АКТУЕЛНО

Прва амбасада Палестине у западној Европи отворена је у Шведској


ambasada Palestine u Svedskoj

Прва амбасада Палестине у западној Европи отворена је у Шведској у уторак увече, објавила је канцеларија за односе са јавношћу председника шведске владе. Председник Махмуд Абас (Mahmoud Abbas) је допутовао у Стокхолм да би присуствовао овом догађају.

„Ваше признање/…/ требало би да унапреди преговоре у мировном процесу“, рекао је Абас.

Председник владе Лофвен (Lofven) гарантовао је помоћ Палестини указујући на потребу за реформама.

„Постоје изазови: морамо помоћи једни другима у борби против корупције, повећати једнакост полова, унапредити поштовање људских права, и наравно наставити процес изградње државе“, рекао је Лофвен.

Према потписаном уговору, шведска финансијска помоћ Палестини ће порасти до износа од око 1,5 милиона круна (или 179,74 милиона долара) током следећих пет година.

Палестина има дипломатске мисије у земљама које је признају или делимично признају као независну државу.

Пре отварања амбасаде, Палестина је у Шведској имала Генералну делегацију, чија је база била у Стокхолму.

30. октобра 2015. Шведска је постала прва западна чланица ЕУ (и 135. од 193 земље), која је званично признала палестинску државност. Британија, Француска, Шпанија и Португалија прате овај тренд.

План за признавање Палестине био је критикован од стране Авигдора Либермана (Avigdor Lieberman), министра спољних послова Израела, који је рекао да председник владе Лофвен „мора да разуме да нити декларација нити потез од било ког спољног играча не могу заменити директне разговоре између двеју страна, које ће бити део свеобухватног споразума између Израела и остатка арапског света“.

Односи између Шведске и Израела су се погоршали почетком ове године, када је министар спољних послова Маргот Волстром (Margot Wallstrom) опозвала своју посету Израелу у јануару 2016. Тада су израелски медији цитирали Либермана који је изјавио да не жели да се састане са Маргот Волстром и да она није добродошла да дође у званичну посету Тел Авив-у.

Крајем прошле године Европски парламент је такође гласао о признавању државе Палестине, са укупно 498 гласова ЗА.

30. децембра, Савету безбедности УН поднета је званичан захтев за признавање палестинске државности. Међутим, СБ УН није прихватио овај захтев арапске коалиције за стварање палестинске државе.

Укупно 135. земаља признаје Палестину, укључујући неколико источноевропских земаља које су то урадиле пре приступања ЕУ.

Палестински амбасадор у Русији похвалио је Шведску за предузимање овог „огромног корака“ за признавање Палестине у Европи.

„Ово је веома значајно за нас, и ми се надамо да ће овај тренд признавања Палестине као државе наставити у Европи, и да ће нас и остале земље у оквиру ЕУ признати“ – рекао је Фајед Мустафа (Fayed Mustafa) за СПУТЊИК.

——————

http://wp.me/p1Fuk8-NTm

21. 1. 2016. РТ, за ФБР посрбила и приредила Биљана Диковић