АКТУЕЛНО

Шта је амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин поручио у Београду?


čepurin rf

У Амбасади Русије у четвртак је обележен Дан бранилаца отаџбине, уз поруку амбасадора Александра Чепурина да односи Србије и Русије, представљају добар пример за оне који желе сарадњу, а не конфронтацију и заједнички допринос будућности безбедне Европе без линија раздвајања.

– Узајамно деловање, сарадња руске и српске војске, јачају корак по корак. Србија намерава и даље да се чврсто придржава политике неутралности, неучешћа у војним блоковима, избалансираних односа са Западом и Истоком, што ми је јутрос још једном недвосмислено потврдио премијер Александар Вучић – рекао је Чепурин.

Чепурин је рекао да је за Русију, исто као за Србију војска била, јесте и биће, најважнији ослонац државности, територијалног интегритета и суверенитета.

– Наше земље имају богату и славну историју. То је историја страшних искушења и великих победа. Увек када смо били заједно, побеђивали смо. Наши народи и државе постајали су јачи. И то је историјска чињеница – рекао је Чепурин.

Према његовим речима, претње безбедности, стварање сукоба, обојене револуције, Арапско пролеће, подстицање тероризма, преусмеравање ка Европи токова избеглица, „мутан талас дезинформација“ – све је то фактички наметање нове рунде супротстављања на релацији Исток –
Запад.

– Не свиђају нам се такозване, „хуманитарне интервенције“. Не свиђају нам се покушаји да се Косово прогура у међународне организације или да се на Србе стави жиг геноцида, да се уцењују Хашким трибуналом – истакао је Чепурин.

Он је навео да се наредних седмица очекује усаглашавање конкретних рокова планиране посете премијера Русије Дмитрија Медведева Србији.

– То ће бити важан догађај, природан, моћан подстицај руско-српским односима.

Такође, Чепурин је подсетио да ће руски патријарх Кирил 9. марта председнику Србије Томиславу Николићу уручити високо одликовање да ће истог дана бити одржан састанак председника Србије и председника Русије.

————–

http://wp.me/p1Fuk8-OPG

18. 2. 2016. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »