ДРУШТВО

Што је лаж страшнија, више је шанси да буде оправдана у Хагу!


Наталија Пичурина, 24.3.2016.

12421705_1008132115944421_632379866_n

Заид Рад Ал Хусеин

Овај човек холивудског осмеха је Високи комесар за људска права УН Заид Рад Ал Хусеин. Управо је он радосно поздравио пресуду првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу, коју је данас изрекао суд за бившу Југославију. И чак је данашњу одлуку са неправедног суђења у Хагу назвао «догађајем од огромног значаја».

У Уједнињеним Нацијама функција Високог комесара није безначајна. Заид Рад Ал Хусеин је заменик Генералног секретара УН, дакле, његова изјава има карактер званичног става. Према статуту, реферат о делатности Високог комесара сваке године се доставља Комисији за људска права, Економском и Социјалном Савету и Генереланој Скупштини УН.

Дакле, овом изјавом коју је дала особа, чија се функција састоји у томе да помогне и заштити ефикасну реализацију свих људских права, УН је озаконила лаж о «злочинима против човечности, законима и обичајима рата и геноциду, извршеним у периоду од 1992-1995.г.»

Заид Рад Ал Хусеин није новајлија у дипломатији. Био је и Амбасадор Јордана у САД и Стални представник Јордана у УН. Био је на челу делегације при Међународном Суду по питању подизања зида на окупираним палестинским територијама од стране Израела. Вршио је дужност представника Јордана при Међународном Суду у децембру 2009.г. у оквиру консултантских заседања, поводом «независности Косова».

Reagovanja-povodom-presude-Radovanu-Karadzicu

Принц Заид више је пута боравио у Југославији и рат не познаје из билтена, већ је две године радио као сарадник за политичка питања у United Nations Protection Force. 2004.г. поводом оптужбе миротвораца УН  због «великих злоупотреба» именован је за Саветника Генералног секретара у вези борбе против сексуалне експлоатације и насиља.

Али, без обзира на то, у данашњој изјави Заида стоји: «пресуда је уверљив доказ решености међународне заједнице да казни кривце»

Додао је «судије су констатовале умешаност Караџића у силовања, мучење и убоства хиљада људи и стрељање цивила. Суд је такође сматра Караџића одговорним за опсаду Сарајева»

То је принц заштитиник права, отац двеју девојчица и сина, доктор филозофије и доктор права и велики поборник једнакости полова.

Таква је реалност: Што је лаж страшнија, више је шанси да буде оправдана у Хагу.

Превод: Јадранка Дубак

1 reply »

  1. Tacno tako – sto je laza apsurdnija, to je veca sansa da u nju poverije naivni zapadnjak…

    A sa druge strane, velicina presude izrazene u cifri godina, dokaz je straha tog zapada od istoriske istine koju pokusavaju da sakriju kolicinom godina robijanja – sto su cifre vece, to je veci i strah zapada od istine!

    Свиђа ми се