ДРУШТВО

ДСС: Николић треба да сазове хитну седницу Савета за националну безбедност


ДСС је позвала председника Томислава Николића да сазове хитну седницу Савета за националну безбедност због последица које ће Србија осетити због најављене одлуке Аустрије да стави ван снаге Шенгенска правила

DSS

Новости 17. јануар 2016.

Демократска странка Србије (ДСС) позвала је данас председника Србије Томислава Николића да сазове хитну седницу Савета за националну безбедност због последица које ће Србија осетити због најављене одлуке Аустрије да стави ван снаге Шенгенска правила.

„Одлука Аустрије да стави ван снаге Шенгенска правила, појача граничну контролу и радикално ограничи улазак избеглица у Аустрију изазваће тренутне ланчане последице на све транзитне земље, па и на Србију“, наведено је у саопштењу ДСС-а.

Додаје се да је чекање на „јасан став Европске уније“ у решавању мигрантске кризе неодговорно и штетно за Србију.

„Србија треба да обавести бриселску администрацију да ће на први покушај враћања избеглица из земаља ЕУ у Србију суспендовати Споразум о реадмисији, у складу са чланом 22. овог Споразума„, наведено је у саопштењу.

ДСС сматра да је дужност председника Србије Томислава Николића да сазове хитну седницу Савета за националну безбедност како би се донели закључци о начинима заштите националних интереса у околностима продубљивања мигрантске кризе.

Како је наведено, Србија као транзитна земља пропусни капацитет избеглица мора да утврдјује дневно по принципу – колико из Србије избеглица изадје, толико нових може да предје њену границу.

Аустријски канцелар Вернер Фајман рекао је јуче да ће Аустрија привремено ставити ван снаге Шенгенска правила и појачати граничне контроле.

1 reply »

%d bloggers like this: