АКТУЕЛНО

Избегличка криза: Аустрија прети Грчкој избацивањем из Шенгена


pretnjaa

Министарка унутрашњих послова Аустрије Микл Лајтнер (Mikl-Leitner): „Сада коначно мора да се делује“

„Пуно се причало, сада мора да се делује“: Аустријска влада је сугерисала да се Грчка због високог броја имиграната искључи из шенгенског простора. Атина мора да штити спољне границе Европске уније.

 

22. 1. 2016. за ФБР са немачког превео Милан Здравковић, приредила Биљана Диковић

***

Аустрија намерава да затвори границе шенгенског простора према Грчкој, уколико се ова делотворно не обезбеди од избеглица. „Уколико влада у Атини коначно не предузме више за осигурање спољних граница, мораће отворено да се дискутује о привременом искључивању Грчке из простора Шенгена“, рекла је министарка унутрашњих послова Johanna Mikl-Leitner за „Welt am Sonntag„.

То је мит, да грчко-турска граница не може да се контролише. Морнарица земље (Грчке) се убраја у најјаче у Европи. Под цивилним вођством може свакако грчка морнарица да се користи и за контролу и регистрацију миграционих кретања, рекла је политичарка конзервативне ÖVP (АНП – аустријске народне партије).

„Штитити стабилност и сигурност у Европи“

„Стрпљење многих Европљана је при крају. Много се причало, сада мора коначно да се делује“, рекла је она. „Ради се о томе да се штити стабилност, ред и сигурност у Европи.“ Она је критиковала Атину такође и због тога што од стране других земаља Шенгена понуђену помоћ прихвата неодлучно.

Атина одбија редовно оптужбе да није изашла у сусрет таквим обавезама: Тако да према конвенцијама уједињених нација морнарица мора да спашава избеглице из Егејског мора и да их доводи на копно. Са своје стране, грчка влада сматра Турску одговорном зато што не зауставља навалу избеглица у правцу Грчке.

Уколико би Атина заиста напустила простор Шенгена, његове границе би отишле до Мађарске, пошто балканске земље између Мађарске и Грчке нису уговорни партнери споразума.
Према извештају више земаља Европске уније тежи продужавању граничних контрола за још годину и по дана. Немачки министар унутрашњих послова је ово већ најавио у четвртак, такође, сада очигледно намеравају и Аустрија, Белгија, Шведска и Данска да продуже местимичне контроле граница до 2017-те године.

Flüchtlinge gehen am 21.11.2015 an der deutsch-österreichischen Grenze nahe Wegscheid (Bayern) nach Deutschland. Der Wintereinbruch in Bayern trifft auch die Flüchtlinge in der Passauer Grenzregion. Foto: Armin Weigel/dpa

Flüchtlinge gehen am 21.11.2015 an der deutsch-österreichischen Grenze nahe Wegscheid (Bayern) nach Deutschland. Der Wintereinbruch in Bayern trifft auch die Flüchtlinge in der Passauer Grenzregion. Foto: Armin Weigel/dpa

Извор: spiegel.de

———-

*кратка веза до текста – http://wp.me/p1Fuk8-NXN