АКТУЕЛНО

„Казне од 1.500 евра нису уплашиле родитеље!“: Изјава Драгане Баша за Радио Београд (видео)


izjava Dragane Baša radio Beograd

Аргументи који су на нашој страни и које заступамо од самог почетка, тичу се управо ПРАВА људи да САМОСТАЛНО ОДЛУЧУЈУ О ВЛАСТИТОМ ЗДРАВЉУ, као и РОДИТЕЉА О ЗДРАВЉУ ЊИХОВЕ ДЕЦЕ.

Удружење правника за заштиту права пацијената у Србији је такође НА НАШОЈ СТРАНИ и на страни НЕОБАВЕЗНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ. Они кажу да је Закон о обавезној вакцинацији ПОТПУНО СУПРОТАН ЗАКОНУ О ПРАВИМА ПАЦИЈЕНАТА, али и правима на породични живот из Европске конвенције о људским правима и основним слободама. И да се У СРБИЈИ КОРИСТИ КЛАСИЧНА РЕПРЕСИЈА И ПРИНУДА.

КЉУЧНО ЈЕ ПИТАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ ВАКЦИНА, а не одбијање имунизације. Јер, одбијање имунизације не угрожава никог директно. Вакцине треба да буду ПРЕПОРУКА здравствених служби и ствар ИЗБОРА грађана, као што је у многим земљама Европе.

dragana basa 2

Према директивама Европске уније СТАНДАРД је ДОБРОВОЉНА ВАКЦИНАЦИЈА, ПРЕПОРУКА родитељима и потписивање ОБАВЕШТЕЊА да је родитељ упознат за РИЗИЦИМА ДАВАЊА ВАКЦИНЕ и да НА ЊИХ ПРИСТАЈЕ.
Значи, у свему томе ДАВАЊЕ ВАКЦИНЕ НИЈЕ БЕЗ РИЗИКА.

Овај предлог измена који данас усвајају ништа од тога не узима у обзир и ПОСТУПА СЕ СУПРОТНО ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА.
Као што сам нагласила, У ВЕЋИНИ европских земаља ВАКЦИНАЦИЈА ЈЕ ДОБРОВОЉНА. Чак и Светска здравствена организација – као ВРХОВНА ОРГАНИЗАЦИЈА – САМО ПРЕПОРУЧУЈЕ ВАКЦИНАЦИЈУ.

НЕ ПОСТОЈИ НИКАКВА ДИРЕКТИВА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ са којом се ОВАЈ ЗАКОН УСКЛАЂУЈЕ, на које се они позивају.Тако да је СВАКОЈ ДРЖАВИ остављено да САМА УРЕЂУЈЕ СВОЈУ ПОЛИТИКУ ИМУНИЗАЦИЈЕ.

st

Што се наше државе тиче и наше политике имунизације – она је НА НИВОУ ДИКТАТУРЕ, ТЕРОРА И ХИЧКОКОВИХ ХОРОРА.

Ове измене Закона о вакцинацији се доносе буквално преко ноћи, данас у рекли – сутра су изгласали, то јест јуче су рекли – данас је већ на гласању! Буквално, нема најаве, као да је сутра бомбардовање! Нема јавних расправа, нема консултације са удружењима, родитељима и лекарима који су такође за ДОБРОВОЉНУ вакцинацију.

То су исто урадили са прошлим изменама у априлу прошле године, када су мењали прошли Закон о заштити становништва од заразних болести! То исто раде и данас у Скупштини! Понашају се као диктатори и ОВАЈ НАРОД ТО ВИШЕ НЕЋЕ ТОЛЕРИСАТИ!

oo

Наше удружење се зове „Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију“, што у самом називу стоји – где се ми јасно декларишемо као удружење које није за укидање вакцинације, ми се залажемо за ИНФОРМИСАНУ ОДЛУКУ РОДИТЕЉА О ВАКЦИНАЦИЈИ, која законом треба да се уради тако као што је и у развијеним европским земљама.

Дакле, НЕМА КАЗНИ, НЕМА ЗАСТРАШИВАЊА НЕУПИСИВАЊЕМ ДЕЦЕ У ШКОЛУ, САМО КОМПЛЕТНИМ И КОМПЕТЕНТНИМ ИНФОРМАЦИЈАМА:
– ШТА ВАКЦИНА САДРЖИ,
– КАКВИ СУ БЕНЕФИТИ ОД ЊЕ,
– И КОЛИКИ СУ РИЗИЦИ.

pravo-

Ја ћу вам навести пример како је у Аустрији.

Добијете формулар од педијатра где потписујете као родитељ да сте сагласни да ваше дете прими одређену вакцину и формулар можете скинути са сајта њиховог Министарства здравља.

Значи, у 21.веку вакцинација као и свака друга МЕДИЦИНСКА МЕРА, МОЖЕ И ТРЕБА ДА БУДЕ САМО ПРЕПОРУЧЕНА, НИКАКО ОБАВЕЗНА, НИКАКО ПРИСИЛНА И ПРИНУДНА.

слобода избора

Наше удружење формално је регистровано прошле године у јуну месецу. За сада има преко стотинак формалних чланова. То су родитељи чија су деца имала ПОСЛЕДИЦЕ НАКОН ВАКЦИНАЦИЈЕ. НЕКА СУ ДЕЦА, нажалост, ИМАЛА ЧАК И ФАТАЛНИ ИСХОД, значи ТРАГИЧНО СУ ЗАВРШИЛА НАКОН ВАКЦИНЕ. Имамо многобројна искуства родитеља, имамо документацију лекара, ЛЕКАРСКЕ ИЗВЕШТАЈЕ који ПОТВРЂУЈУ ДА СУ ПОСЛЕДИЦЕ КРЕНУЛЕ ОДМАХ НАКОН ВАКЦИНАЦИЈЕ. Тако да не може да се оспори да тако нешто у Србији не постоји и да лекари не желе да такве извештаје потписују.

