АКТУЕЛНО

Примаријус др Алек Рачић: ЋУТАЊЕ О ПОСЛЕДИЦАМА НАТО БОМБАРДОВАЊА (видео)


drr

Гост Издавачке куће „Пешић и синови“ био је примаријус др Алек Рачић, максилофацијални хирург Клиничког центра у Београду. Са њим је 27. децембра 2015. године разговарала власница Издавачке куће „Пешић и синови“ Весна Пешић. Тема разговора је била ЋУТАЊЕ О ПОСЛЕДИЦАМА НАТО БОМБАРДОВАЊА, а повод за разговор је било то што је прим. др Алек Рачић хтео да одбрани свој докторски рад на тему НАТО бомбардовања Републике Србије 1999. године и то му није било дозвољено.

Први докторски рад прим. др Алека Рачића, био је из области ендоскопске хирургије максиларних синуса и уопште се није бавио епидемиологијом. О тој области он каже: „Када говорите о повећању инциденце малигних или било којих болести у Републици Србији онда је, у ствари, то један епидемиолошки рат“.

Током своје стручне праксе, негде од око 2005. године до тог тренутка када је радио други докторат приметио да је у српској популацији присутно повећање малигних болести, и то свих малигних болести. За њега су били посебно занимљиви малигнитети на отвореним деловима тела, лицу и врату.

После НАТО бомбардовања говорило се о деловању осиромашеног уранијума на повећање малигних болести, па је један од главних разлога због чега су истраживања кренула у том правцу био да се НАТО агресија, у ствари бомбардовање 1999. окарактерише као ГЕНОЦИД над србским народом. Сама суштина деловања тих материја, као што су уранијум и плутонијум који су изручени током бомбардовања на Србију НИЈЕ ИСПИТИВАНА.
„Разлог је то што нису сви делови Србије бомбардовани на исти начин, у јужним крајевима је примењивана једна метода бомбардовања, у севернијим друга. Не знамо зашто се то десило. Све последице које су касније настале на становништву Косова и Метохије ми нисмо могли да испитамо. Дакле, Република Србија тамо није имала приступ. Могли смо у северним општинама, и део пацијената из других делова Косова и Метохије је био укључен у моју студију о другом докторату. Али, они који су после дошли  на територију Косова и Метохије такође су обољевали од неких болести које нису имали у својим матичним државама…“ – каже др Рачић.

„РАЗЛИЧИТО“ БОМБАРДОВАЊЕ – ИТАЛИЈАНСКИ ВОЈНИЦИ ОБОЛЕЛИ, АМЕРИЧКИ НИСУ

Примаријус др Алек Рачић је навео пример контигента са италијанским војницима који је био смештен у једном делу Косова и Метохије и нагласио да је тај пример „најдрастичније приказало неколико италијанских колега који су се бавили тим случајем“. У Србији се нико није бавио овим примером а требало је, јер је врло значајан и за наш народ.

„Дакле, реч је о болести леукемије, раку крвне лозе који се десио код италијанских војника, мислим да су имали тридесет случајева, званично објављених, вероватно и више... Занимљиво је да се постави питање како је могуће да су ти италијански војници оболели од леукемије а ови амерички нису, а и једни и други су били у оквиру КФОР-а на територији Косова и Метохије. Шта је у том подручју у коме су они боравили било карактеристично, нико није испитивао.“

nato-kfor-kosovo-mapa-s

„Једно истраживање је урадио инжењер геофизике Никола Трифуновић, који је отишао да види где су ти италијански војници боравили. Он је имао са собом један апарат за мерење аномалијских и природних магнетних поља, и утврдио је да су италијански војници били смештени у једном привременом објекту где је са тим апаратом измерио енормна аномалијска магнетна поља. Како је до тога дошло, зашто баш ту, то нико није даље испитивао, а врло је значајно за нас. Нико није дао претпоставку да је можда дејство бомбардовања, као што је било на том месту где су били италијански војници, могло да се деси и на неком другом крају. Можда је такво нешто у Војводини бомбардовано, Републици Српској, Ираку… Зато је требало и Светска здравствена организација да дигне свој глас. Нико ништа!“ – објашњава др Рачић.

НЕКА ТО ОБЈАСНИ АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР

Др Рачић наводи пример како доказати да је ИПАК била у питању ЈЕДНА ВРСТА ЕКСПЕРИМЕНТА, пита се зашто на исти начин није извршено, на пример бомбардовање око Урошевца, где су били смештени амерички војници. „Не знам који је други разлог био, ево ако може амерички амбасадор нека објасни то зашто ту нема појаве никаквих болести“ – предложио је др Рачић.

Овим истраживањем, али испитивањем уопштеног повећања инциденце малигних болести у Србији, бавили су се и други стручњаци из те области, као што је професор др Слободан Чикарић…
„Погледајте само шта је све професор Чикарић написао, ја сам за њега аматер, а има и других колега!“ – каже др Алек Рачић.

—–

У СРБИЈИ НЕ ПОСТОЈИ ПРЕЦИЗАН РЕГИСТАР КАНЦЕРА (ОБОЛЕЛИХ ОД РАКА)

„Кроз свој други докторат ја сам хтео да испитам и етиолошке факторе и повећање инциденце малигних болести у Републици Србији, и то пре свега отворених делова тела, дакле лица и врата. Био сам убеђен да су кроз бомбардовање коришћена и нека хемијска и биолошка средства која НИСУ ДОЗВОЉЕНА. Да је то истраживање, које је већ прошло Наставно и научно веће на Медицинском факултету, завршено, сматрам да би дефинитивно дошли до доказа да су ЈОШ НЕКА НЕДОЗВОЉЕНА СРЕДСТВА коришћена током НАТО бомбардовања“, каже примаријус Рачић.

Разлог због кога није успео да заврши свој други докторат је тај што је Етички комитет Медицинског факултета у Београду написао да у Србији не постоји прецизан Канцер регистар у односу на који би он могао да урадим статистику за такво истраживање. Нажалост, то је тачно.

„Али, никако ја не могу да будем крив због тога, или тај Етички комитет. Како је могуће да се после свих дешавања на територији Републике Србије, за свих – у том моменту дванаест година после бомбардовања, није сређен тај прецизни Канцер регистар, има само ваљда за београдске осигуранике, нисам ни то сигуран, али треба да буде за све здравствене осигуранике у Републици Србији ПРЕЦИЗАН КАНЦЕР РЕГИСТАР. Чак за болесну децу не постоји! Постоји Удружење родитеља деце оболеле од рака које се стално жали на то, нема прецизног Канцер регистра!“ – пита се др Рачић.

Каже да је статистику за његов први докторат радила Наталија Шепаровић, статистичар из Института Батут, која му је тада јасно рекла да је кренуо у истраживање које не може да се заврши. „Ми не знамо тачно ко, како, када обољева од карцинома, то се у развијеним земљама све педантно води, ми то не водимо“ – рекла је. Др Рачић је на то одговорио: „Извини молим те и у неразвијеним се води, а не само у развијеним. Зашто се код нас то не води ја могу само да нагађам“.

Примаријус др Алек Рачић је дао једну теорију, сасвим отворено и слободно, јер то се већ зна, увелико се о томе прича последњих петнаест година, који је разлог зашто у Србији не постоји тачна евиденција оболелих од рака:

„Ви се сећате да су биле подигнуте оптужнице против Веслија Кларка, и других неких људи који су учествовали у том НАТО бомбардовању. Замислите да су те оптужнице поткрепљене доказним материјалом какве последице по здравље српске популације је изазвало то бомбардовање. Од таквих оптужби не може нико да се одбрани. Ако би се на то још надовезало и бомбардовање Републике Српске, или у Ираку… ја сам сигуран да су схватили да све те оптужнице морају да падну. Материјална разарања војних, полицијских објеката је мала у односу на ДУГОТРАЈНО УНИШТАВАЊЕ ЗДРАВЉА ЈЕДНЕ НАЦИЈЕ.
Када моје колеге или из друге струке кажу да је кроз НАТО АГРЕСИЈУ ИЗВРШЕН ГЕНОЦИД НАД СРПСКИМ НАРОДОМ, ја не могу а да се не сложим, јер МИ ДАН-ДАНАС НЕ ЗНАМО СА ЧИМЕ СМО СВЕ ТРОВАНИ. Ја у ствари то називам тровањем, јер је то прави српски назив за оно што се нама десило“.

