АКТУЕЛНО

Мала је ово Црква колики сте ви издајници!


vladike

ПАПА ПУТ ДО МОСКВЕ ПЛАНИРА ПРЕКО БЕОГРАДА?

Тајни састанак с делегацијом СПЦ у Ватикану протекао у изолацији

Поглавар Католичке цркве папа Франциско* примио је у суботу стручну делегацију Српске православне цркве у којој су митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић), епископ бачки др. Иринеј (Буловић) и амбасадор при УНЕСКО др. Дарко Танасковић, бивши амбасадор при Светој Столици.

За тај састанак је православни патријарх српски Иринеј (Гавриловић) замолио папу Франциска* у писму које му је упутио лани у јулу. То је писмо тек недавно у Јутарњем листу објавио новинар Драго Пилсел. Патријарх је замолио Папу да ти представници буду трајна делегација Српске православне цркве за непосредан дијалог са Светом Столицом.

Патријарх Иринеј

Разговор је прошао у потпуној комуникацијској изолацији, јер је третиран као приватна аудијенција „Делегације српско-православне Патријаршије“, и ни слова више.

Могуће је претпоставити да су главне теме, уосталом међусобно повезане, биле евентуална канонизација бл. Алојзија Степинца и евентуално Папино апостолско путовање у Србију, уз Русију засад једину европску државу коју још није походио ниједан папа. Наиме, србијански председник Томислав Николић двапут је позвао папу Франциска* да посети Србију. Познато је да папе не одлазе у земљу где се већинска верска организација противи њихову доласку.

Српски патријарх Иринеј је уочи Божића по јулијанском календару обзнанио да не би имао ништа против Папине посете Београду. „С мога личног и с аспекта Цркве то је велики, значајан догађај и ту не видим ништа лоше“, рекао је Патријарх, додавши ипак једну јасну дистинкцију: „Битно је долази ли он као државник или као римски бискуп. У Цркви се зна како се припрема једно и друго“.

То је протумачено као Иринејева сагласност да Папа дође као државник, уз могућност њиховог међусобног куртоазног сусрета, али и као противљење Српске православне цркве да Фрањо дође у својству бискупа римскога „због великог терета прошлости“. Као и у Загребу, и у Београду имају утицај они који сматрају да „ране још нису зарасле“. О евентуалној папиној посети изјасниће се Свети архијерејски синод, „влада“ коју чине Патријарх и четворица владика изабраних на одређено време. Посета делегације СПЦ Папи не може не бити виђена и у том контексту. Београдско Ослобођење без зазора износи претпоставку да дефинитивну одлуку неће донети ни Синод ни патријарх српски, него патријарх московски и сверуски Кирил. По том извору су Бергоглиов избор за папу и његова „нескривена жеља да редефинише односе са источним светом (…) утицали и на тврд став патријарха Кирила“.

Степинац и Срби

На руку папиној посети Србији, како коментаришу тамошњи православни кругови, иде и одбијање Свете Столице да призна Косово као независну државу, те Папина одлука да у процесу канонизације бл. Алојзија Степинца узме у обзир и гледишта СПЦ. Историјска улога коју је каснији кардинал Степинац имао у Другом светском рату била је предмет преписке патријарха Иринеја с папом Франциском*, те ће се тиме подробније бавити заједничко католичко-православно комисија, док је логично да се стручна делегација бавила укупним односима Српске православне цркве и Свете Столице.

 

Извор: „Јутарњи.хр“

*НАПОМЕНА: Од оригинала се текст разликује по томе што је написано право име папе Франциско, уместо Фрања како је у тексту са хрватског портала писало, као и у појачаним речима и  реченицама којих у оригиналу нема.

——————

http://wp.me/p1Fuk8-NOI

17. 1. 2016. БОРБА ЗА ВЕРУ, за ФБР приредила Биљана Диковић

6 replies »

 1. Сваки службеник СПрЦ, као и сваки верник који воли
  „Свету Столицу“, требао би да је из’еде!
  Мислим, непогрешиву, безгрешну Свету Столицу Светог Оца, да је (свето) из’еде…
  То не би било Безгрешно Зачеће него Безгрешно Изеће!
  П.С.
  Драги „модератору“ извињавамо се на некултуру.

  Свиђа ми се

 2. Када су поједини екуменисти из у пар наврата питали оца Јоила , како да реше тешко и компликовано питање спц са Владиком Артемијем он им тада рече ; „просто и једноставно .Поставите га за Патријарха спц .

  Свиђа ми се

 3. Чули смо божичну посланицу папе 25.12.2015.
  У њој папа обзнањује да ће то бити последњи Божић (мисли вјероватно на римокатолички).То значи и крај Ватикана а и институције папе као врховног поглавара. Ове 2016., по њему неће бити више Божића.
  Онда неће бити ни њега на функцији нити било ког другог папе..
  Ако наш Синод узме у обзир ту чињеницу није ли дошло вријеме да се стрпимо још ове године па да видимо то пророчанство.
  Ако се заиста озбиљно схвати папина прогноза шта то има да тражи Синод у даљим преговорима са Ватиканом.
  Није ли Божије провиђење да ће убудуће само православни бити насљедници хришћанства?

