ДРУШТВО

ЕФН: Хоће ли НАТО имати право и да упада у српске редакције?


efn-logo

Саопштење 13.2.2016.

Евроазијски форум новинара (ЕФН) од Владе Републике Србије очекује одговор на питање: хоће ли НАТО, у случају да Предлог закона о потврђивању Споразума Владе Србије и НАТО о сарадњи у области логистичке подршке буде усвојен у Народној скупштини, имати право да упада у српске редакције и хоће ли припадници овог војног савеза пред српским судовима одговарати у случају насиља над српским новинарима, с обзиром да се напади на новинаре у Србији третирају једнако као напади на службена лица?

Напомена СРБског ФБРепортера: 12.2.2016. Скупштина је потврдила Споразум између Владе Србије и Организације НАТО за подршку и набавку о сарадњи у области логистичке подршке [извор

Од медијске коалиције, чију већину чине новинарска и медијска удружења која примају обилне донације из НАТО земаља, очекујемо да искажу став по овим питањима.

Подсећамо да предлог закона даје могућност припадницима НАТО да, на њихов захтев, приступе свим државним и приватним објектима у којима се ради. Евроазијски форум новинара сматра да се ова одредба предлога закона може односити и на српске редакције, односно медије. Стога ЕФН сматра да је поменути предлог закона у најмању руку споран са становништа медијских слобода и новинарске професије.

Подсећамо да предлог закона омогућава припадницима НАТО право неопходног слободног пролаза и приступа кроз читаву Србију, док ће се улазак у забрањене безбедносне зоне усаглашавати са надлежним српским органима.

Особље НАТО у Србији уживаће дипломатски имунитет и биће ослобођено плаћања пореза, царина, ПДВ, моћи ће да увози опрему и уговара набавку робе, услуга и грађевинске радове без оптерећења.

1 reply »

  1. Новинари, опашите се експлозивом. Нек иде живот кад је овакав, мизеран. Сетите се Славног Милана Тепића.
    Уосталом свима ће нам судити Бог, без изузетка.

    Свиђа ми се