АКТУЕЛНО

Љубиша Марковић: ВОЈВОДИНА КАО ИСПИТ ОПСТАНКА И ЗРЕЛОСТИ СРБСКОГ НАРОДА


Spring fields | by Katarina 2353

Spring fields | by Katarina 2353

 

“…Тако су и просци Твоји: —

ко да бира ко да броји? —

Кога такне Твоја рука,

око Твоје ког просука,

биће вредан тога струка,

тога лица, тога гука,

тих милина и тих мука,

биће вредан, како не би, —

благо Теби!… “ 

Госпођици Л.Д. – Лаза Костић

Стих Лазе Костића, тог духовног динарида који се вечно уписао у књигу љубави, одсликава емоције спрам Војводине, тој мекој и питомој србској лепотици.  Одсликава такт, ритам и мелодичност, којим морамо приступити када говоримо, живимо и волимо Војводину. Јер, Војводина постаје испит опстанка и зрелости србске нације.

“Име Војводина на српском језику означава територију којом управља војвода. Име Војводине потиче из 1848. године, када се простор данашње Војводине звао Српска Војводина (1848-1849) и Војводство Србија (“Wojwodschaft Serbien“) “. Од 1945. године, у службеној је употреби назив „Војводина“ од 2000-те се уводи у употребу привремени назив европска регија Војводина иако је нашим уставом дефинисано другачије. Војводина има и своје представништво у Бриселу.

Грб Српског Војводства на службеном билтену Српског Војводства из 1848

Грб Српског Војводства на службеном билтену Српског Војводства из 1848

Како год, једна мултинационална и мултиконфесионална средина у којој су срби као етнос доминантни, нам клизи из руку. Зашто? Озбиљно питање које захтева озбиљне студије, одговоре и поставку. На жалост, по опробаном рецепту бившег режима Слободана Милошевића (сетимо се само злоупотребе и потрошња срба преко Дрине, у ЦГ и на КиМ, од стране режима С.М.), дешава се злоупотреба србства и родољубља у јефтине политикантске сврхе неодговорних властодржаца у Београду и Новом Саду. Дешава се предаја и продаја Војводине за јефтине шилинге и цекине, од стране београдских веле-издајника. А народ србски ионако спава, незнајући да: “Најгора од свих врста неписмености јесте политичка неписменост. Политички неписмена особа не чује, не говори, не учествује у политичким дешавањима. Она не зна да трошкови живота, цене пасуља, рибе, брашна, станарине, ципела, лекова, зависе од политичких одлука. Политички неписмена особа је толико глупа да је поносна и буса се у груди говорећи како мрзи политику. Тај имбецил не зна да се из његовог политичког незнања рађа проституција, напуштена деца, и најгори од свих лопова: лоши политичари, корумпирани и поткупљени од стране локалних и мултинационалних компанија.” ~ Бертолд Брехт

ИДЕМ ШОРОМ СВАШТА ЧУЈЕМ

`Нојевска политика` Србије последњих 20 година у Војводини, се огледа између осталог и у тишини и аминовању деловању странаца у Војводини, распродаје државне и народне имовине странцима (у овом периоду је и војска Србије распродала доста својих добара- од стратешког значаја у таквој средини), давање простора за дејствовање Чанку и осталим штеточинама, који су ослободили простор Пајтићу и осталима да изигравају „државнике“. ЕУ (посебно Германија, Мађарска, Хрватска и Аустрија) интензивно раде на остварењу својих циљева и интереса у Војводини. Тако нпр. Војводина ужива бенефите прве категорије од стране наведених земаља. Дали се ико у Србији пита зашто и да ли икога то у земљи Србији занима?

Читава плејада србских великана из Војводине је током минулих векова разумела, знала и умела водити про-србску политику, да ли смо ми сада достојни тих наших предака? Лазар Дунђерски је нпр. за велике новце куповао земљиште где год је могао од угра и немаца, свестан онога шта чини. Онда су дошли комунисти, национализовали и конфисковали сву имовину, да би ту исту имовину синови и унуци србо-комуниста сада предавали и будзашто продавали кроатима, аустријцима, немцима и мађарима. Најгоре је што сада, срби у Војводини, предводе и спроводе анти-србску политику. Издајничке и мондијалистичке гарнитуре београдских властодржаца им не само иду на руку, него и подржавају такву политику.

