АКТУЕЛНО

Данијела Ружичић: Србија у слепој улици


srbija-u-slepoj-ulici

Ниједна најављена реформа у претходном периоду није била усмерена ка стварном економском опоравку, већ је довела до још већег продубљивања кризе и потпуног колапса привреде. Данас, српска економија све више подсећа на период у време предратног стања деведесетих година, када се привреда уништавала на систематски начин. Случајност или не, али велики део тадашње и данашње политичке ”елите” чине баш ти самопрозвани стручњаци. Изгледа да из историје ништа нисмо научили.

Евидентно је да су нам ММФ, Светска банка и остали међународни финансијски експлоататори прислонили пиштољ на чело, где је у таквим околностима сасвим нормално да страни инвеститори у Србији своје профите остварене у динарима претворе у девизе и изнесу из земље.

Хоће ли Србија најзад заменити улоге и покретањем производње за извоз покушати да изађе из клуба земаља нето увозника и учланити се у клуб земаља нето извозника? Ништа лакше? Заправо, ништа теже од тога. Прелазак из једног у други клуб, осим Србије жели још преко 150 земаља на свету, а тамо би нас, у клубу земаља нето извозника, једва чекале Немачка, Аустрија, Кина, Јапан, итд.

Али, да би могли да се учланимо у клуб земаља извозника, прво би морали тај производ и направити. Предуслови за то су свакако постојање савремене технологије, енергената, ресурса (материјалних, финансијских, итд.). Међутим, како од тога скоро ништа немамо, извозни суфицит нећемо никада остварити. То и не би била таква трагедија кад бисмо већину битних производа производили сами, али не чинимо ни то! Први и основни разлог за то јесу аранжмани са ММФ-ом, где у таквом односу ‘’снага’’, Србија изгледа као ‘’заробљеник’’ и ‘’послушник’’, док су остали разлози у великој мери повезани са првим.

Економска политика Србије од ’95-е године, када је био почетак, а интензивно и од 2000. године темељи се на уништавању, распродаји стратешких ресурса и предузећа страним компанијама, уништавању домаћих банака, инсистирању на страним инвестиционим улагањима који су довели до преузимања домаћег тржишта од страних компанија и подстицању потражње за страним робама, тј. све већом потребом за увоз. Данас немамо више са чим, ни са ким, а ни како сервисирати дугове који нису уложени у производни део привреде, већ једнократно у куповину страних роба.

Зато је данас више него тужно у Србији говорити о некаквој штедњи, већ пре треба говорити о ударању главом од зид, како већ и заслужују они који су бахато пропуштали све своје шансе. Додуше, уз овакву политичку олигархију која је искључиви заштитник страних интереса у Србији, извесно је да ћемо остати без власништва над свим ресурсима, да ће се јаз између сиротиње и богатих слуга лоповског система драстично увећати и да ћемо као народ завршити као робови у сопственој земљи.

Интереси Немачке, Француске, и свих осталих старих чланица Европске уније нису и не могу истовремено бити и наши интереси! Они што би било адекватно решење за њих, никако не би било за нас. Србији не требају ратови по Блиском Истоку и осталим деловима света, Србији не треба изазивање рата било где у свету, нити је Србији потребно да пљачка туђе ресурсе како би преживела!

Будући да код нас никада није ни било некакве реалне политике штедње коју бисмо сад требали мало да попустимо, већ сасвим супротно, до пада потрошње (увозних роба кредитираним страним кредитима), која је у неколико претходних година генерисала привидни раст БДП-а, дошло је најпре због кумулативних задуживања и увећања јавног дуга. Другим речима, све је то довело до следећих последица: гашење и уништавање преостале производње, раст незапослености, одустајање становништва и привреде од додатног задуживања (подизања кредита) – чиме долази до мањка новца у оптицају, што са друге стране опет законито доводи до невраћања кредита, стечаја, банкрота, итд.

Из ове бесмислене слепе улице у којој се налазимо не можемо изаћи бирајући и даље исте неспособне политичке олигархије да нам воде државу, нити са оваквом погубном политиком. Из последњих 20 година требало би да се извуку јасне поуке и поруке. Јер, управо за тих 20 година постали смо јадна, осиромашена, колонијално – презадужена земља!

