Грчка

ЕУ тражи да се промени статус Свете Горе, јер не одговара евроунијатским законима!


Православие.ру, 7.2.2016.

Москва, 6. фебруар 2016. г. Руска Православна Црква се нада да Грчка неће подлећи притиску који врши низ европских парламентараца и чиновника и да ће сачувати духовну традицију и историјски статус Атона као вишенационалног центра целог православног света, – преноси дописник портала «Руски Атон».

Ово је 5. фебруара на конференцији за новинаре у МИА «Росија севодња» изјавио представник Одељења за спољашње црквене односе Московског патријархата (ОСЦО) протојереј Игор Јакимчук.

Одговарајући на питање како се треба односити према изјавама које се могу чути у Европском парламенту о томе да савремени статус Атона не одговара законима Европске уније и да га треба изменити, свештеник је истакао да је «приликом уласка Грчке у Европску унију постојао специјални договор о питању статуса Атона».

«Ово питање представља унутрашњу ствар Грчке републике и Европска унија нема права да се правно меша, премда, безусловно, свих ових година видимо притисак који се врши на Грчку како би статус Свете Горе био промењен,» – изјавио је руководилац секретеријата за међуправославне односе ОСЦО РПЦ.

Он је изразио наду да «притисак неће уродити плодом, јер је Света Гора до данашњег дана сачувала своју јединствену духовну традицију управо због тога то је била одвојена од живота осталог света».

«И не бисмо желели да изгубимо ову традицију,» – додао је свештеник на брифингу који је уприличен поводом 1000. годишњице присуства руског монаштва на Светој Гори Атон, која се обележава 2016. године.

Са руског превела Марина Тодић

4 replies »

 1. Монашка република Атос треба да ужива тоталну аутономију и да живи по Божјим законима и ни по чијим другим.Ту православни свет мора бити јединствен иначе светски јеретици ће на и то разорити.

  Свиђа ми се

 2. ЕВРПИ ОЧИГЛЕДНО СВЕ СМЕТА ШТО ЈЕ ПРАВОСЛАВНО, А ТО СВЕ ДОЛАЗИ ИЗ ВАТИКАНА И ЕНГЛЕСКЕ, ДА СЕ УНИШТИ СВЕ ШТО ЈЕ ПРАВОСЛАВНО, ГРЦИ ЋЕ БИТИ НАЈВЕЋЕ БУДАЛЕ, АКО ТО ДОЗВОЛЕ, ОНДА И ИМЕ ВАТИКАН, КАО СВЕТО КАТОЛИЧКО МЕСТО БИХ МОРАЛО ДА МЕЊА СВОЈЕ ИМЕ И ДА У БУКВАЛНОМ СМИСЛУ ПРИПАДНЕ РИМУ, КАО ТЕРИТОРИЈА И ДА НЕМОЖЕ У ГРАДУ, ДА БУДЕ СВЕТА СТОЛИЦА КАТОЛИЧКОГ КЛЕРА

