ДЕШАВА СЕ...

Дужници у „швајцарцима“ направили пометњу у банкама уплатама од по 1 динар


ДУЖНИЦИ У ШВАЈЦАРЦИМА НАПРАВИЛИ ПОМЕТЊУ У БАНКАМА

uplatnica

ФБ страницa ЕФЕКТИВА,  13.2.2016

У БЕОГРАДУ:

Данас смо у Београду били у посети банкама ради изражавања протеста због нерешавања проблема CHF кредита.

Посетили смо драге нам банке и то по принципу 2 у 1: Комерцијалну на Теразијама до краја радног времена, а након тога Рајфајзен у Безистану.

Рад обе експозитуре је био блокиран. Клијенти су били јако незадовољни. У комерцијалној банци шефица експозитуре је поцепала наш приговор на рад банке и понашала се непримерено (описано у приговору). На наше инсистирање прихватила је да прими нов приговор.

Доступни флајери о производима банке су допуњени пријатељским порукама „Лопови“, „Бежи!“, „Опасно по живот“, „Упутство за Дугалића“, „Упутство за усисивач“ као реакција на понижавајуће, али оркестриране, изјаве МА Полак и Дугалића о нашој несмотрености када смо узимали кредите.12715589_782126548553720_2340961228279529874_n

Након заврешетка рада Комерцијалне банке, отишли смо у Рајфајзен у Безистану. Опет су се понашали по већ виђеном принципу, пола нас је ушло у пословницу, а остали су чекали пред закључаним вратима. Најважнији ефекат је што су редовни клијенти били јако бесни на лошу организацију банке и однос према клијентима (нас нису кривили ни у једном тренутку).

Ево неких изјава бесних клијената:

– ово је разлог зашто људи мењају банку
– одмах ћу написати приговор како нас третирају, иако знам да је то борба са ветрењачама
– ово је нечувено, нису нас удостојили ни обавештења шта се дешава
– па банке су легализована мафија.

Звали су познанике у банци да их уведу на службени улаз, претили да ће их пријавити.
Унутра су Александар Мандић и Алекса задавали додатне муке са многим питањима, на која нису имали одговор.

А У НОВОМ САДУ:

Дужници у швајцарцима направили пометњу у Рајфајзен банци

Извор: 021.рс 13.2.2016.

Због новчаних уплата три жене вечерас је затворен шалтер у Рајфајзен банци, на Булевару ослобођења.

Наиме, три представнице удружења грађана дужника у швајцарским францима Ефектива у 16:30 су покушале да уплате по динар на рачун, у знак протеста због изостанка разумевања државе, Народне банке и приватних банака према овој растућој групи угрожених грађана.

Пошто су почеле да испуњавају уплатнице са износом од једног динара, један од два шалтера за уплату нагло је затворен, као и други на кратко, а шеф у банци рекао је присутнима да не могу тако да се понашају.

„Да ли смо ми грађани другог реда? У чему је проблем да уплаћујемо по динар? Да ли смо ми мање вредни грађани? Ово је шалтер за уплату и ја желим да уплатим динар“, навела је координаторка Ефективе за Нови Сад Мирјана Маја Узелац, уверила се репортерка 021 на лицу места.

efektiva_protest_2

За три грађанке отворен је посебан шалтер за мале уплате, на који су оне одбиле да пређу, стојећи у реду за редовне уплате. Дошло је до кратког вербалног конфликта између грађанки и запослених у банци, који су у једном тренутку претили да ће позвати полицију уколико се три жене не помере за новоотворени шалтер, на шта су оне одговориле да ће позвати полицију – прве.

„И треба да дођу да виде како се понашате према нама“, навела је Узелац и тражила писано образложење за отварање посебног шалтера за уплате у вредности од једног динара. Након што је у неколико наврата одбијена од стране шефа банке, попунила је образац за жалбу. Међутим, један од два шалтера наставио је да ради, она је наставила да уплаћује по динар – и тако око 60 пута.

Друга чланица Ефективе по динар је уплаћивала на шалтеру за мале уплате, док је трећа присутна чланица чекала у реду да координаторка заврши. У међувремену је брзо настала велика гужва у банци, те су остали присутни усмеравани на друге шалтере.

protest_svajcarac12

Више фотографија овог својеврсног протеста нисмо могли да направимо, јер је у банци забрањено фотографисање.

Подсетимо да су дужници у „швајцарцима“ огорчени јер се не доноси захтевани Закон о конверзији, а притом се конверзија у евро недавно извршила над привилегованим појединцима у државној банци у Београду. Подсетимо и да држава тврди да је конверзија у евро нелегална, али је ипак појединима спроведена.

Наредне седмице, Ефектива најављује још радикалније протесте у престоници.

***

efektiva1 efektiva2

3 replies »

 1. Харп време данас кризно блискоисточно , са температурама преко 20 степени у поједним деловима Новог Блиског Истока,какво нам с обзиром на народне демокраске новотарије и „паше“. Безаконици увек добију време какво заслужују од глобалног демократског великог газде.Да његови корпорацијски робови знају могли су их питати на који рачун и које светске банке могу да се уплате директно порези а они су већи од 1 динара и могли су то на лицу места обавити без посредовања?На који и у којој ,струју директно…? Али када нико ништа незна и неће да зна онда мора све „изоколо“ уз општу глобалну пометњу коју стварају?Зато је знање имање а незнање пропаст и хаос уз све веће страдање и коначно пострадање? Грађани јако добро знају туђи светски језик уместо да знају шта треба да знају?
  Шта мисле о таквим и у праву ли су?

  _

  Свиђа ми се

 2. Да су југословени Грци , СВИ би се солидарисали и подржали би их те чинили исто. Али тито их је начинио проклетима,пролетрима? И сви грађани чекају да дођу „понаособ “ /посебице/ на ред.Када преко ових корпорација сви братски народи и народности узму оно што им од ове државе по југословенским законима припада ни онда неће бити солидарни јер су већина незнабошци а у ужој републици већина младих су попут турака и туркиња,незнабошци и атеисти па им газде из света које имају светске паре праве у ужој „исламску републику“ по мери. Младе девојке су прихвативши турску светску моду добиле и нови модерни и турски / холивудски/ укус, па ће се већини свидети млади и јаки „момци“ у капуљачама са Истока који у милионима треба да пристигну / прва тура 5 ,друга 7 / који им као из турских холивудских филмова лепи и прелепи у потпусности одговарају те ће коначно повећати и наталитет у ужој републици где су напуштена и празна села па има места за све и за много деце?
  По проценама оних који држе светску пару , на то подручје може комотно да стане 12 милиона људи и да имају храну и све што им треба а што у пустињи немају. Мали је дедостатак жена али има у ближем окружењу? А и „пара врти где бургија неће“.
  Иначе скрећемо пажњу браћи и сестрама на ФБР да грађани немају појма и нису још чули какав су закон јуче донели у скупштини а поводом непријатеља њихових будућих момака и будућих рођака што им пристижу у капуљачама па их треба упозорити да су озаконили нато светску полицију која ће да им прави ред а иначе непријатеља њихове блискоисточне републике исис ( ид) упозоримо их како сутра не би остали по законима које су увели у своју демократску скупштину без тих момака снажних и јаких наизглед као бикова али само на изглед јер слабијих од здравих Срба / оне болесне у главу од светске демокрације не рачунамо,они су одавно импотентни жреци/ јер ми смо сви по традицији и вери и крви…

  Свиђа ми се