Напротив, има савесних лекара у Србији и ја користим ову прилику да их позовем да се одваже и сами, ДА ОСНУЈУ ЊИХОВ САВЕТ, њихов збор, ДА СЕ ПОЗОВУ НА ЕТИКУ, НА ПРИЗИВ САВЕСТИ ЛЕКАРСКЕ, да једноставно помогну и нама родитељима, и себи – да се ЗАУСТАВИ ОВАКВО ИЖИВЉАВАЊЕ и са родитељима и са грађанима и лекарима. Дакле, АПСОЛУТНИ ЈЕ ХАОС НА СВИМ НИВОИМА.

dragana basa

Што се самих родитеља тиче, чак и да се овакве казне драконске усвоје данас, они се ни тиме неће присилити на вакцинацију деце. Они су сами увидели КАКВУ ОПАСНОСТ ТЕ ВАКЦИНЕ НОСЕ. Јер су се уверили на властитој деци и њиховим реакцијама. И НЕЋЕ РИЗИКОВАТИ ЊИХОВО ЗДРАВЉЕ ПО ЦЕНУ ДА ИДУ У ЗАТВОР, ЈЕР ДЕФИНИТИВНО НЕМАЈУ ПАРА ДА ПЛАТЕ ТОЛИКЕ НОВЧАНЕ КАЗНЕ.

РОДИТЕЉИ НЕ ЖЕЛЕ ДА РИЗИКУЈУ ЗДРАВЉЕ ВЛАСТИТЕ ДЕЦЕ, ЈЕР СВАКОГ ДАНА ИХ ЈЕ СВЕ ВИШЕ, и тај тренд ће се дефинитивно наставити.
И ОВЕ РЕПРЕСИЈЕ ДЕФИНИТИВНО НЕЋЕ ПОМОЋИ ДА СЕ ЗАУСТАВИ ОДБИЈАЊЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ!

dragana basa 1

НАРОД ЖИВИ У НЕМАШТИНИ, ДОСТА МУ ЈЕ ПОНИЖАВАЊА и СВОЈУ ДЕЦУ СИГУРНО НЕЋЕ ДАВАТИ ЗА ЕКСПЕРИМЕНТЕ – ТО СВИМА ТРЕБА ДА БУДЕ ЈАСНО!

Још нешто бих додала.

Судије су и до сада, иако је постојао Закон о обавезној вакцинацији и прописане новчане казне до 50.000 динара, они су углавном ОПОМИЊАЛИ родитеље за НЕВАКЦИНАЦИЈУ. Веома мали број родитеља је новчано кажњен и то су биле казне од пет до десет хиљада динара, и то на неколико рата.
То је зато што су и судије родитељи, и слажу се да су ОВАКВИ ЗАКОНСКИ ПРОПИСИ ПОТПУНО НЕРЕАЛНИ. СУДИЈЕ СУ РАЗУМНЕ И НА СТРАНИ РОДИТЕЉА И ТО ПОСЛАНИЦИМА И ОВОЈ ВЛАСТИ ТРЕБА ДА БУДЕ ЈАСНО!

dragana basa 3

***

——————-

28. 2. 2016. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

8 replies »

 1. Били Гејтс финансиер производње вакцина у Америци јавно је признао да вакцинама покушава да повећа смртност и смањи популацију на планети.
  У БиХ, прије 15 година, од његових донираних вакцина унесрећеним народима од рата, умрло око 2.500 беба (око 750 у Републици Српској). Удружење мајки умрлих беба у Сарајеву покренуло је процес одговорности против виновника у Министарству здравља ФБиХ. За кратко вријеме ово удружење је државном репресијом растјерано и укинуто. Нико није одговарао за ове трагедије.
  Браћо и сестре овог покрета у Србији не дозволите да се слично деси и у Србији.
  Ако народ допусти да се са њим манипулише то је исто као добровољно ставити дјеци главу на гиљотину.

  Свиђа ми се

 2. Vakcinacija je obavezna i tačka, a ko je lupio glupost neznam. Mi imamo naše institute gde se vrši ispitivanje injekcija i vakcina, pa nemože tako kako polu pismeni misle koji su i zasrali sve ovo daj detetu bilo šta. Ja bih vas još jače kažnjavao pa bi se opametili, a ne da nasedate na budalaštine koje izmišljaju neobrazovani ljudi.

  Свиђа ми се

  • А ти си тако „образован“ да не знаш НИШТА па ни то да више немаш „наше институте“ . Торлак је одавно КУПЉЕН од произвођача вакцина „Новартиса“. Него које школе имаш кад си тако паметан misa ???
   Јел то неко мега тренд глобално образовање за слуганство глобализму? 🙂
   Или раде комплекси и поданички менталитет према „светском образовању“?

   Свиђа ми се

 3. ovde se radi o lopovluku velikih razmera Vucic, Loncar kao marioneta za izvrsenje, Vucicev kum direktor bie i jos neki sporedno umesani da ih ne pominjem; Setite se kako je dobijena saglasnost za koriscenje eksperimentalne petovalentne vakcine prosle godine, ekspresno za tri dana i to u neradni dan subotu kad inace Agencija za lekove i med, sredstva ne radi…dil je vec bio odradjen sa kupovinom ove vakcine samo je treba nametnuti glupavoj Srbskoj sirotinji…Ali, preracunalli su se i skupo ce ih kostati ta izdaja, lopovluk i pomaganje u unistavanju sopstvenog naroda, u obolescivanju i degenerisanju tudje dece

  Свиђа ми се