  Свиђа ми се

 3. Јевурупа како је наши стари а који су ЗНАЛИ некада пре тита и партије и југославија им , зваше јевропа и на њу с презрењем гледаше је још била отпадничка и како су говорили јеретичка и како рече владика Сербски Николај опредељена за Барабу а не за Христа Бога ког су из ње прогнали? Ето тако после ње створише и савез јевропских држава и по уставу и законима еуропску унију.Није ни чудно ово делање еу и Ново-Старог господара света нам противу вере и Бога Христа ако је истина да устав исте каже да је она створена по принципима не хришћанства, него се заснива на принципима и вредностима из периода античкога доба пре Христа Бога ,пре нове хришћанске ере.Као таква она и неможе да „трпи“ ништа што је хришћанско ( правоверно – православно – светосавско) И на тим принципима делује и развија се а на Старом Завету тј, уговору од пре доласка Сина Божијег на земљу Богочовека Оваплоћеног у јеврејском народу који је са људима од Њега па надаље направио НОВИ Завет – Уговор а самим тим ПОНИШТИО Стари.Но грађани који Га непризнају, непризнају тако и Његов Нови Уговор -Завет непризнајући Њега Самога те и живе као и пре Христовог Доласка у античко доба пре Христа те им ЕУ у потпуности одговара као и стари уговор Бога Творца са људима а којег је узгред речено прегазило и време Доласком Сина Божијег на земљу ( прође 2000 година од појаве Новог и укидања Старог.)
  Такви а створени уместо поштовања Новог Уговора са Богом Творцем поштују и раде на усппостављању Новог-Старог поретка света а који је у оквирима Старог поретка пре Христа Бога Спаситеља човечанства и као такав катастрофалан по човечанство.Нови уговор или Нови поредак и време Старо, питање је сад за многе грађане света па и Сорабе? А сваки грађанин већ 2000 година има ИЗБОР Новим Заветом од Бога Творца му Датим ( пре Христа то није имао ) и слободан избор и опредељење спрам сопствене ВОЉЕ као нај јачег ЗАКОНА који и Творац код кога се сви људи високо котирају као вољу и избор сваког човека ПОШТУЈЕ.Али су Новим Уговором СВИ УПОЗОРЕНИ да ће им спрам ИЗБОРА и опредељења и бити. Да не кажу после нисмо знали или ми смо од јуче ( тек јуче а не пре 2016 г ) рођени.
  „Отпали“ свет који о томе ништа незна, као и они који то знају али се себе зарад и својих материјалних себичних и уских инетереса праве „луди“,Творац већ сада а преко православних људи о томе обавештава и обзнањује ту Истину која постоји веровали они у Њу или не као и преко Русије и стидљиво али све више и преко Србије и Срба под окупацијом и оробљених и све више ће тога бити како би и они који о томе нису обавештени ту истину сазнали те се не би могли на суду страшноме вадити на незнање- „као “ нисмо ми знали за Нови Завет , нисмо знали ни да је то од Творца са нама створенима уговор за земаљски живот који се ето завршио а нисмо знали ни да је он само увод у вечни живот,нисмо знали ни да је Христос Син Божији који нам је Дао Нови Уговор Свога Оца Творца са нама и који ће нам ето сада у незнању судити по Правди Божијој за раскид уговора са нама јаднима малима ствотренима под капом небеском , сводом Божијим који смо живели у уверењу да смо настали еволуцијом од Бабуна а Бабун пре нас од Амебе а Сораби још пре Амеба насташе,што је и боља варијанта него да смо од мајамуна настали.Сад видимо и да смо живели као мајмуни и мајмунском земљом одавде видимо равном и пљоснатом а НИЈЕ ЛОПТА и ходили и целог живота Богохулили.Ми смо мислили живећемо на Месецу , Марсу , и осталим галаксијама и да се окрећемо око Сунца а не да Сунце нас надлеће и осветљава нас, те живећемо вечно у још неоткривеним световима а нисмо знали да нас је велики брат преварио и да се то односило на Царство Небеско и вечни живот па сад ето нас без свега тога а са њим у Аду као у време његово пре доласка Христа што су све душе њему на мучење ишле.Те сузе покајања ронимо јер нисмо знали да после смрти покајања нема и да свако добија по заслузи од оног Господара којем је и служио и за плату његову радио.А нисмо гледали ни линк Рат за Душе на време нити смо касније гледајући га ишта тако испраних мозгова, разумели као што се издајући за хришћане у веру своју уопште нисмо разумевали , чак штавише није нас ни занимала јер није била по нашој пак вољи као нпр. фашизам, нацизам , комунизам,демократија,социјализам , капитализам,марксизам, неолиберални капитализам,атеизам,југославизам , еуроунијанизам,совјетизам, етнофилетизам па све до екуменизма који садржи све ово и више од тога.
  Па 70 посто Сораба Тв гледатеља и гледатељки никад чули нису за Е куменизам? Нису сво као овде 15-16 000 Сораба ФБ Репортера и шта је то спрам 7 – 8 милиона на овим просторима али није битан квантитет нег квалитет живели и нека Вас Бог чува од свих зала овоземаљских и сачува.

  Свиђа ми се