ВЕРА

Др Љубомир Т. Грујић – И Ваљевска Грачаница и ваљевска брана (Могуће је, ако има воље и свести!)


prof-Ljubomir-T-Grujic

11.03.2016. Љубомир Т. Грујић

Бог Вам помогао веледостојници Српске православне цркве и врховни државни руководиоци,

Ваша светости србски патријарху господине Иринеју, чланови С. А. Синода, и неоправдано прогнани владико Артемије,

Ваша Ескеленцијо председниче Републике господине Томиславе Николићу и председниче Владе господине Александре Вучићу, сви чланови Владе и сви народни посланици

Молим Вас Ваша Екселенцијо председниче Републике, председниче Владе и целу Владу да без одлагања донесете следеће одлуке:

 1. Забрањује се даље пуњење вештачког ваљевског језера око Ваљевске Грачанице,

 2.  Наређује се безбедно испуштање све воде из тог језера без одлагања.

 3.  Поставља се задак инвеститору и извођачу радова бране на ваљевском језеру око Ваљевске Грачанице да грађевински обезбеди да вештачко језеро не може да влажи Ваљевску грачаницу и да се изгради безбедан приступ са земље њој, и да то буде дело којим ћемо се сви дичити.

Архитектонски, грађевински, рударско-геолошки, саобраћајни, машински, електротехничи инжењери и инжењери аутоматског управљања су довољно стручно способни да реше изванредно тај задатак. Наша извођачи су светски познати по изградњи таквих објеката.

Да се око Ваљевске Грачанице подигне безбедна кружна (пречника нпр. 150 метара) или елиптична брана са стакленим покретним кровом и, такође с покривеним стакленим кровом, мостним прилазом (пасарелом) са земље која никад неће бити под језером.

Финансије нису проблем. Имамо довољно финансијских стручњака који знају на које све начине могу да се прикупе довољна средства. Свакако, почевши  од улагања  Ваљевског краја, Републике Србије и Српске православне цркве до многих добровољних улагања Срба из Србије и широм света.

Овим се наша прошлост преко садашњости на најбољи начин спаја с нашом будућношћу.

О духовном и културном, националном, историјском и моралном значају речи су недовољне да искажу његову праву величину.

О томе колико ће тако заштићена Ваљевска Грачаница постати наш понос, светосавско православно светилиште и привлачност за туристе, опет нема речи које би исказале величину таквог дела.

Завршавам ово без икакве критике било кога, с потпуном надом да ћете радо прихватити ову моју молбу за опште наше добро, на радост целог народа и на понос наше деце и потомства.

Благодаран и с поштовањем,

 

Др Љубомир Т. Грујић, некадашњи редован професор сада у пензији
Џона Кенедија 31/15
11070 Београд

2 replies »

  1. Да смо имали национално свесне људе,тај пројекат неби никада заживео,али комунистичко-масонска клика је зацртала да се избришу сви трагови наше славне прошлости,сетимо се само старог града на Авали,капеле на Ловћену и многих других светиња.Нажалост и даље се наставља та прича а ми остајемо неми и немоћни да се супроставимо томе.

    Свиђа ми се

  2. За сваку похвалу све што сте, Грујићу навели. Поред Светиње, и сви извори морају остати неоштећени !!

    Свиђа ми се