АКТУЕЛНО

Ердоган критиковао Чомског и позвао га да не гледа на Турску очима њене пете колоне


Ноам Чомски

Ноам Чомски

НА СТРАНУ КУРДА СТАЛО 1000 ТУРСКИХ И СВЕТСКИХ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦА

  • Турски председник оптужио Чомског и остале потписнике да имају „колонијални менталитет“. „Ви такозвани интелектуалци нисте просвећене особе, ви сте у мраку. Ви заправо нисте интелектуалци“

 

НАЈПОЗНАТИЈИ живи амерички интелектуалац Ноам Чомски одговорио је турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану, који га је оптужио да изражава симпатије према терористима.

Ердоган је назвао Чомског „такозваним интелектуалцем“ који је потписао писмо у коме од Турске тражи да прекине „намерни масакр“ Курда на југоистоку земље.

Позвао га је и да посети ту област у телевизијском говору на конференцији турских амбасадора у Анкари.

Чомски је одбио позив и у одговору који је послао британском листу „Гардијан“ написао: „Ако одлучим да одем у Турску, то неће бити на његов позив, већ на позив многих храбрих дисидената, укључујући Курде који су годинама изложени озбиљним нападима“.

У отвореном писму насловљеном „Нећемо да будемо део овог злочина“, објављеном прошлог месеца, које је поред Чомског потписало више од хиљаду турских и међународних интелектуалаца, турски председник је оптужен да води рат против свог народа.

      „Тражимо од (турске) државе да прекине намерне масакре и истеривање Курда и других народа у региону. Тражимо од државе да укине полицијски час, казни оне који су одговорни за кршење људских права, и обештети грађане који су оштећени материјално и психолошки. У том смислу тражимо да независним националним и међународним посматрачима буде дозвољено да уђу у ову област и да им буде омогућено да прате и извештавају о инцидентима. Ми, научни радници и истраживачи који радимо на Турској или у Турској, изјављујемо да нећемо да учествујемо у том масакру тако што ћемо остати неми и тражимо да се одмах прекине насиље које спроводи држава“, поручују у овом писму.

Ердоган, који је одлучио да се обрати директно Чомском, рекао је у обраћању амбасадорима: „Нека наш амбасадор у САД позове Чомског, који је изнео ставове о турским операцијама против терористичке организације. Хајде да га угостимо у овом региону“.

Ердоган је оптужио Чомског и остале потписнике да имају „колонијални менталитет“. „Ви такозвани интелектуалци нисте просвећене особе, ви сте у мраку. Ви заправо нисте интелектуалци“.

У говору који је преносила Ал Џазира, Ердоган им је поручио: „Само то што сте ставили потпис на парче папира ништа не значи. (…) Чомски може да се увери шта се дешава у Турској својим очима, а не кроз поглед пете колоне. Нека ти интелектуалци дођу у Турску, сигуран сам да ћемо им показати праву слику“.

У писму „Гардијану“ Чомски је оптужио Ердогана за дволичност.

 „Турска оптужује ДАЕШ (за нападе на Истанбул), организацију коју је Ердоган помагао много пута, као што је подржавао Нусра фронт, који није ништа бољи. Онда је покренуо тираду против оних који осуђују његове злочине против Курда, који су главна снага на терену која се супротставља ДАЕШ-у, како у Сирији тако и у Ираку. Да ли је потребан даљи коментар?“.

 

—————

http://wp.me/p1Fuk8-NN5

17. 1. 2016. ФАКТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »