АКТУЕЛНО

Сви мислимо да су Срби први јели виљушком и ножем, а истина је још боља


фото: СРБИН.инфо

фото: СРБИН.инфо

Бакар је први метал који су људи почели да користе још у неолиту, а постоје поуздани извори и материјални докази да је у Србији, тачније, у Плочнику код Прокупља заправо зачета металургија пре 7.000 година. Фасцинантно, али историја нам је још једном јача страна.

Археолог и директорка Музеја Топлице у Прокупљу Јулка Кузмановић Цветковић за “24 сата” је потврдила да се ради о великом открићу, а онда и поделила причу о пронађеним предметима који су Плочник, као део Винчанске културе, сврстали међу налазишта од светског значаја.

– Налазиште је откривено 1927.године приликом трасирања пруге Ниш – Куршумлија. Тад су, уз велику количину судова од печене земље, статуета, алатки од камена, нађени први бакарни предмети. Тада је сматрано да су бакарни предмети (секире, длета) настали знатно касније и да су укопани у слој неолита, а да заправо припадају знатно млађем културном слоју енеолиту – рекла је директорка Музеја Топлица у Прокупља за „24 сата“.

– На велику жалост, још увек не знамо поуздано ко су били Винчани, како су изгледали… У Плочнику још нисмо пронашли некрополу, остаје само да нагађамо да су њихови ликови представљени на фигуринама од печене земље, које налазимо на терену – нагласила је Кузмановић Цветковић.

Она је затим нагласила да је у другој кампањи било јасно да се ипак ради о неолиту, а већ у трећој, када је и сама учествовала, установљено је после анализа рађених у Немачкој и Британији да је њихово постојање знатно дуже.

– Наша ископавања су показала да је у Плочнику коришћен бакар током неолита. Анализе којима су добијени датуми из шестог миленијума старе ере рађене су у Немачкој и Британији, датуми су добијени више пута и старост Плочника је утврђена – 5.500 – 4.600 година п.н.е. – навела је Кузмановић Цветковић.

Поставља се питање, од каквог значаја је овај проналазак за Србију.

– Винчанска култура је обухватала централни Балкан, данашњу Србију, источну Босну, северну Македонију, западну Бугарску, југозапад Румуније и југ Мађарске. То је цивилизација коју тек откривамо. Србија има велики број налазишта из овога времена и то је део светске баштине. Значај је научни, образовни, туристички, у сваком случају, велики. Били смо центар Европе… – истакла Кузмановић Цветковић.

– Дефинитивно. Време је да схватимо да су људи у праисторији имали довољно свега, да су живели у складу с природом, у малим кућама од прућа. Људи у неолиту су имали мало, гледано са данашњег аспекта, али, историју не можемо да објашњавамо из овог времена, морамо да бар пробамо да завиримо у прошлост на прави начин – закључила је Кузмановић Цветковић.

————

http://wp.me/p1Fuk8-O7o

28. 1. 2016. 24.сата/СРБИН.инфо, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. Неолит ? Неолит. Учени који своје знање пребацише у „свезнајућу“ википедију а спрам својих учења и „знања“,тврде , „уче нас“ као што су нас 130 па и више година „учили“ том свом „знању“ и нама „знање“ преносили,тврде да је „зеолит период МЛАЂЕГ КАМЕНОГ ДОБА које је настало на западу пре 8 па онда 7 тисућа ( србска реч) година а на Балкану тек 5.5 тисућа година пре н.е. тј пре доласка на земљу Богочовека Христа. Ако ми Срби знамо као што тврдимо да знамо да су земља и човек створени-настали а што је и „наша“ наса признала ,пре 7524 г ( у њој смо) онда значи да је Неолит по „ученима “ настао пре него што је постојала и створена земља , Адам и Ева и све што је на њој?
  Значи овако: 7524 – 2016 = 5 508 година пре Христа Творац створи све нама видљиво и не видљиво ,земљу под Својим Божијим сводом и све што је на њој.Од Христа Бога , људи почеше да рачунаше време , од Његовог Доласка а са Његовим Другим Доласком престаће да се рачуна време али ће се време наставити.
  Шта пише у викиној педији?
  „Људске заједнице нису истовремено савладале ову вештину. Оне које су раније почеле да користе боље оруђе брже су напредовале и ушле су у неолит пре оних које су и даље клесале камен. Најбрже су се развијала друштва на блиском истоку. Тамо је млађе камено доба почело око 7000 година пре нове ере. На централном Балкану неолит је почео тек око 5500. године п. н. е. Поред новог начина обраде камена и израде бољег ловачког оружја, човек неолита је усавршавао риболовни алат, научио да израђује глинено оруђе и направио први развој. Ипак, најважније од свега је било припитомљавање животиња и узгој дивљих житарица.
  Чувени споменици који су сачувани из овог периода су мегалитски споменици, од којих је најпознатији Стоунхенџ (Stonehenge) у јужној Енглеској. Неки мисле да је то светилиште, а неки да је то нека врста прве опсерваторије.“
  Мислити и цвеће брати никад није било исто.
  И шта још пише…:
  „Теорија плодног полумесеца[уреди]
  Теорија плодног полумесеца била је заснована на идеји да је прва производња (односно пољопривреда) почела да се развија у широком луку од Леванта до Курдистана у Ираку, и јужно од Каспијског језера, одакле су културе продирале у остале делове света. Међутим, неолитске културе су се развијале независно у различитим деловима света и током различитог времена су почеле са узгајањем различитих биљака („плодни полумесец“ – пшеница, јечам и махунасте биљке око 8000. године п. н. е, у Азији – пиринач и просо су доместификовани око 6000. године п. н. е., у Средњој Америци – кукуруз, кромпир око 7000. године п. н. е.)“
  Ми Срби Божији вековни народ о тако „ученима“ и преученима можемо донети сами свако свој закључак.
  А савет свим Србима је да ни по коју цену не улазе у те и такве „глобалне игре“ у оквиру „етнофилетизма “ који је као сам по себи јерес ( установљен за јерес на мањем васељенском Сабору од стране светих отаца у Јерусалиму) а као такав је само на штету и душепогубан као и државопогубан по Србе и целокупно србство скоро загашено а који ће Господ Својом моћном руком ускоро разгорети али само уколико не наседамо и неслужимо глобалним лажима попут оваквих и њима сличних и само међ оним Србима који такве лажи неверују,исте лажи не преносе и у њих се непетљају већ напротив исте разоткривају. јер знају истину. Творцу је Истина мила и мило му је Истину из уста Својих Срба , увек чути.
  А осталима нека је срећан пут са непријатељем људског рода који људе презире и из дна душе своје их мрзи и лаже их како би добио допуштење Божије да им науди лажима његовим као оружијем јер је и он сам лажа.
  А ко је до сада и наседао нека се Богу искрено помоли , покаје се и престане да тај грех и понавља.И Господ ће му опростити и много чиме корисним још и обдарити,знање му још веће дати а што је нај важније биће милостив и на крају му и душу спасити. Зашто је и ово с неолитом битно као и друго томе слично? Нај битније је за нас Србље да преко нас не иде ни НАЈ МАЊА глобална лаж непријатеља људског рода.Наше оружије је Истина и њој морамо служити а од нај мање до нај веће лажи које да би били Богу угодни , мили и драги , морамо једну по једну разоткривати. Истине ради , Творца Бога ради, Светога Саве и свих светих из рода нашега ( преко 200 канонизованих) а нај више НАС самих , Срба Божијих ради.
  П.С. И тај Неолит није за нас Србе , ми имамо нај бољи и нај чистији у свету , Зеолит. 😉

  Свиђа ми се