АКТУЕЛНО

Како продати страх – неуспешан севернокорејски покушај (ВИДЕО)


Techdirt: И раније су нас забављале сличне стварчице севернокорејских пријатеља, углавном трапави покушаји режима из Пјонгјанга да пропагандом утврди своју ионако лошу репутацију. Иако је орвелијанска политика те државе и потпуна и озбиљна, а сигурно располаже и опасним оружјем, превише њених претњи је упућено лошим пропагандним средствима, преслободним коришћењем кадрова из игрица, музике и Фотошопа. Но, како нема краја трци у наоружању, Северна Кореја нам сва поносна демонстрира своје најновије оружје: лошу видео монтажу.

Кога и на шта могу да подстакну ти вишеструки кадрови ракета лансираних са подморнице? И пренаглашена музичка кулиса? Добро, не могу да преведем шта је речено и не знам засигурно, али сам прилично уверен да наратор није објаснио да је ракета експлодирала у неуспешном покушају лансирања, а снимак исецкан па слепљен тако да изгледа да је све било супер успешно! Што каже и анализа калифорнијског „труста мозгова“:

„Снимак пробног лансирања ракете са севернокорејске подморнице, објављен два дана по Пјонгјанговом саопштењу да је прошле недеље извео своју четврту нуклеарну пробу, лажан је – према анализи калифорнијског „тинк-тенка“.

„Ракета је лансирана, почела да светли, а затим се суновратила“, каже Мелиса Ханам, виши научни сарадник калифорнијског Центра „Џејмс Мартин“ за истраживања о неширењу оружја Института Мидлбари (Си-Ен-Ес)

Си-Ен-Ес је анализирао два кадра видеа севернокорејског државног медија, снимка како пламен захвата ракету и делови тела ракете отпадају.

Да би сакрила ту чињеницу, Северна Кореја је прибегла драстичној видео монтажи. Користили су и различите углове камере да би изгледало да је изведено неколико узастопних лансирања, али кад снимке пустите напоредо, види се да је реч о истом догађају.“ – North Korea faked missile test footage: U.S. experts | Reuters

Догађају на који се односи саопштење Пјонгјанга да је недавно извео пробу усавршене нуклеарне бомбе, а што је требало да изазове забринутост аналитичара и америчке владе, вероватно због успешности дугогодишње севернокорејске политике наоружавања – „лажи и још лажи све док стварно не направиш“. Међутим, скоро сви су сагласни у мишљењу да Северна Кореја још није у стању да свој, иначе прилично ограничен, нуклеарни арсенал уклопи са иоле озбиљним ракетним системом.

Што не значи да севернокорејски режим није опасан. Јесте, и те како, пре свега по сопствени народ и јужне суседе, које и даље третира као таоце, не би ли изнудио „помоћ“.

Присетите се овога кад год чујете америчке јастребове и њихова упозорења колико су непријатељи САД опасни.

 

Извор: Techdirt
Превод: Ћирилизовано за СРБски ФБРепортер и Центар академске речи, Шабац
Покровитељ преводилачке делатности блога „Ћирилизовано“: Јелички дукат

————-
 14. 1. 2016. за ФБР приредила Биљана Диковић