АКТУЕЛНО

Отац Антоније: Брана се насилно пуни, стражари при крају залиха (ВИДЕО)


MONAH ANTONIJE

Оно што је остало од Тита, наставио Милошевић и сви који су долазили после њега, брана Ровни се гради већ 35 година, пресек је стања ситуације како је виде Грачанички стражaри а за КМ Новине оцењује отац Антоније.

Хладни су дани, јануар месец обично не дозвољава велике градитељске подухвате, међутим један од њих споро али незаустављиво напредује.

Насилно пуњење акумулационог језера у околини Ваљева и изградња фамозне и злокобне бране Ровни, прете да уруше тамошњу немањићку Грачаницу. Шта више, под лицемерним пројектом „подводног санирања“ што је појам непознат свакој стручној области а који у ствари значи њено затрпавање блатом, предвиђено је уништење ове светиње и то пред очима јавности.

Такође, брана ће учинити да све што се запати допре до подземних пијаћих вода и тако загади највеће резерве пијаће воде у Србији које се налазе крај Ваљева.

Мањи број верника, познати као Грачанички стражари, истрајно се супротставља тој идеји и успешно је одложио у неколико наврата. Светиња је ипак претрпела многа скрнављења. Гробље са костима праведника ископано је и измештено, кости су разбијане а многе од њих задржане „ради испитивања“ у непрописним условима, како стражари сведоче.
Полиција је летос порушила звоник и конаке, немилосрдно и уз подсмехе машине су рикале готово читав један дан. Без потребе и оправдања порушен је икостас и однет из цркве. Скрнављење је трајало док се јавност и медији, углавном „алтернативни“ нису огласили. Онда је све стало. Али стражари више нису могли боравити крај светиње. Пронашли су кућу у близини самог манастира али су полиција и крумпирани представници власти, пре свега изасланици Владе у Београд а преко њих Европске уније и Запада, успели да претњама натерају власника и те куће да им откаже гостопримство. Не само они већ и црквене власти, одавно већ по безакоњу „прослављене“, подржавају рушење светиње и задовољне су зградом коју су комунисти изградили како би се служба вршила у новој а не у немањићкој светињи.

Valjevska-policija1

Грачанички стражари остали су сами. Немају подршку медија, од политичара само један локални одборник је уз њих. Многи од њих на ивици егзистенције. Надлежни епископ је већ ставио до знања да он само извршава заповести, али људи нажалост, не Божије.

Група њих, и још један број народа који се ту појави када су Литургије и празници, је све што стоји уз светињу. Јасно је да они бдијући над том опасношћу немају времена да се посвете породицама, себи, послу… Полако им залихе истичу. Бог их неће оставити као што ни они нису оставили светињу али је неопходно да и ми, народ српски, не поклекнемо пред овим општим искушењем. Најмање што можемо јесте да стражарима олакшамо да макар дођу до хлеба. А то можемо макар минималним уплатама на рачун који су огласили тим поводом. Свака уплата ће бити ни мање ни више него прилог цркви Божијој и онима који уз њу стоје, много више, истрајније и пожртвованије од локалних свештеника па и монаха и владика српских.

„Мислим да, као и у многим стварима које дешавају, треба поћи од Дома Божијег“ рекао је отац Антоније у интервјуу за КМ Новине, који можете послушати у целини:

***

ПОМОЋ О.АНТОНИЈУ И ЧУВАРИМА ГРАЧАНИЦЕ:

Ако ли ко како може помоћи – ево начина, ако ли не може хвала му на добрим жељама, но, може бити да ће проследити некоме ко може – како Бог да!

1. за слање вестерн униономмонах-немонах Антоније (иначе, у личним документима стоји Драган Давидовић мат. бр. 1205973770017; (бр.л.к. 81 923), тренутно пребивалиште (код родитеља) у Ваљеву насеље Ослободиоци Ваљева 38/16; (тел. 014/226-218; моб. тел. 064 29 345 30);

2. слање преко девизног рачуна banca intesa: RS35-160-5130201126800-83 или
динарског рачуна banca intesa: 160-5700100881802-23

* * *

О свему овоме опширније, можете погледати на сајту http://www.istinoljublje.co.nr ; можете нам се обатити и мејлом на : pravoslavno.istinoljublje@yahoo.com

 

————–

http://wp.me/p1Fuk8-OcI
31. 1. 2016. КМ Новине, за ФБР приредила Биљана Диковић