АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Франциско Тудела: Четврти светски рат је видљив у Ираку и Сирији


Извор: РТ на шпанском (RT en español) 3.1.2016.
За ФБР са шпанског превео Бобан Хрвач

5688e2d1c3618896418b45fd

Бивши перуански министар иностраних послова Франциско Тудела

Бивши перуански министар иностраних послова доводи у везу дешавања у Сирији и Ираку са хипотетичким Четвртим светским ратом и прориче дугу борбу против Исламске Државе.

Рат против Исламске Државе, хибридне организације са нејасним облицима чије постојање је омогућено Интернетом и механизмима комуникације, може трајати више од десет година, каже Франциско Тудела у интервјуу за лист „Ел комерцио“ (El Comercio).

Позивајући се на књигу „Четврти светски рат: Дипломатија и шпијунажа у ери тероризма“, коју је написао бивши шеф француских служби безбедности Александре де Меренше (Alexandre de Merenches), Тудела истиче да у Четвртом Светском Рату борба мије усмерена против државног или националног непријатеља – већ против тероризма.

„Четврти Светски рат је сада видљив у Сирији и Ираку“ – каже Тудела, који сматра да је Трећи светски рат био Хладни рат. “Биће то веома дуг рат (…) ИД је политичка појава непозната у историји света, што је постало могуће преко Интернета. Не знамо ко су министри, власти те државе, ни где се налазе“, објашњава он.

Према овом политичару, бомбардовање позиција ИД имаа ефекта, али се не ради о коначним успесима, пошто до сада нису успели да пресеку трговину нафтом која је главни извор прихода терориста. Уз то, пошто Мосул, Алеп и Хомс, стратешки градови за ИД, нису ослобођени, комуникациони путеви терориста су и даље отворени.

Тудела је такође размотрио учешће Саудијске Арабије, истичући да коалоцији предвођеној овом државом недостаје координација, а да у саудијској власти преовлађује идеологија салафизма, фундаменталистичког сунитског покрета који је „извор џихадизма“.

Говорећи о лику Башара ал Асада, Тудела каже да је његова власт једини пример реда у држави.“Хаотичан и катастрофичан пад Асада претворио би Сирију у другу Либију, са више сукобљених група и у апсолутном хаосу, а тај хаос би се прелио у Јордан и Либан, разарајућии оно мало стабилности што још постоји на Средњем Истоку“, закључује он.

1 reply »