  Свиђа ми се

 4. Мислим да већина Срба је мишљења да
  ова багра не представља нас Србе.
  Ми треба да следимо нашег Св Артемија, он
  је наша водиља у овим смутним временима!

  Liked by 1 person

  • Бог се јави браћо Срби и сестре Србкиње .УФ.
   Представљају , представљају све док им грђани Српи признају униформе и чинове исте поштују и држе у србским вековним светим храмовима. Тако каже демонкрадија а Српи и грађани поштују демократију и у њу се уместо у Бога уздају и од ње ишчекују,у њу се куну? То им је вера , Република им је кућа па им је тако и папа тата и „свети отац“ Бог у кући и велепоседник на њиховој земљи.Бог на земљи и Бог у паклу којег ће морати да признају и југословени атеисти и незнабошци силом демократских верских закона ако желе да остану у животу те да их одмах глобално не отпреми себи у пакао .Нај већи непоштоваоци ватикана су управо атеисти и незнабошци које је генерацијама стварао тито и њихов комунизам и социјализам и Југославија и самоуправљање у Српа и југословена уз срп и чекић. Такви ће радо прихватити „степинца “ за свеца свога и мораће да га прослављају јер су прихватили и братство и јединство „југословенски рецепт“ како би атеисти постали „верници“ и признали свог Бога и њега коначно славили. Папа је у праву јер човек на земљи мора да се определи и има свог господара као што су нпр. људи имали своје богове пре Христа или имају Христа за Бога после Њега. Без тога људи немају права на живот на земљи где од свог постојања знају за Бога и то је овоземаљско правило од постања наших пра родитеља до данас. Грађанима пореклом Србима нико није крив што нису за Бога изабрали барем Буду или боигињу Шиву,или Сову којој би на земљи служили и која би их чувала и на животе и душе пазила.
   Нико им није крив што су деценијама неопредељени и незнабошци? Сваки човек на земљи има Ум . Као такав морао је да се ОПРЕДЕЛИЛИ неопредељених НЕМА и не могу постојати ни опстати јер су из доба Рибе прешли у доба Водолије.То имје свети отац и обзнанио. Такви су нај мрскији обојици Господара и такво је правило током целе људске историје.
   Југословени, не можете веровати ако сте људи у …материју или материјализам јер је човек духовно биће и састоји се из духа , душе и тела трулежног , пропадљивог. Душа је вечна као што је Господар у облику Духа. Постоји Дух Свети , Оца на небесима и зли дух , учених и гордих некако спојен са овоземаљским и „приземљен“.Те се СВАКИ ЧОВЕК на земљи МОРА определити.Осим ако не мисли да је настао од мајмуна и да му траје мајмунска еволуција,током које је мајмун а после које ће опет бити само животиња и мајмун али животињама је дато да само служе људима јербо немају Ум и немају као животиње права ни на имовину,државу, слободу ни на опредељење.
   Из тог разлога је и посета југословенском светом оцу папи и онима који се сматрају људима а не мајмунима а још нису у вери само на корист како би ипак,после свега, поверовали у једног од Господара.Зато и подржавају подсвесно своје представнике из националне цркве са територија на чијој територији живе ( србских) јер им душе жуде за светим оцем како би и они коначно добили и видели свога Бога и постали људи а не титови пролетери обични грађани који служе глобалној демократији за раскусуривање и дежурне кривце те само незадовољни страдају и незадовољни умиру.
   У потпису: Коначно опредељени
   Православни екумениста , грађанин светог оца папе до јуче незнабожац и атеиста друга тита ,партије и Југославије
   друг Слободан Бајић – Паја револуционар и борац за светог оца у ком и Хусеин Обама Велики види Бога и признаје за Бога, који је и ћирилицу прихватио којом се и друг тито нама на ИЋ потписао, наса наш календар прихватила и себи присвојила све наше за век векова па је и Свети Сава са нама ( југословен постао)и признао да је погрешио јер је и Христос погрешио па сваки човек који одабере религију постаје Бог ,себи и другом човеку а не као што каже дарвин мајмун и животиња и Вук већ непогрешив.
   Доле Дарвин и његова лажна еволуција незнабожачка и лажна !!! Доле другови , грађани и другарице пролетерке и напупеле пионирке , доле дарвин пљунути мајмун и доказани мајмун . Свети отац је у праву.Имамо коначно веру!
   И друг Слободан Пенезић -Крцун , револуционар се покајао светом оцу у чистилишту и овај му је опростио грехе и спасио душу иако није ништа платио. 70 година сте грешници у Југославији,незнабошци, очистите своје грешне душе у чистилишту и мислите на спасење на време!!!
   Нека би нам Господ опростио ову сликовиту „алегорију“ са примесама ироније, непокајаног Паје и Мике и Шолаје и осталих атеиста револуционара на ИЋ у револуцији која им траје све до суда страшнога а страшнога јербо Праведнога .А Правда Бога Творца је вечна и преноси се као таква из овоземаљског и у живот вечни душе.

   Свиђа ми се