Влада Србије, Скупштина, Уставни суд Србије,…, нико није реаговао када су усвојени грб и застава Војводине, који немају ниједан симбол српског етноса. Народ у Србији или не зна или не жели да зна како се је садашња европска регија Војводина некад звала, рецимо за време аустроугарске монархије, да им је грб био србски. Да не идем у даљу историју, јер је и тада била део српске грунтовне и демографске територије. У Србији се мало или нимало зна о томе, да се у Војводини `помодарски` уводи термин војвођанин као националност или народност, а не као територијална одредница. ЕУ даје новце, стиче се утисак да ће боље живети ако се одвоје  од Србије, све остало је небитно.

`Нојевском политиком` само аминујемо сутрашњу државу Војводину.

Четири оцила на грбу Српске Војводине из 1848. године

Четири оцила на грбу Српске Војводине из 1848. године

ФИШ ПАПРИКАШ

У официјалном грбу Војводине је пажљиво избрисано све што асоцира на србство. Када анализирамо историјске грбове Војводине, још из аустро-угарског времена, уочићемо у њима више србства но у садашњем, којег смо тобож ми кројили! Питање је да ли смо га ми уопште кројили? Па да видимо.

“Три поља на садашњем грбу представљају три историјска региона Војводине:

Бачка – на плавом пољу са зеленом травом стоји Свети Павле у плавој кошуљи и црвеној тоги и са златним ореолом. У десној руци држи сребрни мач са златном дршком уперен наниже, а у левој Библију. Овај грб је Бачкој доделио цар Леополд I (1657—1705) године 1699. Бачка је подељена између Краљевине СХС и Мађарске 1918. године и мађарски део ове регије је касније укључен у већу жупанију Бач-Кишкун, а овај грб је чинио основу за грб те жупаније.

Банат – златан лав у ходу на црвеном пољу са златном сабљом у руци. Овај грб је Тамишкој жупанији доделила царица Марија Терезија године 1799. на основу грба главног града жупаније, Темишвара.

Срем – три беле таласасте линије на плавој позадини, симболизују три сремске реке: Дунав, Босут и Саву. Између друге и треће линије је зелено поље на којем се налази дрво, чемпрес (према најстаријем облику грба, али је касније мењано или у храст или у тополу). Поред дрвета лежи смеђи јелен са златном огрлицом. Овај грб је царица Марија Терезија године 1747. доделила Срему. Данас Вуковарско-Сремска жупанија у Хрватској користи сличан грб.

Срем, Банат и Бачка

Срем, Банат и Бачка – Аутономна покрајина Војводина

Па где су ту Срби, Бога му пољубим!?

Ми смо сада, законски потврдили и верификовали аустро-угарску политику на територији бивше србске покрајине Војводине а садашње `европске регије` Војводине. Тако да се `криза талаца` у Србији наставља. С тим, да смо Срби таоци накарадне политике и политичког система, што наслеђеног што оног што га стварамо.

А Војводина се кува са више `страна`, ми све те стране поштујемо, уважавамо и помажемо им у припремању тог `фиш паприкаша`(чак мењамо и законе о земљи!).

Ову нашу шареницу, коју Војводином зовемо, је толико људских судбина ткало и обликовало, сабирајући нас под једном снажном причом која живи и без даха оставља, да немамо право на заборав.

 

Љубиша Марковић, СНП Корак Србије

Љубиша Марковић

Љубиша Марковић

—————–

20. 3. 2016. за ФБР аутор Љубиша Марковић, приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. О зрелости нашега народа,нема говора,после светих Немањића ми никада нисмо били озбиљна држава.И када смо успели да се ослободимо од туђина нисмо умели направити стабилну државу,сачувати је јер увек су пресудне биле свађе,деобе,убиства и када се изгубе територије наступе сеобе и то нас прати до дана данашњег.

    Свиђа ми се

  2. To зло које нам се десило 1945г узима данак,Србо-комунисти подмлађени,настављају дела својих очева или дедова.Све што су часни Срби урадили на јединству Србства,ови упорно разграђују по налогу мондијалиста и свих непријатеља Србства.

    Свиђа ми се