АКТУЕЛНО

СЕЋА ЛИ СЕ ЈОШ НЕКО ОВОГА: Кантерган скандал! Последица узимања лека – бебе рођене без удова


Thalidomide newspaper

Кантерган или Талидомид, био је један од лекова који је по нус-појавама у равни скандала. Шездесетих година прошлог века је увелико био у употреби у Савезној Републици Немачкој, али и другим државама. Коришћен је (преписиван и продаван), као средство за смиривање, спавање, а и код јутарњих мучнина, типичним за труднице у првом триместру трудноће.

10342796_10202676464127626_8783479884033223175_n

Крајем педесетих је продаван, без рецепта, као седатив и таблета за спавање, док је шездесетих издаван искључиво на рецепт, због бојазни од нежељених ефеката на нервни систем. Веома пуно малформација се догодило код људи, под утицајем овог средства, па чак и одсуство удова и органа, код новорођенчади! Од 5.000 до 10.000 оштећене деце је рођено у свету и поред тога непознат је број мртворођене деце.

О малформацијама новорођенчади, први пут је разговарано у Бундестагу 1958. године, али сумњало се на последице тестирања нуклеарног оружја. У почетку се супстанце из овог лека не доживљавају озбиљно од стране стручњака. Међутим, 1961. везу између урођених дефеката код беба и талидомида, признаје произвођач лекова Гринентал ГМБХ у Столбергу, те бива уклоњен са тржишта.

image1-300x162Поступак против хемикалија концерна „Гриунентал“ у Окружном суду, Ахен трајао је више од 6 година, да би био закључен 1970. јер је доведен у сумњу. Тај концерн је исплаћивао после тога својим жртвама отштете, које су компанију коштале преко 100 милиона марака.

Дакле, да ли је битно ко је крив и који су износи у питању или је ипак важније било предупредити да се овакве ствари не догађају? То најбоље знају оштећени; али зашто и како је дошло до занемаривања исцрпног тестирања лека, који је притом преписиван чак и трудницама и деци, која су имала проблем са мучнинама и повраћањем у разним ситуацијама?

Самим тим, ако је неко средство намењено посебној групацији, као што су труднице, морао се детаљно испитати и утицај на фетус, а испоставило се да супстанце из одређених фармацеутских производа слободно пролазе кроз плаценту, као што су на пример: антибиотици, сулфонамиди, атропин, папаверин, хлорпромазин, кофеин и многа друга једињења. У ткивима фетуса и течности, може да се створи вишак од ових лекова, које јетра мајке неутралише, али не и јетра код фетуса, због још неформираних ензима. Лекови на тај начин, дуго остају у телу детета и делују са веома штетним последицама по здравље.
bez-ruku
На пример, тетрациклин, стрептомицин, кортизон, хипнотици, антикоагуланси и анти-тумор лекови, могу да изазову деформитете код деце. Понекад лоше делују и ацетисална коселина, посебно ако је коришћена путем лекова у раним фазама трудноће. Постоје докази и о могућности урођених дефеката у лечењу слуха мајке током трудноће антибиотицима, као и лекови на бази сулфонамида. Утврђено је за стрептомицин да је способан изазивати дегенеративне промене у органима слуха код фетуса!

talidoidСагледавајући све ове чињенице, као и сазнања и потврде из земаља широм света, да су се овакве и сличне ствари догађале, као последица одређених супстанци из фармаколошких средстава, не могу а да не поставим питање одговорности и свести како појединаца, а тако и групе људи, који себе одређују епитетом – стручњак? Како је могуће да се у промет пусти недовољно испитано средство, које може погодити најосетљивију популацију?

Шта је данас са лековима, који се преписују пацијентима, од стране лекара, којима људи верују – можда је међу неким лековима „сакривена“ супстанца, која може деловати погубно по наше здравље, али ће се то сазнати за 20-30 година? То би се могло најблаже речено, назвати иронијом савремене медицине!

Ко може надокнадити квалитет живота, свима онима који су оштећени, због нечијег недовољног истраживања и одобравања недовољно истражененог; сложићете се, можда је реч и о нечијој незаустављивој похлепи?!

Зато је најбоља превентива живети здраво и хранити се здраво. Жене, које су биле изложене некој терапији да се опораве пре трудноће или бар, да постигну стабилну надокнаду доброг стања након патолошког процеса. Трудноћа се треба планирати, тако да здравствено стање буде спремно за овај важан корак и на тај начин да се избегне понуђено коришћење било каквих медикамената.

Било како било, треба да постанемо свесни, шта се заправо догађа у свету фармацеутске индустрије и међу лекарима – да, све је већа тежња за остваривањем капитала, понекад и науштрб здравља пацијената. Да ли је поново неки „кантерган“ међу нама и како то предупредити или се борити са чињеницом да људи верују лекарима „слепо“? Или просто да размислимо о својим приоритетима и људској размажености. Да! Није истина да некад не можемо претрпети бол, да баш морамо заспати уз помоћ таблете и да ће се нешто катаклизмично десити ако повраћамо или имамо дијареју! Учинимо нешто за себе и не посежимо увек за помоћним средствима, ипак су нас Бог и природа саздали да будемо издржљиви и здрави, АЛИ треба живети у складу са природним законима, да се не бисмо онда борили са тешким последицама.

На жалост постоје они, који се боре са нус-појавама супстанци из талидомид лека, они су туђом непажњом данас у стању у каквом јесу, те су организацији „Савезно удружење талидомид жртава“. Ово Удружење истиче да данас само у Немачкој живи 2.400 људи, који су жртве талидомида.

 

Читајте и:

Гринентал мора да плати одштету шпанцима, рођеним са аномалијама

Талидомидска трагедија – лекција из прошлости

86F7B8E2-D3B8-450E-83F2-F476DB95FDA3

WikipediA

(Објављено 17. маја 2014.)

——————

http://wp.me/p1Fuk8-OiG

3.2.2016. АнтиЦензура-, за ФБР приредила Биљана Диковић