Биљана Диковић

ВАЖНО! Светски познати кардио-хирург проговара: Шта заиста изазива срчане болести?


ВАЖНО! Светски познати кардио-хирург проговара: Шта заиста изазива срчане болести?

„Од 2010. на овом блогу тврдим да је страх од масноће и холестерола један велики и неутемељени мит и заблуда, и да је кампања против холестерола највећа превара 20-тог века. Шта кажете ви, поштовани лекари, који сте случајно набасали на ове странице?“ , пита на свом блогу БЕЛЕЖНИЦА, Љиљана Татић, која је овај текст приредила за објаву.
Додајемо: опет се потврдило да је природна, здрава храна, масти уместо уља, коју су много пре овог времена брзог темпа живота припремале наше баке, мајке, чак и ми сами, је много бољи избор, здравији за срце свакако…

21.05.2013. Бележница, ФБР уредник Биљана Диковић

 

dr Dwight Lundell MD

У циљу заштите здравља светске популације, односно човека, ипак је проговорио неко ко је меродаван да изнесе овакве тврдње, и Богу хвала да је још неком појединцу и стручњаку данас у овом лудом времену, живот човека ипак важнији од профита…
Ево шта каже доктор медицине Dwight Lundell:

Ми лекари, уз сво наше образовање, праксу, знање и ауторитет, често поседујемо поприличан его ради кога врло тешко признајемо да нисмо у праву.

Дакле, ево: отворено признајем да сам нисам био у праву. Као кардио хирург са 25 година радног искуства, након што сам обавио преко 5.000 операција на отвореном срцу, дошло је време да исправим оно што је криво с медицинским и научним чињеницама.

Дуги низ година радио сам са другим истакнутим лекарима, тзв. опинион макерима – креаторима јавног мишљења. Бомбардовани научном литературом, континуирано похађајући образовне семинаре, ми креатори јавног мишљења инсистирали смо на тврдњи да срчане болести настају због повишеног холестерола у крви.

Једина прихваћена терапија била је преписивање лекова за снижавање холестерола и дијета са јако ограниченим уносом масти. Претпоставка је била да ће то снизити холестерол као и саме срчане болести. Одступања од ових препорука сматрана су херезом и злоупотребом.

Али ово не функционише!

Ове се препоруке не могу више ни научно а ни морално оправдати. Откриће од пре неколико година, да је прави узрок срчаних болести упала у артеријама полако доводи до смене парадигми у начину третирања срчаних и других хроничних болести.

Давно успостављене прехрамбене препоруке довеле су до епидемије гојазности и дијабетеса, који су по смртности, људској патњи и материјалном трошку надмашили сваку другу пошаст у историји човечанства.

Упркос чињеници да 25% становништва узима скупе статине (лекове за снижавање холестерола) и упркос чињеници да смо смањили унос масноће у нашој исхрани, ипак ће ове године од срчаних болести умрети више Американаца него икада пре.

Статистика из American Heart Associations (америчке асоцијације за срце) показује да 75.000.000 Американаца тренутно пати од срчаних болести, 20.000.000 болује од дијабетеса и 57.000.000 има пред-дијабетес. Ови поремећаји сваке године погађају све млађе особе, у све већем броју.

Једноставно речено, без упалног процеса присутног у телу, не постоји начин да се холестерол накупи у зидовима крвних судова и да узрокује срчане болести и мождани удар. Без упалног процеса, холестерол би слободно циркулисао по целом телу онако како је то природа одредила. Упала је та која узрокује да холестрол остане заробљен у крвним жилама.

Упала није ништа компликовано – то је једноставно природна одбрана нашег тела против нападача као што су бактерије, токсини или вируси. Циклус (процес) упале савршен је начин како се наше тело штити од ових бактеријских и вирусних нападача. Међутим, ако хронично излажемо тело озледама од отрова токсина или од хране за коју наше тело није створено да је прерађује, тада настаје стање хроничне упале. Хронична упала (инфламација) је исто толико штетна, колико је акутна (тренутна) упала корисна.

Која би се промишљена особа добровољно излагала храни или другим материјама за које се зна да узрокују повреде у телу? Па, пушачи можда, али они то барем раде намерно и свесно.

