Љиљана Јовановић

НОВОСТИ ИЗ СВЕТА: Терапија Т-ћелијама показује изузетне резултате код пацијената са терминалним раком крви


t cell

© Wikipedia

Нова терапија која користи имуне ћелије да се уништи рак крви показала је “фантастичан” успех у клиничким експериментима. Запањујући је број пацијената код којих се јавила ремисија болести, или код којих су симптоми болести нестали, а којима су предходно рекли да имају само неколико месеци живота.

Терапија Т–ћелијама (T-cell therapy), почиње узимањем имуно ћелија од пацијента. Те ћелије се повезују са “рецептором” молекула, којима се нападају специфичне ћелије за рак. А онда доктори враћају ћелије у тело.

Код 35 пацијената са акутном лимфобластичном леукемијом, (ALL) који су учествовали у пробама више од 94% пацијената је имало потпуни нестанак симптома након терапије Т-ћелијама.
Више од 40 пацијената са лимфомом имало је ремисију што је више од 50% док су пацијенти из групе са лимфомом не-Хочкиновог типа (non-Hodgkin’s lymphoma), осетили смањење симптома болести у 80% случајева.

Терапија је успешна јер су проценти излечених веома значајни, а прогнозе тих пацијената су биле лоше, давали су им само неколико месеци живота.

“Ово су пацијенти којима није било помоћи. Пацијентима који су учествовали у нашем експерименту остало је од два до пет месеци живота”, рекао је Стенли Рајдел (Stanley Riddell), истраживач из Центра за истраживање рака („Fred Hutchinson” Cancer Research Center, Washington State) из Вашингтона. Он је говорио на годишњем састанку Америчке асоцијације за напредак науке (AAAS – Тhe American Association for the Advancement for Science), према извору Гардијана, и других енглеских медија.

“Ово је преседан у медицини, да будем искрен, да добијамо овакву реакцију код пацијената у овако поодмаклом стадијуму болести”, рекао је Рајдел.

Истраживач Кјара Бонини (Chiara Bonini), хематолог са Универзитета Сан Рафаел у Милану (Италија), назвала је ову терапију “револуционарном” нагласивши да су Т-ћелије “живи лек” и да “имају способност да остану у нашем организму током читавог нашег живота”.

Т-ћелије су саставни део имуно система човека које помажу да се идентификују бактерије и вируси. Т-ћелије памте предходне инфекције, са циљем да чим препознају напад, одговоре имуно нападом на узрочника болести.

Кјара Бонини, која верује да ова открића могу довести до дугорочне одбране од рака, је запазила да Т–ћелије памте инфекцију која се десила пре 10 година, “убијају изазивача болести, а да ми нисмо ни приметили да смо инфицирани”.

Т-ћелијска терапија се сматра последњом опцијом, зато што репрогамирање имуно система може бити праћено озбиљним нежељеним последицама и преоптерећењем одбрамбеног система. Једна од најопаснијих нуспојава може бити Синдром ослобађања циткинина (sCRS), који може бити фаталан.

Двадесет пацијената од укупног броја тестираних у овом испитивању је имало грозницу, снижен крвни притисак, неуротоксични ефекат услед ослобађања цитокинина (sCRS), а две особе су умрле. Истраживачи су запазили, да код ових пацијената хемотерапија није помогла и других могућности за њих није било осим Т-ћелијске терапије.

Експерименти су били усмерени само на рак крви. Истраживачи су објавили да даљи рад треба да се настави на другим типовима тумора, и на праћењу колико дуго пацијенти остају у ремисији (када болест мирује) након терапије са Т-ћелијама.

Рајдел је такође закључио да је пред научницима ”дуг пут” признавши да “су неки пацијенти стварно имали ремисију”. Он је нагласио да истраживачи морају да буду усмерени на то “како би наставили третман и унапредили га”.
“Не желимо да чекамо да пацијенти предходно пробају безуспешно све остале начине лечења”.

Извештај о овом истраживању је тренутно у разматрању и чека објављивање.

(Објављено: 14. фебруара 2016, 17:30 – rt.com )

13. 3. 2016. за СРБски ФБРепортер превела Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић