Љиљана Јовановић

КАЛИФОРНИЈА: ВАНРЕДНО СТАЊЕ И ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА (видео)


erupcija

Власти Калифорније су прогласиле ВАНРЕДНО СТАЊЕ у Лос Анђелесу због појаве хиљада грађана којима је крварио нос и, повраћали су, током “највеће еколошке катастрофе“ од 2010. године и цурења нафте са платформе Бритиш петролеум-а.

call

Невидљива еколошка катастрофа која се може поредити са оном из 2010. године када је дошло до цурења нафте на платформи Бритиш Петролеума, у мексичком заливу.
Крварење из носа, вртоглавицу и главобољу су пријавиле хиљаде становника…

metan kalifornija

Пре три месеца у Калифорнији је процурео метан. Сам метан нема ни мирис, ни боју, ни укус, али му се додаје меркаптан, који смрди као покварена јаја, како би спречио да гас процури и изазове неопажену експлозију. Становници Лос Анђелеса који су осетили у ваздуху смрад покварених јаја имали су главобољу, вртоглавицу и крварење из носа.

Компанија чији је тај депо гаса-метана – Southern California Gas Company (SoCalGas) , од октобра није успела да заустави цурење.

erupcija2

Борац за заштиту животне средине Ерин Брокович, коју је у филму играла Џулија Робертс, је подигла народ због хаварије у Бритиш Петролеуму 2010. године.

Ово је најгора еколошка катастрофа од онда. Несрећа је почела у октобру када је процурио природни гас, метан, а компанија није успела да затвори и заустави цурење гаса.
Компанија за гас, депонује гас у складишту у Алисо Кањону.

Метан настаје природним распадањем органских материја, мртвих биљака, мртвих животиња, и кућног отпада. и то је на гас стаклене баште, који највише учествује у глобалном загревању.
Цурење је почело 23. октобра прошле године у граду Лос Анђелес.

erupcija1

Видео показује како цури гас из Алисо Кањона, а иза се види Сан Фернадино долина.
Невидљиви гас који цури, постао је видљив коришћењем инфра-црвене камере, којом су се користили они из центра за земљотресе.

uh
Становници који су осетили гас у околини имали су нагон на повраћање, крварење из носа, главобољу, а на хиљаде људи се привремено преселило из тог места.
Инспекција није била у стању да утврди када и како је ово цурење започело, а радници нису успели да затворе место где цури гас.

Количина гаса који цури није позната, али авионска мерења изнад облака гаса који се не види у ваздуху, урађена 23. децембра, показала су да је процењено да је исцурело 66 милиона кубних метара гаса.

gas
Калифорнијска агенција за заштиту природе, изјавила је да се ова количина од 66 милиона кубних метара гаса преведена на потенцијал глобалног загревања, износи око 1,6 метричких тона CO2 (угљен диоксида).

————–

27. 1. 2016. tribelive, за ФБР превела Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

 

 

1 reply »

  1. Ми хемичари знамо одавно и да је Аспартам хемикалија направљена од аспартичне киселине и фенилаланина ( вештачки заслађивач -измет бактерије ешерихије коли) која се разлаже на формалдехиде и метанол када доспе у организам човека и ствара велике проблеме, не само менталне природе већ буквално сваком органу у телу (разара). Тако је опасно константно жвакање или пијење ( “ глобално пиће је то“) јер иако мале количине на крају морају да изазову канцер ( најчешће мозга) , Млади Срби нај чешће стално жваћу а кад наручују пиће зна се шта из навике нај чешће наручују? То је већ сада катастрофа а ако тако наставе неће бити мања него у Калифорнији и изгубићемо своју децу која су наша будућност без које нема ни Србије. Родитељи такође нетреба да жваћу жвакаће и наручују по навици, да би деца могла да имају здраве родитеље који треба да имају здраву децу и Срби би требали децу што пре да крсте да неостану некрштена па ако их у дечијој игри неко пита ( ако нешто лоше ураде) – јеси ти крштен(а) да могу да кажу , јесам и не издвајам жваку нити конзумирам пића из навике са агресивним рекламама и бомбастим пријемчивим именима.

    Свиђа ми се