Ми остали једноставно следимо службено препоручену исхрану која је сиромашна засићеним мастима али богата вишеструко незасићеним мастима и угљеним хидратима, без да знамо да тиме узрокујемо опет нове повреде на нашим крвним жилама. Ове нове повреде узрокују хроничну упалу која доводи до срчаних болести, можданог удара, дијабетеса и гојазности.

Допустите да поновим: повреде и упале у нашим крвним судовима узроковане су исхраном са премало масноће која се препоручује од водећих медицинских кругова.

Који су највећи кривци за хроничне упале?

Веома једноставно, то је претерана употреба високо прерађених угљених хидрата (шећер, брашно и сви производи направљени од њих) као и претерана употреба биљних уља богатих омегом 6, као што су сојино, кукурузно и сунцокретово уље који се налазе у великом броју индустријских прерађевина.

Издвојите тренутак и визуализујте да стално трљате четком по меканој кожи док не постане црвена и скоро прокрвари. Замислите да ово радите неколико пута на дан, сваки дан, пет година. Ако бисте могли поднети ово болно четкање, имали бисте крваво, отечено, инфицирано подручје које постаје све горе са сваким понављањем повреде. Овако отприлике изгледа упални процес који се можда догађа у вашем телу – управо сада.

Без обзира где се упални поцес догађа – унутра или споља – потпуно је исто. Ја сам видео са унутрашње стране хиљаду и хиљаду артерија. Болесне артерије изгледају као да је неко узео четку и стругао по њиховим зидовима. Неколико пута дневно, сваки дан, храна коју једемо ствара мале повреде које се претварају у веће повреде и узрокују да тело константно одговара упалним процесом.

Док уживамо у укусу слатког пецива, наше тело алармантно реагује као кад какав нападач објави рат. Храна натрпана шећером и угљеним хидратима, процесирана са омега 6 мастима ради продужене трајности, представља окосницу америчке исхране задњих шест деценија. Оваква храна полако трује све.

Шећер, брашно и биљна уља узрочници су срчано-артеријских болести.

Како једење обичног слатког пецива може створити каскаду упалних процеса који нас чине болеснима?

Замислите да пролијете сируп по тастатури и имате представу онога што се дешава унутар једне ћелије. Кад конзумирамо угљене хидрате, шећер у крви рапидно расте. Као одговор, панкреас лучи инсулин чија је примарна сврха да потера шећер у ћелије где се складишти за енергију. Али ако је станица пуна и не треба глукозу (шећер), одбија тај екстра шећер. Тада шећер у крви опет расте производећи још више инсулина који глукозу (шећер) претвара у маст.

Какве ово има везе са упалом?
Шећер у крви има врло прецизну контролу. Сувишне молекуле шећера вежу се за различите протеине који оштећују зидове крвних судова. Ово створено оштећење на зидовима крвних судова покреће упални процес. Кад пумпате свој шећер у крви до високог нивоа неколико пут на дан, то је као да сте узели шмирглу и брусите унутрашњу страну осетљивих крвних судова.

Иако ово не можете видети, будите сигурни да је то тако. Ја сам то видео код преко 5.000 пацијената током 25 година, којима је свима била заједничка – упала у артеријама.

Да се ​​вратимо на слатко пециво. Ова посластица невиног изгледа не само да садржи шећер, већ је печена у једном од бројних омега 6 уља као што је сојино уље. Чипс и помфрит натопљени су сојиним уљем, све индустријске прерађевине садрже омега 6 уља ради продужене трајности. Иако су омега 6 масноће есенцијалне – део су сваке ћелијске мембране и контролишу шта се дешава унутар и ван станице – оне морају бити у исправном односу са омега 3 масноћама.

Ако се овај однос поремети прекомерним уношењем омеге 6, ћелијске мембране производе хемијске спојеве цитокине, који директно узрокују упалу.

Данашња америчка исхрана производи екстремну неравнотежу између ове две масноће. Однос између омеге омеге 6 и омеге 3 креће се од 15:1 па до 30:1 што доводи до огромне количине цитокина који изазивају упале. У данашњим условима, однос од 3:1 би био оптималан за здравље.

