АКТУЕЛНО

У сусрет јубилеју манастира Милешева: Пут до Савиних испосница биће проширен и обезбеђен


Тврђава-град Милешевац

Тврђава-град Милешевац

Испоснице Светог Саве, уклесане у литице старог града Милешевца, на чијем врху доминира средњовековна тврђава, Немањића задужбина, ускоро ће бити доступне свим верницима и туристима који посећују манастир Милешеву и његову околину.

Садашња стрма, уска и опасна стаза до Савиних испосница, клесана рукама стрпљивих и познатих монаха, биће ограђена, поплочана и проширена са 70 на 140 центиметара, на неколико места биће постављене „осматрачнице“ са којих ће манастир Милешева видети као на длану. Радови се изводе у склопу припрема за 800. годишњицу Милешеве која ће низом свечаности бити обележена 2019. године.

galeri

Изградња стазе и „видиковаца“ радиће се по пројекту пријепољског Завода за пројектовање, под будним оком стручњака два републичка Завода за заштиту споменика културе и природе и средствима Министарства туризма. Радови, вредни 12 милиона динара, поверени су Јединству из Ужица.

– Скоро вертикалне стене изнад трасе стазе, у дужини 200 метара, наметнуле су нам, као најпречи задатак, безбедност посетилаца. Највећи део конструкције заштитне ограде, видиковца и наткривених галерија биће од дрвета, стазе ћемо поплочати каменим и дрвеним талпама и све ће се уклопити у амбијенталну целину и ничим неће реметити ово култно место и околину, природног резервата, кањона Милешевке – истиче Алија Иглица, архитекта пријепољског Завода за урбанизам.

Директор Музеја у Пријепољу Славољуб Пушица наглашава да су у плану и други радови који ће, пре прославе великог јубилеја Милешеве, „отворити“ све лепоте целог комплекса древног манастира.

У плану је санација пута од џамије у Хисарџику до стазе и пута према зидинама тврђаве. Неопходно је да, у оквиру припрема за обележавање великог јубилеја Милешеве, урадимо и пројекат заштите Савиних испосница у којима су некада монаси преписивали књиге, потребно је обавити припреме за почетак археолошких истраживања и рестаураторско-конзерваторске радове на локалитету Милешевац – истиче Пушица.

– Град-тврђава Милешевац највероватније је сазидан након 1219, након што је завршен манастир Милешева. Нема прецизних података ко га је и када саградио. Град се први пут помиње у повељи Алфонса Петог Арагонског великашу Стефану Косачи 1444. године. Претпоставља се да су Римљани овде најпре подигли утврђење, касније га је доградио властелин Никола Алтомановић, у време Турака, половином 15. века, део каменог утврђења је ојачан и озидан. Са Милешевца су потом надзирани каравани трговаца који су кањоном Милешевке јездили на путу од Цариграда ка Дубровнику.

Безбедним приступом до Савиних испосница и уређењем града-тврђаве Милешевац, манастир Милешева посећиваће много више туриста него сада, у општини Пријепоље очекују значајније приходе од туризма који је један од адута овог дела Србије.

Помагали и алпинисти

У Савиним испосницама, уклесаним у камене литице, извире вода која, по мишљењу монаха и локалног становништва, побољшава вид, па је и то разлог што су се многи до сада упуштали у „авантуру“ и до пећина стизали уском и опасном каменом стазом. Неки су остајали да „висе“ на литицама, па су морали да их спасавају и алпинисти. Кад буду завршене пешачке стазе и видиковци, а испоснице истражене и конзервиране до њих ће безбедно моћи да дођу и старије особе.

————–

http://wp.me/p1Fuk8-O8U

29. 1. 2016. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић