АКТУЕЛНО

Филм о ужасима Јасеновца ускоро пред публиком (ВИДЕО)


rtrs

Прво филмско остварење о ужасима концентрационог логора Јасеновац, кроз причу о старцу Вукашину из Клепаца и његовом крвнику кољачу Жилету Фригановићу, завршено је и ускоро ће имати своју премијеру, најприје на фестивалима, а затим и у бисокопима.

„Прва трећина – опроштај као казна“ је краткометражни играни филм, заснован на стварном догађају у којем је усташа – злочинац Жиле Фригановић, према властитом признању, опкладе ради, 1943. године, за неколико часова заклао 1.100 Срба, међу којима и старца Вукашина.

„Само ти, дијете, ради свој посао“, рекао је старац Вукашин убици Фригановићу, а његове ријечи и мирноћа с којом их је изговорио спријечиле су злочинца да настави са својим крвавим пиром. Играни филм о Јасеновцу и ужасима концентрационог логора Јасеновац јавност чека већ 70 година. Филм је урађен у продукцији „Аутоцензуре“, а снимила га је млада ауторска и глумачка екипа која кроз филм истражује поријекло зла у људима и психолошко стање и болесни унутрашњи свијет усташког кољача .

Светлана Петров, сценариста и редитељка, пита се одакле уопште потиче то људско зло, да ли је то насљедно, да ли је научено, да ли је рођен такав?

– Када размислите, да ли може свако од на улица да почини тако нешто или је само он као индивидуа био такав?- запитала је редитељка.

Послије тог догађаја, усташки злочинац није више могао да „обавља свој посао“, повјерио се љекару логора Јасеновац да више нема мира, јер му старац Вукашин долази у снове, а љекар је записао његову „исповјест“. Филм је подсјећање на све жртве злогласног логора НДХ.

– Да, осјетила сам да је то дуг према жртвама. С друге стране, као да сам снимањем филма и ја прошла патњу са њима. То је било најтеже, зато је тешко говорити о свему томе – рекла је Светлана Петров.

Да би што вјерније снимили овај филм, истраживање је трајало више од године дана, а велику помоћ пружио им је Душан Басташић, предсједник Удружења Јадовно 1941. подацима из своје архиве. Филм је сниман у околини Панчева и Банатског Новог Села.

Продуцент Бојан Бабин рекао је да су сцене снимане на дијелу ријеке Тамиш, у околини Панчева, наводећи да скоро вјерно приказују тај дио Јасеновца који је био мочваран и поплављен.

Извршни продуцент филма Милан Зарић каже да су га контактирали организатори Међународног фестивала документарно-краткометражног филма „Дванаест духовних веза“ тако да се нада да би прву премијеру могао да има у Андрићграду.

——

———–

http://wp.me/p1Fuk8-Op3

6. 2. 2016. РТРС, за ФБР приредила Биљана Диковић

4 replies »

  1. А ви госпођо или ђице,Светлана нека вам Бог подари снаге да наставите са још неколико режираних филмова обухватите сва наша стратишта,и тако се одужимо свим нашим невиним жртвама.Сви хумани Срби који помажу разне активности,мислим да сада приоритет треба дати оваквим филмовима да би се вратили себи,вери,истинској Божјој цркви.

    Свиђа ми се

  2. Бог вам помогао,па ви сте тим чином оживели све жртве Јасеновца свих јама, логора где је геноцидна НДХ направила невиђене злочине над Србима.Незапамћено је ито да је НДХ имала дечије логоре попут Јастребарско,Сисак и др.Држава Србија још нема воље,снаге да сними такве филмове,а сви знамо за какве глупости је увек имало новца.

    Свиђа ми се

  3. Konacno jedan pravi projekat! Problem je sto nasa drzava finansira filmove popout „Srpskog Filma“ i slicne antisrpske i rekao bih anticivilizacijske projekte, a za ovakva ostvarenja, koja prikazuju istinu o nasem stradanju i podizu svest kako naseg naroda tako i ostatka planete nema novca. Svaka cast!

    Свиђа ми се