АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Пуковник Горан Јевтовић: Српски народ се мора изборити за своју слободу!


Goran Jevtovic

Гост емисије „Интервју“ био је господин Горан Јевтовић, пуковник Војске Србије у пензији.

За време сукоба на Косову пуковник Јевтовић је службовао у команди Петог приштинског корпуса тадашње Војске Југославије, а након тога и у кабинету начелника Генералштаба генерала Небојше Павковића. Био је сведок одбране у Хагу на суђењу генералу Владимиру Лазаревићу.

Како пуковник Горан Јевтовић види сложену геополитичку ситуацију у којој се Србија налази данас између Америке и Русије?
Шта је права истина у причама о новом наоружавању држава на Балкану?
Какво је стварно стање нашег система одбране?
Где се налази кључ свих наших стратешких проблема и које су то мудре одлуке које морамо да донесемо у будућем периоду?

„Србији није потребан систем С-300, Србији је потребан систем С-400 Тријумф, С-300 се практично више не производи, застарео је, систем С-400 има много боље перформансе и као такав је убојитији, покретнији…
Међутим, да се оставимо научне фантастике…
Пре било каквог система, С-300, Панцира, Смерча, Бука, и да не набрајамо сада силну војну технику Руске Федерације, потребно је много тога урадити да бисмо уопште дошли до те приче.
Немогуће је бити у колу са НАТО алијансом, а преговарати са Русима, и очекивати конкретну помоћ. Господин Рогозин је боравећи у Србији неколико дана, врло јасно рекао једну круцијалну реченицу, не знам колико је то српска јавност запазила (нешто што ме заиста изненадило јер нисам очекивао да ће изговорити неко из највишег руског државног врха и руководства), а то је – ОНИ ВИДЕ СРБИЈУ КАО САВЕЗНИКА НА БАЛКАНУ. „

Извор: Балкан инфо

1 reply »