Видео

9.2.2016. Декијев извештај из Донбаса – Истина је полако почела да се шири Европом


Дејан Берић, 9.2.2016.

Добро јутро. Ситуација на фронту је непромењена. Борбе иду и даље, негде жестоке а негде смањеног интензитета. Најжешће борбе и даље се воде у околини Горловке, село Зајцево.

Тамо су послали били, како кажу, специјално обучене снајперисте, са циљем да направе хаос. Међутим добили су хаос и видели да, не да нису специјално обучени, већ да су смешно обучени – једино што им је добро то је опрема. Нажалост, нисам се успео докопати ничега од свега тога, али још има дана.

Deki1

Такође, почели су да гађају артиљеријом и током дана, што раније није био случај. И то није једини случај, значи имају некакво наређење, и то не само СС батаљони, како ја називам прави сектор: Азов, Ајдар идр., него и обична украјинска армија.

Свакодневно су под артиљејријском паљбом насеља око Доњецка и Горловке, већ споменуто Зајцево, затим Спартак, аеродром, реон Волво центра који је потпуно уништен, али они, како кажу (слушао сам украјинске новости) тамо задају снажне ударце РУСКОЈ армији иако тамо више нема ни бесног кучета а камоли некакве армије. Међутим, како видим, они су веома жестоки у информационом рату.

И даље ратују против руске армије, воде битке које ће ући у војне уџбенике и наравно никад немају пострадалих, а нама побише до сада, како они кажу, стотине хиљада војника. А у ствари бомбардују у 95 посто случајева отприлике цивилно становништво, али срећа је у томе што бију углавном по истим реонима и људи су отишли одатле. А и тамо где их има, јако је ретко насељено, јер је све у потпуности уништено, па је шанса да која ракета или артиљерија некога погоди, веома мала.

Они веома отворено лажу, и то без икаквих скрупула. Ово што сам навео да ратују пртоив руске армије, то они свакодневно приказују на телевизи, и то највише на телевизјама чији је власник олигарх Коломојски, мада и државни канали не заостају за њима.

Међутим, мени није јасно шта се дешава са украјинским народом. Они су потпуно постали дебили, лутке, људи који више немају грама мозга којим би могли да размишљају. Зашто то кажем?

Прво на ТВ-у објаве да воде битке против руске армије, да је на трериторију ДНР и ЛНР ушло на десетине тенкова и артиљерије… а после два минута изађе предстваник службе безбедности Украјине и на том истом дневнику каже како су успели да наброје да у редовима армије ДНР ратује 56 Руса. Па нека ми неко каже да су нормални. Међутим, добар део народа и даље подржава ту политику.

У Украјини се тренутно врши седми талас моГилизације, како се то овде назива (могила је гроб). А још нису отпустили кући ни оне што су били мобилисани. Још шесторо се предало пре три дана, и овог пута су изашли јавно на ТВ и рекли шта се тамо дешава – да је у рововима потпуни хаос, да је алкохолизам присутан у огромној мери.

Нисам сигуран, проверићу, али чини ми се да сам пре једно недељу дана негде прочитао да су губици украјинске армије у неком кратком року, у међусобним чаркама и од грипа који је почео да хара Укријаном, прешли хиљаду људи. Грип лече углавном вотком.

И најважније је да је истина почела полако да се шири Европом. Френк Мореира, човек који се није либио да се супротстави ни нарко картелима, већ је објављивао истину о њима, направио је документарни филм: „Украјинска агонија – скривени рат“ (у прилогу).

На жалост, филм може да се погледа само на руским сајтовима, јер су га са ју- тјуба уклонили, како кажу, због нарушавања ауторских права.

Када је приказивање филма у Француској било најављено, украјинска амбасада се жалила у Паризу и тражила да се тај филм не пусти, него да се емитују филмови које су они направили. Међутим, Французи су их „оладили“, али баш онако жестоко. Како читам јутрос, филм је био пуштен једном, па је на захтев гледалаца пуштен други пут и сад најављују да ће и трећи пут бити емитован.  Французима су досадиле санкције због којих трпе огромне губитке у привреди, док су они који су их наговорили, а то су Амери, сами повећали свој трговински биланс са Русијом. Неко неког овде ј..е што би реко наш народ.

За оне који не знају, ово је први филм који је направио неки европски новинар о истини на Донбасу. За разлику од Француске, која је била довољно медијски јака да овај филм објави на телевизији, у Немачкој је документарни филм немачког новинара Марка Бартала забрањен за ТВ.

Он се потрудио да га објави у биоскопима, али у Немачкој влада велика цензура. Надам се да ће после Француске и Немачка да се пробуди.

Инаце, Марк Бартал је био често с нама директно у биткама, снимао је и кад су војници забијали главу што дубље у земљу од артиљерије и зрна који су фијукала око главе. За мене је Марк најбољи новинар који је био овде.

И да незаборавим. У ДНР Министарство иностраних послова прославља дан дипломатије, и ја сам позван као гост да предстваљам Србију.  У петак су ме звали али телефон не носим кад идем на позицију, па су синоћ поновили позив и за мене је то велика част.

Надам се да ће неко он наших опозиционих политичара кренути путем Француза, Грка… који су дошли овде са својим телевизијама и појаснили свом народу ко се овде бори на страни добра. И наравно себи накупили гомилу политичких поена.

Ја нисам политичар и није моје да се бавим тиме, али ето вам људи могућности – ако имате стварно жељу да нешто направите на следећим изборима, позивам вас да дођете у госте.

***

3 replies »