Љиљана Јовановић

РУСИЈА: Од 15. фебруара ЗАБРАЊЕН УВОЗ соје и кукуруза из САД


rusija zabranjuje od 15. februara, uvoz žitarica iz amerike1

10. 2. 2016. РТ, за ФБР превела Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

 

Почев од 15. фебруара ове године кукуруз и соја из САД неће више бити добродошли у Русију, изјавили су у среду контролори квалитета хране из Русије. “Россельхознадзор” је издао саопштење да амерички произвођачи хране нису задовољили руске биолошке стандарде.

“Будући да производи који се транспортују из Америке у Русију представљају реалну опасност по Русију, а САД гаранције нису валидне, Русија има право да привремено обустави увоз кукуруза и соје из САД” – изјавио је Алексеј Алексенко, представник за штампу Россельхознадзор-а.

“Инспекција је утврдила присуство суве трулежи у кукурузу (Diplodia zeae) и бројна семена корова у соји” – додао је он.

Амерички званичници су изјавили да је процена квалитета кукуруза дата, без контроле биолошке исправности кукуруза.

“Били смо збуњени. Свака пошиљка производа морала је да има микробиолошки сертификат којим се гарантује исправност хране. Испоставило се да производи нису били контролисани” – изјавио је Алексенко.

У 2015. инспекција хране је утврдила 64 случаја бактеријске загађености соје из Америке. У јануару 2016. нађена су четири додатна случаја бактеријске загађености, међу којима су и бактерије којих нема у Русији.

Од јануара до октобра прошле године је из САД у Русију извезено 300.000 тона соје.

Могући трошак карантина за робу која је послата у Русију, је 15 милијарди рубаља (188 милиона долара) према извештају инспекције.

—————

http://wp.me/p1Fuk8-Owb

 

2 replies »

  1. Генетски модификована соја учествује са 90+ % у укупно произведеној количини соје у САД (мислим да је негде око 95%, ако грешим нека ме неко исправи).
    Бројке су нешто ниже за кукуруз.
    Зачуђујуће је што су Руси уопште одабрали да увозе храну из САД.

    Свиђа ми се