ПОДСЕЋАМО

Извор: АРХИВА

Извор: АРХИВА

glas javnosti o optužnicama

Врховни суд Србије 19. јуна 2001. године је укинуо пресуду којом је 21. септембра 2000. године 14 тадашњих челника западних земаља у одсуству осуђено на по 20 година затвора. Пресуда је исписана на 262. стране. Након укидања пресуде, случај је поново враћен Окружном суду уз напомену да је Војни суд надлежан за таква кривична дела. Имајући у виду то да је Војни суд укинут, ова оптужница остала је у рукама Окружног тужилаштва које је преузело надлежности од војних правосудних органа. Како народ да поштује суд кад суд сам себе не поштује? Пресуду Врховног суда можете видети – ОВДЕ-

————

Прим. др Рачић је навео податак који се у Хрватској прикрива, да је после НАТО бомбардовања повећана количина алги примећена у Јадранском мору. И онда се негде у француској штампи појавило да француски пилоти, многи од њих, уопште нису хтели да нас бомбардују него су отварали касете и спуштали бомбе у Јадранско море, па је дошло до помора рибе, алге никле а није имао ко да их једе…  Ово је само један од примера да су људи који су то радили БИЛИ СВЕСНИ ЧИМЕ НАС ГАЂАЈУ.

„Дакле, сасвим сигурно, да су се ти људи због гриже савести оглушили о наређења својих претпостављених и нису хтели да учествују у томе у НАТО пакту, јер ту има добрих људи, добрих хришћана који су тако поступили. Међутим ни на то нико није реаговао. Да ли је ико разговарао са тим људима? Да ли су они знали какав терет носе? Да ли су знали састав тих бомби? Пре сваког полетања имали су одређену обуку. Ако иоле имају какве везе са нашом војном службом онда знамо да сваки пилот треба да буде обавештен о томе какав терет носи, каква је то бомба, који је састав, које је разорно дејство? Нико о томе није водио истраге јер би највероватније дошло до доказних материјала против ових људи који су се теретили оптужницама тадашње СР Југославије, које је касније власт повукла из мени непознатих разлога“ – закључује примаријус Рачић.

„Потпуно је несхватљива ситуација да држава Србија крајем 2015.године ЈОШ УВЕК НИШТА НИЈЕ УРАДИЛА ПО ПИТАЊУ ДА СЕ ОВА СТВАР НА НЕКИ НАЧИН РЕШИ, да крене неко испитивање…“ – коментарисала је Весна Пешић, ИК „Пешић и синови“.

Примаријус др Алек Рачић је сада, у ствари, дошао у ситуацију да је заустављен у свом докторском раду на ову тему. На питање шта ће урадити даље, који је његов следећи корак одговара да ће сигурно објавити монографију везану за та његова истраживања и додаје да је штета да се то истраживање „протраћи“, речено народним језиком. Наравно, мора тај рад да прилагоди широј стручној јавности, преведе на језик који ће разумети. Он се од 2011. године уопште више не бави овом темом, не зна ни то да ли је држава Србија било шта урадила по овом питању или није за претходне три године…

„Све што сам радио, радио сам јавно, имао сам чак и у Министарству неке разговоре, рекао сам да бих ја волео да се то истраживање ради. Надлежној професорки за докторате на Медицинском факултету написао сам допис да сам ја већ доктор наука, да мени уопште то истраживање не значи у том смислу да лично напредујем. Ја сам примаријус, доктор наука, имам највеће стручне и научне квалификације, једино немам ове просветне, нисам доцент професор…  Али, да би било штета да се то истраживање не изведе до краја, јер на основу тога ми ћемо да знамо како треба да се понашамо према оволиком повећању инциденце карцинома у Републици Србији. Шта је то у ствари, како ми можемо да се бранимо од тога.“

ДА ЛИ МИ МОЖЕМО УОПШТЕ ДА СЕ БРАНИМО –  Није овде реч само о карциномима, уопште!

Др Рачић је рекао да је врло тешко питање да ли можемо да се одбранимо од повећању оболелих од рака, које се догађа у здрављу народа у Србији. Кроз докторат који је заустављен, требао је да испита етиолошке факторе који су довели до повећања инциденце карцинома, па ако је те етиолошке факторе могуће спречити онда може да се нађе и нека метода за то.

„Међутим, ми не знамо састав бомби које су бачене на Републику Србију. То је само теорија да су то само уранијум и плутонијум. Зна се да се помиње изотоп Полонијум, тај 17, не знам тачно, руски академик Назаров је у својој књизи објаснио шта све може да изазове тај полонијум, какве су то трајне модификације у ланцу ДНК и друге, и колики је период полураспада тог полонијума, и какве све друге болести могу да се десе у популацији која је избомбардована тим бомбама. Није овде реч само о карциномима, уопште! Чак, напротив, мислим да друге болести у српској популацији могу да се појаве пре него малигне болести. Разне генетске модификације могу да се догоде у ланцу ДНК које производи аномалије различитог типа.“

Др Алек Рачић каже да сад тачно, са сигурношћу не може да каже од каквих болести може да оболи србски народ у будућности, али и због тога наглашава важност спровођења истраживања. Јер, ако пођемо логички да размишљамо, прво где су те бомбе падале – на земљу, па шта ми онда једемо, да ли је ушло у водотокове или није…

И још једном поставља питање: ЗБОГ ЧЕГА СЕ НЕ ВРШЕ ТА ИСТРАЖИВАЊА У СРБИЈИ?

„Ако је и због тога да се не би стварала паника у народу, опет је то погрешан начин, јер не знам шта је боље, одмах направити панику или чекати да људи поумиру? Није ми јасно у ком правцу размишљају ти који би требали да размишљају. Ја сам са своје стране дао допринос колико сам ја могао, због тога сам имао великих проблема. Више од овога не могу“.

1999 нато бомбардовање

Нагласио је на крају да ово што је испричао у овом разговору већ сви знају. И „надлежни“ са којима је причао у вези са својим истраживањем. У монографији коју ће објавити писаће кључне ствари од ових које је поменуо, наравно са фактима из пратеће литературе. Подсетио је да је било више прилика да се дубље истражи ова тема.

Италијани су радили озбиљна испитивања случајева леукемије код њихових војника. Дакле, имали смо нашег човека инжењера Николу Трифуновића, који је дошао, измерио то, установио да су сви војници спавали у тој бараци која је у аномалијском магнетном пољу. Неки други који нису спавали ту нису оболели од леукемије. Др Алек Рачић каже да њему већи доказ не треба да је то етиолошки фактор. Али, треба даље испитати како је то поље настало, шта треба урадити да се не буде у аномалијском пољу, да ли има везе са бомбардовањем или нема, јер нико ништа у том правцу није урадио до сада…

„Ја сам, бранећи себе у току израде те друге докторске дисертације, на пример говорио, пустите ви мене да ја то завршим, можда нема везе са бомбардовањем оволики пораст инциденце малигних болести у Републици Србији. Откуд ви знате, ако ја утврдим да је нешто друго у питању. Можда није узрок НАТО бомбардовање, можда је узрок нешто друго за пораст карцинома – ништа! И онда, у шта друго можете да посумњате! Кад уђете тако дубоко у те научне воде, ваљда у њих не улази неко примитивно биће са уском свести, него неки човек који се кроз хируршку праксу већ довољно едуковао да може да се бави таквим истраживањем. Ако се то не дозвољава, једини разлог до кога могу да дођем је да је то из неких друштвено политичких разлога. Друго стварно не знам…“ – сведочи др Рачић.

Чињеница је да број оболелих од малигних болести (карцинома) у Србији у порасту, а Србија се како политичари кажу спрема да 2016. године уђе у НАТО, дакле у организацију која је сручила тоне тог отрова на народ Србије.

„Ово што сам вам рекао за оптужнице челника НАТО алијансе, говорио сам им – то је бивше руководство, сада су други људи, можда су добри људи, дајте само да нам дају податке ЧИМЕ СУ НАС БОМБАРДОВАЛИ, ДА МИ ТО ЗНАМО, ДА МОЖЕМО ДА СПАСЕМО ОВАЈ НАШ НАРОД ОД ТИХ БОЛЕСТИ ШТО НАМ СЕ СПРЕМАЈУ. Да ли разумете на који начин сам покушао да приступим? То је некадашње руководство, и код нас су се три власти промениле од тада…Ти што су били у Клинтоновој администрацији они не ваљају, ви сте супер људи, добри, с вама ћемо да сарађујемо… Само нам дајте, молим вас, да ми знамо са чиме сте нас бомбардовали. Да ми имамо евиденцију о том биолошком и хемијском оружју које су ти некадашњи, ваши претходници, сручили на нас. Молим вас, па против неких од тих челника тадашње НАТО алијансе они воде судске поступке због других неких ствари, разних махинација које су вршили у њиховим системима… Значи, и они сами тврде да они не ваљају као људи. Дајте од тих људи да се оградите, да ми можемо да сарађујемо са вама, али нам дајте да видимо са чиме сте нас то бомбардовали. Немогуће је да они то не знају! Никада НИЈЕДАН ОДГОВОР НИЈЕ СТИГАО! Е, то је тај главни разлог што се тиче наше сарадње по ОВОМ ПИТАЊУ, са НАТО алијансом…“

И чини се да се заиста ништа није променило, иако су се променили људи и у НАТО, и власти у Србији…

 

 

Биљана Диковић

 

—————-

17. 1. 2016. – http://wp.me/p1Fuk8-NNr

 

9 replies »

 1. Da li je moguće da neko i danas pokušava da nas uceni ulaskom u NATO za prijem u EU. Tolika bestijalnost i perfidnost se čak i od njih ne može očekivati. Da li ikome pada na pamet da traži odštetu od agresora za nevine žrtve, za patnje i strahovanja tokom bombardovanja, za obogaljene i obolele od psihičkih i drugih oboljenja. Posebno za obolele od malignih bolesti . Suprug mi je preminuo od raka, ja sam već od tri razlicitih operisana
  Imam li ja pravo da tužim nekoga, ili da tražim da se oformi neki medjunarodni
  SUD koji bi optužio i osudio one koji su naredili da se dogodi sve to. Svakodnevno čitamo nečija izvinjenja i priznanja da je napad na nas bio greška. I nikom ništa. Dokle?Do kada ćemo mi ispaštati te tudje pogreške?

  Свиђа ми се

 2. bolujem od karcinoma koji je posledica bombardovanja ,imam Eksprtize o uyrocnoj vezi asadrzavom se preganjam oko nematerijalne stete.Pisali su mi dve krivicne prijave zbog toga a koje su u Tuzilastvu odbacene kao neosnovane.Ostvario sam penzyiju kao posledica na radu zbog moje bolesti a Fond PIO mi je u postupku ispitivanja svih penzija ukinuo osnov i smanjena mi je pezija ya 30procenata.Zamislite paradoks,u pojedinim vestacenjima sudsko medicinski odbori su se oglasavali pozitivno a kada je moj predmet dosao na vestacenje ekspresno je zamenje.Tako se Drzava ophodi prema nama RVI,dok u Italiji vojnici ostvaruju svoja prava.HVALA.

  Свиђа ми се

  • Срби „мирно одавно не спавају“. Остали само пореклом Срби мирно спавају у тоталном не знању и под тоталном контролом настављајући да служе том „милосрдном анђелу“ преко дигиталног „анђела“ за којег немају појма јадни да је уствари пали анђео , ђаво и демон а још гори од милосрдног демона и опаснији али га ипак у својим документима услед тога и немоћни носе. Док га са собом и у себи не знајући носе немоћни су и преслаби да му се на било који начин одупру и себе спасу. Част изузецима којима је Свемогући Господ то и поред свега омогућио.
   Покајте се за слуганство „милосрдним“ и „дигиталним“ палим анђелима и не својатајте их не крадите туђе и оно што србско није јер ће Господ даљњу казну над таквима спрам избора таквих допустити ономе кога су на тај начин изабрали.

   Ако своје немамо туђе нам НЕ ТРЕБА.

   Свиђа ми се

  • Нека би дао Бог да се Срби ратосиљају „дигиталног анђела“ па би се и „милосрдни“ како то каже југословенска нација „распухнуо“ у парам парчад па да нас Бог погледа и почне да нас чува.
   Велика је штета и зло што наши грађани света то не знају него као мазохисти воле да страдају и оболевају предајући се добровољно својим садистима својом вољом и избором? Не знање је узрок сваке пропасти?

   Свиђа ми се