 

Мр Данијела Ружичић

—————

http://wp.me/p1Fuk8-NtI

5. 1. 2016. danijelaruzicic.com, за ФБР приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. Имам предлог.Никада нећемо моћи на парламентарним изборима да се решимо политичке куге из простог разлога што они имају сву могућу подршку западног фактора, уз то владају страхом и направили су ситуацију таквом да су завадили Србе и поделили их на оне који раде у државној фирми,оне који раде код приватника , оне који не раде и они који умиру од болести и од глади.Владају по систему награда и казна.А, био си добар цинкарио си оца, мајку, кума, колегу бравооо , следи награда.Шта! бучеш на власт, колеге ти као случајно окрећу леђа, сви се склањају кад им се јавиш, останеш сам а шеф те позове на разговор и каже знате нисам задовољан вашим учинком и тд.Онда ти супружник запрети разводом а имаш кредит за стан , па опасност од губитка посла, па деца и њихове надуване жеље са тв екрана.И тако легнеш на руду и помириш се са судбином.Утопиш се у масу проклетих.Мрзиш сам себе кад устанеш а тешиш се да је то нормално док багра ужива и слави јер си сувише глуп да признаш пораз и да схватиш да живот нема репризу.Знам опширна сам.ево мог решења.ПОНУДИТИ РУСИМА ДА КОРИСТЕ СВЕ РЕСУРСЕ У СРБИЈИ БЕСПЛАТНО НА ДУЖЕ СТАЗЕ УКЉУЧУЈУЋИ И РАДНУ СНАГУ СТИМ ДА НАС ТЕРИТОРИЈАЛНО ИНТЕГРИШУ, СТАВЕ ПОД ЗАШТИТУ И УРЕДЕ НАМ ДРЖАВУ.и ПОД ОБАВЕЗНО СКИНУ НАМ СА ГРБАЧЕ ММФ ЗА УВЕК.ТВРДИМ ДА ЗА ТО ВРЕДИ РАДИТИ ЏАБЕ ЈЕР КО ЗНА ДА РАЧУНА, ПЛАТУ КОЈУ ДОБИЈАМО ДАЈЕМО ЗА ХРАНУ КОЈА ЈЕ УВЕЗЕНА И ЗА ХЕМИЈУ ТАКОЂЕ УВОЗ И ЗА КРПЕ ТАКОЂЕ ТУЂЕ.ЗНАЧИ СВЕ ИДЕ ЊИМА НАЗАД,ДАКЛЕ, РАДИМО ЏАБЕ ЈЕР НАМ НИШТА НЕ ПРЕОСТАЈЕ А СУШТИНА РАДА ЈЕ ДА ТИ МАКАР НЕШТО ПРЕТЕКНЕ .САМО СУ РОБОВИ У СТАРОМ РИМУ ВОДИЛИ ТАКАВ ЖИВОТ УСЕ , НАСЕ И ПОДА СЕ.РУСИЈА ЈЕ БЛИЖА НАШОЈ КУЛТУРИ ИМАМО ЗАЈЕДНИЧКУ ВЕРУ, ЗАЈЕДНИЧКУ ТРАДИЦИЈУ.РАСПИШИМО РЕФЕРЕНДУМ ДА ЖЕЛИМО ДА СЕ СТАВИМО ПОД ЗАШТИТУ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ И ДА СВЕ ПОЛИТИЧКЕ ОДЛУКЕ СТИГНУ ДИРЕКТНО ИЗ МОСКВЕ.МОЈА МОЛБА БИ БИЛА ЗА РУСКОГ ПРЕДСЕДНИКА ДА ЦЕО НАШ ПОЛИТИЧКИ ВРХ ПОШАЉЕ У СИБИР НА ДОБРОВОЉНИ РАД.ЗАР НИЈЕ ПРЕМИЈЕР ПОМИЊАО НЕДАВНО ПИЈУКЕ И РАЗБИЈАЊЕ.

    Свиђа ми се