АКТУЕЛНО

У џихад са званичном легитимацијом UNHCR


Босна пуна изенађења: Међународни пункт у Оштрој Луци

Босна пуна изенађења: Међународни пункт у Оштрој Луци

Обавештајци НАТО-а још 1996. су упозоравали своју команду на опасност да су бројне невладине организације у БиХ параван за деловање некадашњих муџахедина, те да је већина њих мењала идентитет тако што су без икакве контроле добијали званичне легитимације UNHCR.

„Вести“ су имале увид у један од строго поверљивих НАТО докумената, тачније депешу Контраобавештајне јединице која је била смештена у хотелу Јадран у Сарајеву, одакле су слани дневни извештаји Бриселу.

У допису од 8. маја 1996. године наводи се да на простору БиХ и Хрватске делује 20 невладиних организација које потичу или су оснивачи са подручја Блиског или Средњег истока.

У делу овог извештаја насловљеног „могућа претња“ оперативци НАТО-а тврде да је на територији Босне непознат број наоружаних муслиманских екстремиста који раде као службеници „хуманитарних и помоћних“ организација које су под окриљем UNHCR.

– На тај начин прибављају UNHCR картице које им омогућују приступ свим УН камповима и објектима, укључујући Унпрофорове објекте. Издавање и контрола картица UNHCR је од другоразредне важности за UNHCR иако су свесни да морају бити више критични у том послу. Због тога чак ни UNHCR не може одредити ко би све могао имати нелегално прибављене UNHCR ID картице, нити може контролисати број ID картица које су тренутно у промету – стоји између осталог у овом допису у који су „Вести“ имале увид, а у коме су таксативно набројане све те спорне НВО.

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић каже да је две деценије касније, 2016. године, ситуација још трагичнија.

– У ових 20 година укупно је 114 НВО наступало са строгих, исламистичких позиција, а новац су добивале из Саудијске Арабије, Катара, Турске, и понекад из Ирана. Али, данас је таквих „удружења грађана“ која су исламистички оријентисана укупно 1.175, дакле скоро па 600 процената више. Забрињава податак да од тог броја чак 65 учествује у регрутовању џихадиста за ратове у Сирији, Ираку и Авганистану – истиче Галијашевић.

Он додаје да је према најновијој, консолидованој листи организација које су проглашене за „претњу светском миру“ Савета безбедности УН од 17. јануара 2016. године на том списку и пет организација из Босне.

logo_UNHCR_3

***

*припадници бригаде „Ел муџахид“

*припадници бригаде „Ел муџахид“

———–

http://wp.me/p1Fuk8-O8N

29. 1. 2016. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић