АКТУЕЛНО

Северна Кореја лансирала ракету дугог домета у свемир – Хитан састанак Савета безбедности УН захтевале САД, Јужна Кореја и Јапан


koreja-lansiranjee_1454834923.547x371

Одлука Северне Кореје да испали ракету дугог домета ради, како се истиче у Пјонгјангу, лансирања сателита у свемир, наишла је на оштру осуду светске јавности, а неке земље, сматрајући да је реч о ракети која може да носи нуклеарну бојеву главу, залажу се за постављање ракетног одбрамбеног система на Корејском полуострву.

Савет безбедности УН ће данас због новонастале ситуације одржати хитан састанак на захтев САД, Јужне Кореје и Јапана.

koreja-lansiranje_1454834938.524x371

Генерални секретар УН Бан Ки Мун позвао је Северну Кореју да престане с провокативним акцијама. Он је изразио дубоко жаљење због испаљивања ракете дугог домета, и нагласио да таква одлука Пјонгјанга озбиљно крши резолуције УН.

„Северна Кореја је користила технологије балистичких ракета, што представља кршење резолуција Савета безбедности и то упркос заједничком апелу светске јавности против такве иницијативе“, нагласио је генерални секретар УН.

Председница Јужне Кореје Парк Геун-Хје тражила је од Савета безбедности УН усвајање оштрих казнених мера против Северне Кореје.

Вашингтон је оштро осудио потез Северне Кореје, као дестабилизујући и провокативан, а Токио је навео да је реч о акцији која се „апсолутно“ не може толерисати. САД и Јужна Кореја најавиле су постављање антиракетног штита на југу полуострва.

Одлуку Северне Кореје оштро је осудила и Русија, која је оценила да је она врло штетна за регионалну стабилност.

„Евидентно је да такве акције воде у озбиљно погоршање ситуације на Корејском полуострву и у североисточној Азији и јако је штетно за безбедност земље и региона“, навело је руско министарство спољних послова.

koreja-rak_1454834959.553x371

Жаљење због одлуке Северне Кореје изразила је и Кина, најважнији савезник Пјонгјанга.

Француска је такође осудила Пјонгјанг и од Савета безбедности затражила брзу и оштру реакцију.

—————–

http://wp.me/p1Fuk8-Opk

7. 2. 2016. БЕТА, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »