и терете се да су починили кривично дело – ратни злочин против цивилног становништва.

————–

http://wp.me/p1Fuk8-Nqn

4. 1. 2016. НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић