АКТУЕЛНО

НОВИ САД: За порођај код куће потребни сведоци, закон каже породите се где хоћете али… (видео)


beba
НОВИ САД – Порођаји код куће све мање су реткост. Разлози због којих се будуће мајке одлучују на тај корак су различити – од бољег угођаја, могућности присуства породице, до различитих веровања у вези са доласком малишана на свет. Званична медицина је по том питању искључива – једино место за порођај је породилиште. Али је своје прсте умешала и бирократија – породите се где желите, али како ћете пријавити дете?

Катрина Фајгељ Потерјахин двоје од своје троје деце родила је код куће. На тај корак каже да се одлучила после првог лошег искуства у породилишту. Након бројне бирократије око пријављивања бебе која је рођена код куће, на прегледе након последњег порођаја отишла је директно у Бетанију. Тамо је, каже, доживела бројне непријатности, а након вишесатног чекања дан после порођаја, ни она ни новорођенче нису прегледани.

„Отишли смо у Дом здравља, тамо су нас лепо примили, али су нам дали упут за неонатологију тврдећи да њихов налаз није довољан. На неонатологији су бебу држали дуже од три сата иако треба да сиса, звали су социјалног радника да прича са нама, да нас опомиње на кривичну одговорност“, каже Катрина Фајгељ Потерјахин.

И Новосађанка Љиљана Коплић своје друго дете родиће код куће. Око бирократије се не брине, каже, никада ниједно дете није остало непријављено, па неће ни њено.

Без потврде о рођењу, родитељи не могу пријавити дете. Управник Бетаније, Драган Стајић, каже да потврду може издати онај ко врши порођај, док се дете носи на преглед у Дечију болницу.

Закон не забрањује порођај код куће, али без документације нема ни пријаве. Поред тога, кажу матичари, потребни су и сведоци.

„Врши се саслушање сведока који су присуствовали самом току порођаја, наравно ко је пресекао пупчану врпцу, дакле у записник се уносе њихове изјаве и на основу тога се издаје решење за упис у матичну књигу рођених“, каже матичарка Биљана Драгин.

У Новом Саду се пријави око 10-оро деце годишње која су рођена код куће. Уколико се одлучите на тај корак, важно је да знате да на овим просторима у тим условима не можете добити стручну помоћ. Мајке које су то доживеле, кажу да је искуство непоновљиво, а сам чин рађања неупоредиво лакши. Доктори с друге стране упозоравају на то да породиље на тај начин ризикују и свој живот и живот новорођенчета. А бирократија је тек, чули сте, пета прича.

————

http://wp.me/p1Fuk8-Os7

8. 2. 2016. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић