АКТУЕЛНО

СЛОВАЧКА: Фицо затражио сазивање ванредног самита ЕУ који би био посвећен мигрантској кризи


Роберт Фицо

Роберт Фицо

ОТКРИЛО СЕ ДА ЈЕ У КЕЛНУ БИЛО НАПАДНУТО ЧАК 170 ЖЕНА, А ДА ЈЕ 117 ПРИЈАВИЛО ПОКУШАЈ СИЛОВАЊА

СЛОВАЧКИ премијер Роберт Фицо апеловао је на лидере Европске уније да се што пре сазове ванредни самит ЕУ који би био посвећен мигрантима.

Како је из Братиславе пренела Agence France-Presse, Фицо је нагласио да ванредни самит тражи „у светлу напада на жене у Келну“.

Притом је упозорио и апеловао на председника Европског савета Доналда Туск: „Морамо форсирано радити на јачању спољних граница ЕУ и променити рокове које смо утврдили. Не можемо чекати до јесени. Предвиђено је да учврстимо границе и формирамо обалску стражу, а то је у садашњим условима неприхватљиво. Дотад у Европу може стићи преко два милиона нових миграната“.

Фицову иницијативу први је подржао чешки премијер Богуслав Соботка.

Словачки премијер се огласио, иначе, након што се разоткрило: да се полицији – због напада миграната – обратило 170 жена и девојака, а да је чак 117 пријавило „покушај силовања“.

***

Јуче је ПОЉСКА објавила да ће примити 7000 избеглица, али не и – младе мушкарце

ПОЉСКА - Премијер Владе Беата Шидло

ПРЕМИЈЕРКА БЕАТА ШИДЛО: ПОЉСКА ПОСТАВЉА СВОЈЕ УСЛОВЕ

  • Министар унутрашњих послова и администрације Пољске Маријуш БЛАШЧАК: „Ми идемо другачијим путем. Ја гарантујем, гарантује влада премијерке Беате Шидло, гарантује странка Право и Правда да ми нећемо изложити Пољаке опасности. Темељно ћемо проверавати ко треба да дође у нашу земљу. Нећемо дозволити да се то што се дешавало у Келну и Хамбургу догоди у пољским градовима. Ти напади Арапа на жене у Немачкој, то је недопустиво. То не сме да се понови у Пољској“

ПОЉСКА ће испунити своју обавезу и примити око 7.000 избеглица у оквиру програма релокације избеглица у Европској унији (ЕУ), али, како су данас казали тамошњи званичници, неће бити места за младе мушкарце који су побегли од рата на Блиском истоку и у Африци.

„Испуњавамо обавезе које је преузела претходна влада. У овом моменту спремни смо да примимо 100 избеглица. Пре свега желимо да ми одлучујемо о томе кога ћемо примити. Пољска ту поставља своје услове“, казала је данас на конференцији за новинаре у Радому премијерка Беата Шидло.

Пољска ће за две године у оквиру пројекта измештања избеглица из кампова у Грчкој и Италији у друге земље ЕУ, примити 7.000 избеглица, а највећи број њих у Пољску ће стићи 2017. године.

Потпредседник владе и министар културе Пјотр Глињски изјавио је данас да ће Пољска примати избеглице, али не и економске мигранте.

„Желимо да помогнемо ратним избеглицама, женама, деци, старим људима. Не видимо разлог да се у Пољској нађу млади мушкарци, они какви су актери изгреда у Келну“, казао је Глињски пољској телевизији TVN24.

У новогодишњој ноћи групе Африканаца и Арапа напале су, силовале и опљачкале жене у немачким градовима, пре свега Келну, због чега је поднесено најмање 90 кривичних пријава.

Након тог догађаја, министар унутрашњих послова и администрације Пољске Маријуш Блашчак најавио је темељнију и ригорознију контролу избеглица.

„Ми идемо другачијим путем. Ја гарантујем, гарантује влада премијерке Беате Шидло, гарантује странка Право и Правда да ми нећемо изложити Пољаке опасности. Темељно ћемо проверавати ко треба да дође у нашу земљу. Нећемо дозволити да се то што се дешавало у Келну и Хамбургу догоди у пољским градовима. Ти напади Арапа на жене у Немачкој, то је недопустиво. То не сме да се понови у Пољској“, казао је Балшчак за јавни телевизијски сервис TVP.info.

Он је додао да ће влада Пољске због обавезујућих закона и одлука ЕУ у 2016. и 2017. години морати да прими око 7.000 избеглица из кампова у Грчкој и Италији, а да ће већина њих у Пољску стићи наредне године.

——–

http://wp.me/p1Fuk8-Nxz

8. 1. 2016. ФАКТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

 

1 reply »