АКТУЕЛНО

ПОТРОШАЧКИ САВЕТНИК: Фалсификован уговор мобилног оператора – ЈЕДАН ОД СТВАРНИХ ДОГАЂАЈА (видео)


vio1

Какве могу да буду последице злоупотребе личних података сазнао је Милан Петровић из Сремчице, када су га ВИП-ови оператери телефоном обавестили да има неизмирена дуговања. Милана је то изненадило јер, како нам је рекао, у том тренутку није знао ни да је ВИП-ов корисник, па је раднике ВИП-а питао за савет како да реши проблем.

Како Милан Петровић каже за Потрошачки саветник:

– Упутили су ме да се јавим у било коју њихову пословницу што сам и ја учинио и направио приговор. Чекао сам да добијем неко решење. Они су ми одговорили да нису нашли никакве грешке у уговору.

Милана је посебно изненадило то што, како тврди, надлежни у ВИП-у нису доставили документа која је тражио.

– Приликом подношења захтева, односно жалбе на то њихово тражење дуга ја сам уједно захтевао да ми доставе копију уговора, међутим они нису ми доставили уговор. Морам да кажем да сам био револтиран и чудно ми је било да ВИП није спреман да ми достави копију уговора по којем они мене терете који сам ја наводно потписао. Зашто они крију тај уговор? – додаје Милан Петровић.

Милан каже да је више пута одлазио у пословнице ВИП-а и да нико није хтео да му да копију уговора. Помало наивно је помислио да су у ВИП-у схватили да је у питању грешка, јер око годину дана нико од њега није тражио да плати рачуне.

Такође Милан тврди да:

– Нису ме више ни звали и онда након годину дана, почетком 2015. године добијем од адвокатске канцеларије допис да су они овлашћени од ВИП-а да наплате њихово дуговање и трошкове адвоката.

У опомени пред утужење коју Милан тврди да је добио из адвокатске канцеларије Вуковић наведено је да мора да плати преко 19 хиљада динара и то у року од само два дана. Он тврди да је адвокатској канцеларији послао допис у којем је навео да је уговор фалсификован и да сматра да он не дугује новац. Уместо очекиваног одговора добио је допис агенције ODM collections за наплату потраживања.

– После тога добијам од извршитеља Јелене Вучковић допис у коме се тражи да ја платим све те дугове и трошкове фирме ODM и трошкове извршитеља – наводи Милан Петровић.

У том тренутку дуг Милана Петровића је нарастао на 30.000 динара због трошкова адвоката и награде које за свој рад треба да добије извршитељ.

Милан се после готово две године безуспешног покушавања да добије уговор, обратио удружењу Заштита потрошача. Уговор је добио тек када су му у тој организацији саставили допис који је он послао ВИП-у. Милан наводи шта се после тога десило:

– Када сам коначно добио уговор тад сам видио и било ми је сасвим јасно да је фалсификат пошто потпис мог имена и презимена потпуно не одговара потпису како се ја потписујем.

Милан је затим на препоруку удружења „Заштита потрошача“ од доктора наука Радослава Свичевића, судског вештака графолошке струке, затражио да провери да ли је потпис фалсификован. Вештак Свичевић је, како нам је Милан рекао, од њега тражио да донесе низ докумената које је потписивао током претходних двадесет година.

– Графолог је на основу тих докумената и на основу потписа у мојој личној карти неоспорно утврдио да ја нисам потписао тај уговор.

Надлежнима у ВИП-у смо доставили налаз графолога др Радослава Свичевића у којем је наведено да се:

„Поуздано може тврдити да потпис на Уговору није исписао Милан Петровић“.

vip2

Из ВИП-а нам је речено да они упркос новом доказу, као и чињеници да је у уговору погрешно наведен број личне карте остају при свом ранијем ставу. У ВИП-у нам је речено да:

„Нису уочене неправилности приликом заснивања претплатничког односа за уговор који се односи на корисника Милана Петровића. Све процедуре у вези са попуњавањем корисничког уговора на продајном месту су испоштоване. Приликом заснивања претплатничког односа, идентификација корисника се врши увидом у личну карту или пасош.Уколико корисник сматра да су постојале неправилности приликом заснивања претплатничког односа, потребно је да пријави злоупотребу надлежним државним органима и поднесе кривичну пријаву против НН лица.“

Баш када је Милан мислио да ће, упркос свему, морати да тужи ВИП, десило се нешто неочекивано.

– Јавило ми се лице које је направило уговор у име ВИП-а и предложило да плати та потраживања ВИП-а у моје име и да се ја ослободим свих потраживања… да ће на тај начин бити решен проблем. Ја сам наравно прихватио без икаквих посебних захтева – Милан Петровић закључује.

vip3

Јасно је због чега ВИП не може да отпише потраживања само на основу тврдње корисника да је његов потпис фалсификован. Ипак потпуно је неоправдано да се кориснику на његов захтев на да уговор на увид. Да је Милан имао копију уговора раније би могао да докаже да потпис није његов. Можда је то тако и због тога што су, захваљујући готово двогодишњим одуговлачењу, сви у низу зарадили новац.

Потрошачи који се нађу у ситуацији сличној Милановој требало би увек дописом у два примерка да траже копију уговора. Након добијања уговора потребно је ангажовати графолога, а тек онда је могуће основано тражити отпис дуга и поништавање уговора.

Ипак, чак ни тада не можете да будете сигурни да ће вам дуг бити отписан и требало би да будете спремни за евентуално суђење.

****

4.3.2016. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Е, па ко ти је крив што ниси знао да региструјеш фирму па да „окренеш“ неколико стотина хиљада € , па онда лепо кажеш да су ти украли идентитет… а ти се ухватио за VIP…

    Свиђа ми се