АКТУЕЛНО

РЕАГОВАЊЕ: „Новим законом о `крађи беба` је предвиђено ослобађање од кривичног гоњења свих починилаца у ланцу организоване трговине бебама, што је и разлог за његово доношење“


 

ks

ОБАВЕШТЕЊЕ НА САЈТУ KRADJABEBA.ORG, 20.8.2015.

Приликом прегледа статистике сајта, пронађен педофил

Статистика сајта kradjabeba.org редовно бележи појмове које су посетиоци сајта користили да би на наше странице доспели. Приликом прегледа те статистике у јануару 2016. примећен је педофил, који је трагао за одређеним сликама.

kradja beba 1 kradja beba 2

Подсећамо да се искључиво политичким одлукама о блокади тужилаштва и полиције током 2003. и 2004. године, као и измишљањем застарелости за случајеве отмице наших беба, непотребно одуговлаче истраге које би откриле починиоце ових кривичних дела већ дефинисаних постојећим законом и судском праксом.

Уместо да купце и продавце беба под хитно пронађу и ставе иза решетака, власти се свим силама труде да међу породице украдених беба посеју раздор пропагирањем потпуно непотребног и криминалног новог закона. Држава годинама договара доношење тог лекс специјалиса са нелегитимним самозваним представницима родитеља од којих су неки и бивши или садашњи полицајци који се представљају као вође лажне Београдске групе родитеља.

Нацрт новог закона, лекс специјалиса, који су та лица предала властима и чију једну од верзија чиновници држе на невидљивој јавној расправи већ дуже од пола године, они планирају да донесу наредних недеља под притисцима Савета Европе због пресуде европског псеудо-суда за људска права у Стразбуру из 2013. у случају „Зорица Јовановић против државе Србије“.

Тим новим законом је предвиђено ослобађање од кривичног гоњења свих починилаца у ланцу организоване трговине бебама, што је, наравно, и разлог за његово доношење. Усвајањем тог лекс специјалиса у скупштини Србије би био погажен садашњи добар закон који већ регулише ове злочине. Проблем је, дакле, у томе што се постојећи закон не спроводи, а не недостатак закона као што тврде малобројни заговорници лекс специјалиса.

Блокадом тужилаштва, судова и полиције, запослени у државној управи већ 14 година директно подстичу даљу организовану трговину новорођеним бебама у породилиштима Србије и омогућавају ко зна каквим све купцима да се домогну наших беба. Да ли је овај педофил који је уочен на сајту један од таквих купаца? Случај је пријављен полицији, али од њих одговора до данас нема.

Ова статистика је открила какви људи су заинтересовани за бебе у Србији и шта би да чине са њима када их се дочепају. Здравствени радници, правници, државни службеници, полицајци, политичари, као и лажни представници родитеља украдених беба који учествују у прљавим политичким играма око новог непотребног и штетног закона, својим делима управо оваквим злочинцима омогућују да несметано јуре свој плен. Они тако постају саучесници у злочинима. Када би жртве биле њихова новорођена деца, другачије би се понашали.

 

plakat56manji

 

Трговина бебама на Балкану: Грци плаћају и по 12.000 евра за новорођенче

Само преко једног канала из Бугарске у Грчку месечно буде продато десетак беба, а за новорођенче Грци издвајају између 8.000 и 12.000 евра, показало је истраживање бугарске Нове телевизије.

Ова телевизија је приказала мајке и трговце децом, наводећи да један број деце буде усвојен, док један број малишана, који има здравствене проблеме, заврши као део ланца трговине органима.

Један од учесника трговине бебама Пламен Димитров рекао је да су девојчице више тражене и да нико не тражи документацију о пореклу детета.

Према његовим речима, неки клијенти у криминалној шеми купују децу јер не желе да трудноћом кваре изглед.

Уколико је реч о близанцима, Димитров каже да постоји велика вероватноћа да буду раздвојени јер се од посебне продаје добије више новца.

„Узимају труднице из станова и воде их болницу да се породе. Ти станови су као фабрике за децу где по неколико жена чека порођај“, каже Димитров.

Према наводима бугарске телевизије, грчка полиција у Солуну почела је истрагу скандалозне продаје беба.

Бугарска јавност била је шокирна када је грчка полиција у октобру 2013. године у једној циганмали у Фарсали у Грчкој пронашла плавокосу бугарску девојчицу названу „Плави анђео“.

Електронске наруквице – већа сигурност за породиље и бебе

Из Удружења родитеља несталих беба Србије кажу да је за 40 година из породилишта „нестало“ до 10.000 новорођенчади. Иако се још чека да држава донесе посебан закон – лекс специалис – у случају несталих беба, ГАК Народни фронт је постала прва установа у којој се уводи нови начин идентификације беба како би сигурност у породилишту била што већа.

Наиме, по доласку на порођај мајка добија наруквицу на којој је њено име и јединствени матични број, а по рођењу, беба добија своју наруквицу повезану са мајчином преко компјутерског софтвера. Када се једном стави наруквица може да се уклони само ако се исече, а осим идентитета мајке и бебе преко софтвера ће се пратити и цео пут од порођаја до изласка из породилишта.

Иако Министарство здравља у начелу подржава увођење новог система, незванично смо сазнали да за овај пилот пројекат министарство није дало одобрење, већ су у ГАК-у Народни фронт на своју руку одлучили да га покрену. Како кажу, за тако нешто и није потребно неко посебно одобрење министарства.

Др Радомир Аничић, специјалиста гинекологије и акушерства из ГАК Народни фронт је, гостујући у Новом дану, рекао да је увођење електронских идентификација само надоградња већ постојећег софтвера у тој здравственој установи.

Оног момента кад породиља уђе у болницу она је заведена у здравствено-информациони систем и ту се налазе сви подаци и све интервенције, појашњава доктор.

Штампаће се идентификациони бројеви који се стављају мајкама и бебама, а идентификација мајке се врши преко ЈМБГ и повезана је са бебом.

„Овај систем обезбеђивања података је већ заживео на Западу, од понедељка крећемо са употребом… Ово смо ми сами желели да видимо како ће да функционише… Изабрали смо фирму која је имала слух да нам да ово на коришћење и тестирање… Видећемо како ће се показати“, каже др Аничић, наглашавајући да је ово пилот пројекат.

Он додаје да је у питању само „дигитална“ технологија заштите, за разлику од досадашње, која је, како тврди, била једнако успешна. И на стари начин је, како истиче, напросто било немогуће да се беба изгуби или украде, и додаје да то тврди на основу свог искуства од 2000, од када је доктор.

Међутим има и оних који не сматрају да ће ове наруквице повећати сигурност и да је биометријски начин бољи. Наиме, докторанд биометрије Комлен Лаловић осмислио је патент који би могао да спречи у будућности крађу беба у породилиштима. Реч је о апарату који би приликом порођаја скенирао отисак прста мајке и бебе. Подаци се шифрују, смештају се на меморију уређаја, а мајци се издаје пин код. При изласку из породилишта, мајка уноси тај пин код, отисци се поново скенирају и уколико се подаци подударају гарантује се идентитет.

У Народном фронту и нишком Клиничком центру били су расположени да уведу Лаловићев систем, а од Министарства здравља добио је начелну подршку. Финансијска подршка, међутим није стигла. Лаловић тврди да је његов систем, заснован на очитавању отиска прста и мајке и бебе, који је јединстевна карактеристика сваког човека, једини 100 одсто сигуран начин да се спречи замена или крађа беба.

Уколико би применила биометрију на овај начин Србија би по томе била јединствена у свету. Лаловић је на идеју о прављењу оваквог уређаја, иначе, дошао када је сазнао да ће постати отац, а биометрија је била и тема његовог докторског рада.

Др Аничић каже да је биометрија такође добро решење, али и да су електронске наруквице које уводе једнако поуздан систем..

Оног момента кад сте унели податке у информативни картон жене, они ту остају, као и свака измена, дакле остају и стари и нови подаци, и види се ко је улазио нешто да промени, јер свако има шифру за приступ, каже др Аничић.

За то што биометријски патент није „прошао, каже да је вероватно у питању то што нема довољно новца за тако нешто, и да је то проблем а не зато што у Министарству и здравству немају слуха за тако нешто.

Коментаришући стање у професији, др Аничић истиче да проблеми нису од јуче, да трају више од 20 година. Здравствени радници су обезвређени и нису адекватно плаћени за оно што раде, а највише забрињава то што студенти кад заврше Медицински факултет сада и не размишљају да остану у земљи, и одмах гледају како да оду у иностранство, прича доктор. Он наводи пример једног волонтера који му је испричао да је, кад је полагао Б2 испит за немачки, од 45 оних који су дошли да полажу, 42 су били лекари.

Како додаје, то ће бити велики проблем за земљу у наредном периоду, и мора се системски решити.

Говорећи о случају у Шапцу, када је један пацијент убио медицинску сестру, каже да то није први случај.

„Ово је само кулминација једне ситуације која се годинама гомила… Сматрам да лекари треба да добију статус службеног лица, јер се отвара могућност да ће починилац да се адекватно казни“, закључује др Аничић.

plakat73manji

—————-

http://wp.me/p1Fuk8-Oqf

7. 2. 2016. kradjabeba.org, за ФБР приредила Биљана Диковић