Војводина

Злоупотреба деце у Новом Саду кроз пројекат „развоја пријатељства“ са Украјином??


Реаговања:  (на текст у прилогу)

Fajgelj

Игор Војиновић: У Новом Саду злоупотребљена дјеца у политичке сврхе и за подршку фашистима у бившој Украјини. МОЛЕ СЕ РОДИТЕЉИ ДА РЕАГУЈУ. 

Законом је злоупотреба ученика ЗАБРАЊЕНА! Нарочито када се користе за подршку фашистима у геноциду над руским народом. Родитељи МОРАЈУ да реагују! Да ли је могуће да Срби не знају шта се дешава у бившој Украјини? Зар може да прође злоупотреба наше дјеце у користи наших непријатеља за уништење руског народа?

СРБски ФБРепортер: Овде се намеће неколико питања:
– Да ли је напрасна подршка оваквим пројектима „пријатељства“ са Украјином заиста мотивисана бригом за децу?
– Да ли је Покрајинска влада исту овакву бригу показала и за пострадалу децу Донбаса – да ли би и њих позвали на лечење и опоравак, иако се изјашњавају као Руси? Деца су деца – не треба раздвајати. Ниједно дете не треба да страда због којекаквих издаја и политичких маневара политичара. Деца и грађани широм Украјине страдају због прљаве политичке игре западних сила и продатих политичара који су својим поступцима довели до већ скоро две године дугог животно погубног рата у коме гину сви, уништава се инфраструктура, куће, фабрике, све… као и у осталим деловима света где се на исти начин „уводи западна демократија“…

– Да ли су пројекти ове врсте који подразумевају довођење украјинске деце у Србију само претходница „пројеката“ у оквиру којих би се „из разлога хуманости“ доводили украјински војници и рањеници на опоравак у Србију као што то увелико чини Хрватска доводећи на лечење украјинске припаднике казнених батаљона? 
– Или је ово можда само нови начин да Покрајинска влада, а тиме и Србија, гурне „прст у око Русији (jeр, не заборавимо, Украјина Русију сматра агресором, услед чије „агресије“ Русије су угрожена украјинска деца за коју се забринула Скупштина и влада Војводине)?

***

Поруке пријатељства из Новог Сада путују у Украјину

Дневник, 21.2.2016

Презентација пројекта „Деца за мир у целом свету“, у организацији Светског конгреса украјинских омладинских организација и Фонда „Препород Прикарпатја“, а на иницијативу амбасаде Мађарске у Украјини и почасног конзула Мађарске у Ивано-Франкивском региону у Украјини, одржана је  у Скупштини АП Војводине.

Том приликом, ученици основних школа „Ђорђе Натошевић“, „Петефи Шандор“ и „Иво Лола Рибар“ примили су од својих украјинских вршњака поруке мира, симболично исписане на мапи Србије, а новосадски ђаци узвратили су им исписујући поруке са својим жељама на другој мапи која ће бити однета у Украјину.

16-deca_ukrajina

Домаћини скупа, који за циљ има да скрене пажњу јавности на важност очувања мира, како у Украјини, тако и у целом свету, били су председници Скупштине АП Војводине и Покрајинске владе Иштван Пастор и др Бојан Пајтић, потпредседници покрајинског парламента и Владе и шефови посланичких група.

Делегацију Украјине предводио је заменик председника Ивано-Франкивске обласне државне администрације Јарослав Паранок, а састанку су присуствовали и амбасадори Мађарске и Украјине у Србији Атила Пинтер и Александар Александрович, представници Конгреса украјинских омладинских организација и председник Националног савета Украјинске националне мањиње у Србији Јозо Сапун.

Иштван Пастор је истакао да тај пројекат наглашава основне цивилизацијске вредности, односно значај мира, те да су управо деца највеће жртве ратних збивања.

– Прикључујемо се овој акцији отвореног срца – поручио је Пастор. – Деца су ту због тога што једино она могу довољно гласно и јасно да изговоре реченице које ће одраслима допрети до свести.

По речима Бојана Пајтића, Покрајинска влада, као учесник у овом пројекту, спремна је да обезбеди да група деце из Украјине дође у Војводину и у покрајински објекат у Игалу. Обраћајући се деци која су послала поруке вршњацима из Украјине, Пајтић је нагласио да је њихова улога веома важна јер треба да пруже утеху и да упуте речи пријатељства и љубави својим вршњацима у подручју у којем се води рат.

– Наша је обавеза да деци из Украјине пружимо гостопримство какво су друге државе пружале деци из ратом погођених подручја у бившој Југославији – рекао је др Бојан Пајтић. – Пријатељство између Србије и Украјине постоји веома дуго и због тога осећамо људску, политичку и моралну обавезу да деци која су одрастала у тако страшним условима омогућимо да се упознају с нашом децом, да се друже, и да бар део свог живота проведу у нормалнијем окружењу.

Pajtic

Пројекат „Деца за мир у целом свету“ биће представљен у 35 држава, међу њима у свих 28 држава Европске уније, док је у Мађарској, Румунији и Бугарској пројекат већ успешно реализован. Од 17. до 21. фебруара, осим у Србији, представљање пројекта планира се у Словенији, Хрватској и Босни и Херцеговини.

Н. Х.