ДЕШАВА СЕ...

Uloupené Kosovo: Отето Косово (Чешки документарни филм)


,,Украдено Косово“ или ,,Отето Косово“ (чеш. Uloupené Kosovo) је документарни филм чешког режисера Вацлава Дворжака о шиптарско-србским сукобима на Косову.
Филм описује збивања на Косову почев од кратког прегледа историје Косова до бомбардовања Србије и ситуације након агресије НАТО снага. Нарочит нагласак је стављен на збивања 1990их на Косову, пропраћен бројним разговорима са србским грађанима и, у мањој мери, припадницима шиптарских терористичких јединица.

10.07.2012. интернет, Б.Диковић

Иако је Чешка национална телевизија (ČT – Česká televize) учествовала у финансирању пројекта, ова телевизија је више пута одлагала његово приказивање, због „неуравнотежености“ и „пристрасности у корист једне стране (Срба)“, због чега би „тон филма могао узроковати негативна осећања“. Режисер филма Вацлав Дворжак је на ове оптужбе одговорио да се „ни у документима о холокаусту не приказују ставови друге стране“.
Продуцент филма, Алеш Беднарж, је додатно изјавио да није искључена могућност да би неки гледаоци могли да имају утисак о „неуравнотежености“, али само зато што су „годинама били једнострано обавештавани о сукобима на Балкану, пре свега заслугом телевизије, али и других медија.“
Његово прво приказивање, заказано за 17. март 2008, годишњицу погрома Срба на Косову, је најпре одлагано за април исте године, а на крају је приказан уз додатну емисију након филма у којој су нападнуте чињенице изнесене у филму. Због одлагања приказивања творци филма су га објавили на интернет сервису Јутјуб где га је могуће и даље наћи (новембар 2008). Филм не постоји у највећој светској бази података филмова, IMDB.