Да ствар буде још гора, прекомерна телесна тежина коју носите због конзумирања овакве хране, ствара преоптерећене масне ћелије које излучују велике количине проинфламаторних хемикалија (које изазивају упале) које још више погоршавају повреде изазване високим шећером у крви.

Процес започет слатким пецивом у устима претвара се у зачарани круг који током времена доводи до срчаних болести, дијабетеса и коначно до Алцхајмерове болести, кад се упални процес несмањено наставља у недоглед.

Не можемо побећи чињеници да што више индустријски прерађене хране конзумирамо, то више подстичемо стварање упале, из дана у дан. Људско тело не може прерадити, нити је дизајнирано да би конзумирало храну натрпану шећером и натопљену у омега 6 уљу.

Постоји само један начин за сузбијање ових упалних стања, а то је повратак на храну у свом изворном облику. За изградњу мишића, једите више протеина. Бирајте угљене хидрате у облику поврћа и воћа. Смањите или потпуно избаците инфламаторна омега 6 уља као што су сојино, сунцокретово и кукурузно уље, као и храну која их садржи.

Једна кашичица кукурузног уља садржи 7,280 мг омега 6, 1 кашичица сојиног уља саџи 6,940 мг. Користите уместо тога маслиново уље или маслац пашних животиња.

Животињске масноће садрже мање од 20% омеге 6 и вероватноћа да могу изазвати упале пуно је мања него са наводно “здравим” вишеструко незасићеним мастима. Заборавите “науку” коју вам деценијама утувљује у главу. Научни докази да засићене масноће узрокују срчане болести не постоје. Научни докази да засићене масноће подижу холестерол такође су врло слаби. А како сада знамо да холестерол није узрок срчаних болести, забринутост око засићених масноћа постаје сасвим апсурдна.

Теорија о холестеролу довела је до препорука да се смањи унос масноћа што је довело до стварања управо оне хране која изазива упалне процесе. Службена је медицина направила ужасну грешку кад је људима саветовала да избегавају засићене масти и да уместо њих користе вишеструко незасићена уља. Зато сада имамо епидемију артеријских упала које доводе до срчаних и других убојитих болести.

Оно што можете да урадите је да бирате целовиту храну какву је сервирала ваша бака, а не ону којој се окренула ваша мама кад су продавнице почеле нудити индустријске прерађевине. Избацивањем инфламаторне хране и конзумацијом есенцијалних нутријената из свеже непрерађене хране, поправићете штету коју сте годинама изазивали у својим артеријама и целом телу конзумирајући типичну америчку исхрану.

Доктор Dwight Lundell бивши је шеф и главни хирург Banner Heart болнице у Меси, Аризона. Имао је и приватну праксу Cardiac Care Center такође у Меси, Аризона. Недавно је др Lundell напустио хирургију да би се посветио нутриционистичком лечењу срчаних болести. Оснивач је фондације Healthy Humans која ради на побољшању људског здравља с нагласком да се великим компанијама помогне у промовисању здравља. Такође је и аутор књига The Cure for Heart Disease и The Great Cholesterol Lie.

——-

izvor: http://istineilaziohrani.blogspot.com.au/ (Prevod sa engleskog: Anita Šupe)

 

2 replies »

  1. Иако сам живео у 27 земаља на четири континента, придржавао сам се исхрани мојих дедова и баба. Троје су живели преко деведест година, док је једна од баба стрељана (1941) негде у Шапцу или Кленку…

    Наравно, када сам у Њујорку отворио фирму и због презапослености користио ” fast food“ брзо сам доби Мождани Удар, не толико јак, и то ме је освестило да се вратим на исхрану мојих старих… Сада имам 69 година и боље се осећам него пре 20 до 25 година… И моја супруга, млађа од мене 24 године, прешла је на моју исхрану када смо се венчали пре осам година…

    Наши стари су били ”доктори” исхране.

    Свиђа ми се

  2. Људи , браћо , сестре Господ нам је дао савршен метод лечења како дух тако и тела ,пост (за тело)и молитва (за душу)лече све наравно по мери наше вере добијамо и адекватни лек.

    Свиђа ми се