Издаја

Марко Ђурић предложио да техничка влада УКИНЕ Универзитет у Косовској Митровици!!!


Запослени на Универзитету у Косовској Митровици најављују протесте и траже смену Марка Ђурића

26. март 2016. НСПМ

Поводом предлога директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, упућеног Министарству образовања, науке и технолошког развоја, да Влада Србије у техничком мандату донесе одлуку о укидању свих десет факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и оснивању “интегрисаног Универзитета у Косовској Митровици“, запослени су са огорчењем и неверицом примили такву вест.

Univerzitet u Pristini

Неподељено је мишљење да би доношење овакве одлуке имало несагледиве последице по опстанак Универзитета у Приштини као једне од кључних преосталих институција Републике Србије на Косову и Метохији и да она представља корак ка интегрисању овог универзитета у систем тзв. републике косово.  Спровођење такве одлуке довело би до губитка посла великог броја запослених наставника, сарадника и административних радника, а остваривање права студената било би трајно доведено у питање а потом и онемогућено.

Поготово је увредљиво образложење на коме се заснива поменути предлог а у коме се наводи “да на Универзитету у Приштини не постоје органи управљања“, што је ноторна лаж јер су избори за органе управљања и њихово конситуисање обављено у предвиђеним законским роковима и у складу са Законом о високом образовању Републике Србије. Такође, у предлогу пише да “тренутно стање на Универзитету штети интересима студената али и систему високог образовања Републике Србије у целини“, а да се не наводи ни један конкретан аргумент за такву констатацију. Напротив, на Универзитету је, у складу са важећим прописима Републике Србије, спроведена реакредитација студијских програма а Министарство просвете Републике Србије, које је једино надлежно за спровођење управног надзора, није констатовало ништа од онога што у поменутом предлогу произвољно наводи господин Марко Ђурић.

Запослени се питају чије интересе оваквом иницијативом, којом вређа институцију Универзитета у Приштини, све запослене и студенте, штити господин Марко Ђурић ? Да ли се покушајем да се на чело Универзитета, уз драстично кршење његове аутономије, поставе компромитовани кадрови који ће послушно спровести укидање Универзитета, уводећи га у систем тзв. републике косово, штите интереси Републике Србије и српског народа на Косову и Метохији, или пак нечији приватни интереси  и интерси тзв. републике косово ?

Marko djuric

Посебно је забрињавајуће што се овакав предлог упућује влади у техничком мандату, која према Закону о влади, не може доностити прописе, изузев ако се ради о потребама државе. Ако је заиста и реч о потребама државе, нејасно је како су се оне напрасно појавиле непосредно пре одржавања избора у Републици Србији, чиме се шаље узнемиравајућа порука Србима на Косову и Метохији.

Запослени позивају министра просвете, Срђана Вербића да одбаци овај незаконити предлог а чланове Националног савета за високо образовање, да не дају сагласност на овај скандалозан предлог.

Запослени и студенти на Универзитету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, највљују правну борбу против овог предлога, али и протесте и захтевају смену директора Канцеларије за Косово и Метохију, Марка Ђурића због овог противзаконитог и увредљивог предлога.

(РТК – НСПМ)

4 replies »

 1. Треба укинути Универзитет!
  – Док су политичари издавали земљу, професори су ћутали
  – Док су политичари потписивали бриселски споразум, професори су ћутали
  – Док су власти позивале на тзв. косовске изборе, професори су ћутали
  – Кад се ишло на тзв шиптарске изборе, ви сте господо, да простите, као овце организовано ишли да гласате и пружите пуну подршку политици која Вас сада укида!
  – Док су остале институције интегрисали у тзв. косовске институције, професори су ћутали
  – Док је исти Марко Ђурић долазио и у Вашим просторијама промовисао издају, професори су ћутали
  – …

  Ето дошло време за наплату.
  Где сте били до сада господо интелектуалци?
  Гледали сте само своје д***?
  Шта очекујете, да ће сада неко за Вас да скаче у бунар? Аха, оће, као што сте и ВИ за друге…

  Тужно је само што укидање Универзитета значи крај севера КиМ и гашење здравства и школства, а самим тим и масовно одсељавање са севера КиМ (а куда – код маћехе Србије …)

  Свиђа ми се

  • ko si ti .sljamu da tako komentarises? ti znas gde su bili .profesori i studenti?ne broje se protesti koje su organizovali….tade u krajnje nehumanim uslovima bez struje vode grejanja pod stalnim pritiskom i strahom i to za manje plate nego. na ostalim univerzitetima……..ko si bre ti da polemises o .tome?gde si ti bio za vreme svih nedaca koje su se dogadjale u Kos Mitrovoci?ONI SU BILI TAMO……RADNO OBAVEZNi…

   Свиђа ми се

   • Maрија, можда бисте и били у праву да се не ради о неком ко јако добро познаје комплетну ситуацију на Универзитету!!
    Нажалост, свиђало се то нама или не чињенице у чињенице. Односно, истина је само једна, па како год болна била!
    А Ви Марија, размислите мало, видећете да мој коментар не вређа никог. што за неке друге не могу баш да тврдим 🙂

    Свиђа ми се